15 Şubat 2016 10:40

Savcıdan ailelere skandal öneri: DNA sonuçlarını beklemeden defnedin!

Paylaş

DBP ve MEYADER yöneticilerinden oluşan Kriz Masası, Cizre’den çıkarılan cenaze sayısının giderek arttığını belirterek, dün itibariyle sayının 145 olduğunu belirttiler. Öte yandan savcılığın ailelere DNA sonuçlarının 6 aya kadar tamamlanamayacağını, cenazelerin teşhise elverişli olmadığını söyleyerek, “Bu süreci beklenilmeden cenazeleri defnedin” dediği ortaya çıktı. Savcılığın bu tutumunu gazetemize değerlendiren Adli Tıp Uzmanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, görevi etkili bir soruşturma yürüterek bir an önce sonuca ulaşmak olan savcının böyle bir talepte bulunmasının kabul edilemez olduğunu söyledi. Fincancı, “Cenazeler tanınmaz halde. Hangisini kime verecekler” dedi. 

Cizre’de AKP hükümetinin ‘temizlik’ olarak nitelediği ve onlarca yurttaşın yaşamını yitirdiği Cizre’de bodrum katlarındaki cenazeler hastanelere getirilmeye devam ediyor. Son gelişmeleri kamuoyuna aktarmak üzere bir basın toplantısı düzenleyen Kriz Masası’ndan MEYADER Eş Başkanı Ayşe Dicle ve DBP Parti Meclisi üyesi Ayşegül Çoban önemli bilgiler verdi. 

CENAZE SAYISI 145’İ BULDU

DBP Genel Merkezi’nde düzenlenen basın toplantısında konuşan Dicle “Şu anda Mardin’de otopsi işlemleri tamamlanan 17 cenazenin 3’ü Cizre’ye, 1’i Batman Gercüş’e, diğeri Nusaybin’e olmak üzere toplam 5 cenaze gönderildi. Urfa’ya gönderilmiş olan 28 cenazeden otopsisi sonuçlanan Mesut Karşin Van’a, Fehmi Dinç Batman’a, Sultan Irmak ise Silvan’a olmak üzere 3 cenaze gönderildi. Silopi’de bulunan 51 cenazeden Abdulselam Turgut Van’a, Murat Kazıcı ise Viranşehir’e gönderildi. Şırnak’ta bulunan 13 cenazenin otopsi işlemleri devam etmektedir” dedi. Dicle, şu ana kadar belirlenen cenaze sayısının 145’i bulduğunu söyledi. 

‘OTOPSİLERE DOKTOR VE AVUKATLAR ALINMIYOR’

Cenaze sayısının arttığını söyleyen Dicle, bazı cenazelerin teşhisinin mümkün olmadığını belirterek, “Bazı yerlerde cenazelerin otopsilerinde bulunması gereken doktor ve avukatlar alınmamıştır” dedi. Tüm cenazelerin yanmış ve parçalanmış olduğunu söyleyen Dicle, “Kendi gözlerimizle gördüğümüz bu tablo dehşet vericidir” dedi. DNA işlemlerinin devam ettiğini belirten Dicle, ayrıca ailelerin bir kısmının, halen yasağın devam ettiği Cizre’de olması nedeniyle DNA örneği veremediğini de belirtti. 

SAVCIDAN SKANDAL ÖNERİ: DNA’LARI BEKLEMEDEN CENAZELERİ DEFNEDİN!

Dicle, yaşanan bir skandalı da dile getirdi. Mardin Cumhuriyet Savcılığının DNA sonuçlarının 6 aya kadar tamamlanamayacağını, cenazelerin teşhise elverişli olmadığını gerekçe göstererek ailelere bu süreç beklenmeden cenazeleri defnetmelerini söylediği iletti. Dicle, “Bu talep Cizre’de uygulanan vahşi katliamın üstünü örtme ve sonrasında yapılması planlanan muhtemel katliamlara da zemin hazırlamaktadır. Ankara Katliamında bir günde onlarca cenazenin DNA eşleştirmesini yapabilen AKP devleti ve DNA eşleştirmelerinin ayları bulacağı gerekçesiyle bu vahşi katliamın boyutlarını kamuoyundan gizlemek istemektedir” dedi. Ailelere de çağrı yapan Dicle, teşhis için oluşturulan kriz masalarına başvurmalarını istedi. 

ŞEBNEM KORUR FİNCANCI: HANGİ CENAZEYİ KİME VERECEKLER?

Mardin Cumhuriyet Savcılığı’nın ailelere, “DNA incelemesi 6 aya kadar tamamlanmaz. Cenazeler teşhise elverişli değil. Bu süreci beklemeden cenazeleri toprağa verin” açıklamasını gazetemize değerlendiren Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, “Savcının görevi etkili soruşturma yürütmek. Bu tutum kasıtlı bir davranış şüphesi uyandırıyor” dedi. Savcılığın, ‘götürün gömün’ açıklamasına tepki gösteren Fincancı, . “Cenazeler tanınmaz halde. Hangi cenazeyi kime verecekler. Böyle bir şey söz konusu olamaz ki” dedi. Savcının en hızlı şekilde çalışıp bir sonuca ulaşması gerektiğini dile getiren Fincancı, “Ankara katliamında nasıl hızlıca çalıştılarsa, şimdi de bunu yaparak bir an önce sonuçlara ulaşmalı ve açıklamalılar. Bir kere savcının etkili soruşturma ilkelerine uygun davranması gerek” dedi. Zaten bağımsız gözlemcilerin otopsilere katılmasının engellendiğini ve bu yanın eksik kaldığını dile getiren Fincancı, “Olay yeri incelemesi yok, giysiler yok. Alın gömün şeklinde kime hangi cenazeyi verecekleri belli olmadan bu tarz bir çalışma yürütmeleri kabul edilebilir değil. Bugün bu şekilde peravzasız davranabiliyorlar ama şunu unutmamalılar, tüm bu hukuksuzluklar yarın yargı konusu olacak. Bu tutum kasıtlı bir davranış kuşkusu uyandırıyor” şeklinde konuştu. (Diyarbakır/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

İlham Ehmed'ten Davutoğlu'na yanıt: Azez'de mücadele hakkımız var

SONRAKİ HABER

Gemlik yürüyüşüne polis engeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...