15 Şubat 2016 11:03

Gemlik yürüyüşüne polis engeli

15 Şubat protestosu için PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın tutulduğu İmralı güzergahı olan Gemlik'e yürüyüş düzenlemek isteyen kitle polis engeline takıldı. Engellenen kitle Osmangazi'de açıklama yaptı. Öcalan'ın avukatı Ayşe Batumlu, "Kürdistan'daki kuşatmaların önüne geçebilecek tek kişi Öcalan'dır" dedi.

Paylaş

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Bursa İl Örgütü, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Bursa İl Örgütü ve Öcalan'a Özgürlük Platformu öncülüğünde 15 Şubat 1999'da PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Türkiye’ye getirilmesi ve ağırlaştırılmış tecridi protesto etmek amacıyla "Komploya hayır Öcalan'a özgürlük" sloganıyla Gemlik'e doğru yürüyüş gerçekleştirmek üzere Osmangazi HDP Temsilciliği önünde toplandı. Ancak temsilcilik binasını abluka altına alan polis, yurttaşların yürümesine engel oldu. 

Polisin engel olması üzerine yurttaşlar, Nilüfer Caddesi'ne kadar yürüdü. "Barışın muhatabı Öcalan'dır. Tecride son. Öcalan'a özgürlük" yazılı pankartın açıldığı yürüyüşte, "Özyönetimler irademizdir", "Öcalan'a ve siyasi tutsaklara özgürlük" dövizleri taşınarak, sık sık "Kahrolsun 15 Şubat komplosu", "Bijî Serok Apo", "Her yer Sur her yer direniş" sloganları atıldı. Burada Öcalan'a Özgürlük Platformu adına açıklama yapan Öcalan'ın avukatlarından Ayşe Batumlu, komplonun yıldönümünde Öcalan'a yönelik gerçekleştirilen komplonun tüm Ortadoğu halklarının özgürlük, birlik ve eşitliğine yönelik olduğunu vurguladı. 

'KÜRDİSTAN'DAKİ KUŞATMALARIN ÖNÜNE GEÇEBİLECEK TEK KİŞİ ÖCALAN'

Dünya egemenlerinin Ortadoğu ve Kürdistan'da sebep olduğu çatışmaların komplodan bağımsız değerlendirilemeyeceğini kaydeden Batumlu, "Kürt özgürlük mücadelesi temelde kapitalist moderniteye karşıdır" dedi. Kürdistan'da yaşanan katliamların ve kuşatmaların önüne geçebilecek tek kişinin Öcalan olduğunu vurgulayan Batumlu, "Tüm halklar için barış, eşitlik ve özgürlük temelinde çözülebilmesinin yolu İmralı'dan geçiyor" diye vurguladı.

17 yıl önce planlanan komplonun Kürt halkının mücadelesiyle boşa çıkarıldığını kaydeden Batumlu, "Sayın Öcalan 17 yıldır İmralı'da tutuluyor. Orada ağır bir tecrit olmasına rağmen devlet bir şey halletmiş değil. Kürt siyasal hareketine, önderliklerine yönelik olarak uzlaşı dışında denenen her yol, her komplo çözümsüzlüğü derinleştirmekten başka bir anlam taşımaz. Hiçbir çözüm getirmez" diye konuştu.

'ÖCALAN'A ÖZGÜRLÜK TALEBİNDE BİRLEŞMEK ZORUNDAYIZ'

"Öcalan'a özgürlük talebinde birleşmek zorundayız" diyen Batumlu, bir yıldır kesilen görüşmelerin kaldığı yerden devam etmediğini, devlet heyetlerinin de artık çözüm olamayacağının altını çizerek, "Artık Sayın Öcalan'ın uluslararası bağımsız heyetlerle yapacağı görüşmeler ile başlayıp özgürlüğü ile devam edecek ve olabildiğince kısa sürede hayata geçirilecek bir planlama dışında hiçbir talep bizi oyalamaktan başka işe yaramayacak" dedi. 

'TECRİDE SON VERİLSİN' 

Batumlu son olarak, "Öcalan birleştirici gücümüzdür. Ölümleri durdurabilir" dedi. Batumlu'nun ardından kısa bir konuşma yapan HDP Bursa İl Eşbaşkanı Yüksek Akgül de, yürüyüşün engellemesine tepki göstererek, Öcalan'a yönelik ağırlaştırılmış tecride son verilmesi gerektiğini söyledi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Savcıdan ailelere skandal öneri: DNA sonuçlarını beklemeden defnedin!

SONRAKİ HABER

Okmeydanı'nda polisin başından gaz fişeği ile vurduğu Ergin Çelik'in durumu iyi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...