15 Şubat 2016 00:23

‘Hugo Boss’ta sendikal haklar çiğnendi’

Paylaş

Metehan UD
İzmir

Hugo Boss’un İzmir Fabrikası’nda incelemede bulunan Adil Çalışma Örgütü’nün (FLA), hazırladığı rapor da fabrikada sendikal hakların çiğnendiğini ortaya koydu. Fabrikanın denetim sisteminin güvenilir olmadığının ve işten çıkarmaların sendikalar örgütlenmeden kaynaklı olduğunun ifade edildiği raporda ayrıca yönetimin değişmesine rağmen sendikaya yaklaşımın değişilmediği de vurgulandı.

Adil Çalışma Örgütü (FLA), Hugo Boss’un İzmir Fabrikasında, TEKSİF Sendikası’nın girişimleri sonucunda denetim yaptı. Yapılan denetimler sonucunda hazırlanan rapor 2011 yılı sonunda başlayan işten çıkarmalardan günümüze kadar olan süreci kapsıyor. ‘Performans gerekçesiyle’ yapılan işten çıkarmaların gerçeği yansıtmadığının belirtildiği raporda işten çıkarmaların örgütlenme girişimlerinin bir sonucu olduğu ifade ediliyor.

HİÇBİR UYARI YOK AMA...

İşten çıkarmalar sonucunda Hugo Boss’a, örgütlenme özgürlüğü haklarının ihlali, haksız yere işten çıkartma ve ücret veya ücret unsurlarının ödenmemesi gibi gerekçelerle 163 dava açıldığının ve biten davaların yüzde 76’sının işçiler lehine sonuçlandığının bilgisinin verildiği raporda “İşten çıkarılma sebepleri olarak Hugo Boss tarafından özlük dosyalarına yazılan sebepler tipik sebepler olan ‘kalite konuları’, ‘verilen emirlere itaatsizlik’, ‘verilmiş görevlere özensizlik’ gibidir. Fakat özlük dosyaları incelendiğinde bu işçilerin işten çıkarılmadan öncesine kadar ortalama 5 yıldan fazladır işyerinde çalışan tecrübeli kişiler olduğu ve işten çıkartılmadan önce üzerlerine isnat edilen kusurlarla ilgili kendilerine herhangi bir yazılı bir uyarı/ihtar verildiğine dair herhangi bir kayıt bulunamamıştır” denildi.

‘DENETİM SİSTEMİ GÜVENİLİR DEĞİL’

Fabrikanın ‘denetim ekibi DCT sisteminin’ dışarıdan gelebilecek herhangi bir müdahaleye karşı hiç bir koruması olmadığını ve tahrifata açık olduğunun da dile getirildiği raporda şu ifadelere verildi “Şu anda, takım liderlerinin, vardiya amirlerinin ve diğer işçilerin bu sisteme erişimi ve bilgiler üzerinde değişiklik yapabileceği, çeşitli düzeylerde yöneticiler ve işçilerle yapılan röportajlar vasıtası ile kanıtlanmıştır. Örneğin, performans düşüklüğü nedeniyle yazılı uyarı alan bir işçinin çalıştığı istasyondaki DCT sistemi o gün boyunca arıza durumundadır. Yetersiz performans nedeni ile dava açan işçilerden biri haricinde tamamı mahkemeleri kazanmıştır”

‘YÖNETİM DEĞİŞTİ, ANLAYIŞ DEĞİŞMEDİ’

Fabrikaya 2015 Temmuz ayında atanan Genel Müdür Joachim Hensch’in göreve başladıktan sonra işçilerle toplantı yaptığı ve bu toplantıda sendikalara üyelik konusunda tarafsız olduğunu bildirdiğinin de ifade edildiği raporda “Bay Hencsh’in yaptığı konuşma önceki genel müdürün (Bay Sezai Kaya) sendikalara yönelik açık bir şekilde sergilediği düşmanca tutumlardan önemli bir kırılma noktası olmuş, sendikalara ve örgütlenmeye karşı tarafsızlık politikasının duyurulması, fabrikanın en üst yönetiminden başlayarak aşağı yönetim kademesine ve amirlere doğru inmiştir. Ancak röportaj yapılan işçiler, mevcut veya potansiyel sendika üyelerine karşı süren yıldırmadan ve baskıdan şikayet etmektedirler” denildi.

FLA raporunda yaşananlara gerekçe olarak da, fabrika yönetiminin bütün girişimlere rağmen sendika ile görüşmeyi reddetmesini, yöneticilerin ve amirlerin işçilerin sendikada örgütlenmemeleri konusunda uyarmalarını, fabrikanın işten çıkış kararlarının hükme bağlandığı yedi kişiden oluşan Disiplin Kurulu’nda yalnızca bir adet işçi temsilcisi bulunmasını, fabrikada kişisel performanslarla ilgili herhangi bir somut ve objektif bir ölçüm olmaması ve mevcut sistemin oynamaya, tahrifata açık olmasını, devam eden uluslararası kampanyalara karşı Hugo Boss’un iç denetim raporlarında bu konuya değinmemesini, işçilere örgütlenme özgürlüğü ve toplu iş sözleşmesi hakkında yeterli bilgi ve eğitimlerin verilmemesini ve potansiyel işçi hakları ihlallerine karşı koruma sağlamak için şirketin merkeziyle doğrudan bağlantı kurulacak bir çağrı merkezi olmamasını gösterdi.

ÖNCEKİ HABER

Mülteci kadınların hikayesi: Geç gelen bahar

SONRAKİ HABER

Yüksekdağ’ın aracı ‘usule uygun’ durdurulmuş!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...