15 Şubat 2016 13:02

Kıdem tazminatı Türk-İş’in kırmızı çizgisi ama Atalay fon için açık kapı bıraktı

Paylaş

Kiralık işçiliği ve esnek çalışmayı içeren yasa tasarısı yarın Meclis Çalışma Komisyonunda görüşülmeye başlanacak. Bir yandan da kıdem tazminatı konusunda her gün hükümetten bir açıklama geliyor. Bu gelişmeler işçileri tedirgin ederken, Türk-İş ise sessizliğini uzun süre korudu. Bu sessizliği bozan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türk-İş Genel Kurulunun “Kıdem tazminatına dokunulması genel grev sebebidir” kararını hatırlatsa da, “Daha iyi olursa” diyerek fon uygulamasına açık kapı bıraktı. 

Türk-İş Yönetim Kurulu gazetecilerle kahvaltılı basın toplantısında bir araya geldi. Kıdem tazminatıyla ilgili mevcut durumdan memnun olduklarını ve geri gidiş istemediklerini dile getiren Atalay, “Ekonomi Bakanı Sayın Mehmet Şimşek her zamanki üslupla kıdem tazminatının olmadığı ülkelerde işsizliğin olmadığını ifade ediyor. Bu nasıl bir mantık, nasıl bir düşünce. Bunu anlamakta zorluk çekiyorum. Ya bu ülkede yaşamıyor, ya bu ülkenin şartlarını bilmiyor. Uzun dönemdir bakanlık yapmasına rağmen” diye konuştu. 

‘NİYE KONUŞMAYAYIM?’

Kıdem tazminatının geriye götürülmesi noktasında Türk-İş’in genel kurul kararı olduğunu hatırlatan Atalay, bunun geriye götürülmesine hem sendikacı hem insan olarak razı olmayacaklarını söyledi. Ancak Atalay bir soru üzerine “Sistemde olanlar kalsın, sisteme gireceklerle ilgili fon olsun deniyor. Biz 30 günü bir görelim, geriye gidiş olmasın” dedi. Bir gazetecinin “fon” hatırlatması üzerine Atalay, işsizlik fonunun nasıl kullanıldığını, 20 katrilyon civarında bir paranın işçilere kullanıldığını, bir o kadarının kara yolları, barajlar, köprülerde kullanıldığını hatırlattı. Taraf oldukları halde, “Bu parayı nereye kullanıyorsunuz” deme yetkileri olmadığını kaydeden Atalay, bundan önce iki üç fonun akıbeti belli. Fon dediğinizde başka biz olmak üzere sıkıntı yaşıyoruz” diye konuştu. Atalay buna karşın kıdem tazminatı fonu konusunda “30 gün olursa, hazine garantisi olursa, herkes istifade ederse, almayanlar da alırsa biz bunu konuşuruz. Bugünden daha iyi olacaksa niye konuşmayayım. Hayır diye niye çıkayım ortaya. İstemiyorum otur aşağı, istemiyorum otur ayağı bir sürü şey geçti. Daha olumlu bir şey geliyor ve ona da inanıyorsam Türk-İş’in gideceği yer Başkanlar Kurulu. Genel Kurula götürürüz meseleyi” diyerek açık kapı bıraktı. 

Yeni sisteme gireceklerle ilgili, “30 günü 20 güne indirdi” dedirtmeyeceklerini kaydeden Atalay, Cumhurbaşkanının, Başbakanın, Çalışma Bakanının  kendilerine söz verdiğini ileri sürerek “Yapamazlar, yaptırmayız” diye konuştu. 

‘KİRALIK İŞÇİLİK TAŞERONDAN DA BELA’ 

Kiralık işçilikle ilgili hazırlanan taslağı kabul etmediklerini ifade eden Atalay, “Bundan 20 sene evvel taşeronun getireceği olumsuzlukları ifade ettik. Şu anda öyle bir başına bela oldu ki ülkenin taşeron meselesi, kiralık işçilik taşerondan daha çok ülkenin başına bela olacak. Meclis çalışmalarında bu yanlışı görürler de inşallah dönerler, mantıklı bir kanun çıkar” dedi. Ancak Atalay, bu yanlıştan nasıl dönüleceğine ilişkin bir açıklama yapmadı. 

‘ORTAK HAREKET EDERİZ’ 

Hükümetin işçi alacaklarını birinci sıraya getirmesini, alamayanlara ilişkin bir sistem kurulmasını da isteyen Atalay, hükümetin ısrar etmesi halinde Türk-İş, Hak-İş ve DİSK ile ortak hareket edebilecekleri mesajı verdi. Atalay, “Çünkü ortak hareket ettikçe netice alıyoruz, 2009’da ortak hareket edip hallettik” diyerek, kiralık işçilikle ilgili düzenlemenin Cumhurbaşkanınca veto edilmesini hatırlattı. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Diyanet’ten ‘tahrikkar müzik’ fetvası

SONRAKİ HABER

Koç Holdingin cirosu 69.5 milyar lira

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...