14 Şubat 2016 12:44

Gazeteci Daştan devleti itibarsızlaştırmış!

Paylaş

İnanç YILDIZ
Antep 

Antep’te önceki gün “terör örgütü propagandası yapmak” iddiasıyla tutuklanan DİHA muhabiri Nazım Daştan’ın, emniyetteki sorgusuna ilişkin skandallar ayrıntılar ortaya çıktı. Haber kaynakları ve sosyal medyada yaptığı paylaşımlar sorulan Daştan’ın, sosyal medya hesabından “Silopi’de katledilen ve cenazesi günlerce sokakta bekletilen Taybet İnal için AİHM’e başvuruldu” şeklindeki paylaşımı suç sayıldı. Daştan’ın söz konusu paylaşımla güvenlik güçlerini hedef gösterdiği ve devleti uluslararası kamuoyunda itibarsızlaştırma, zor durumda bıraktırma çabası içinde olduğu iddia edildi. 

HABER KAYNAKLARIYLA BAĞI SORULDU!

Emniyetteki sorgusunda bölge illerindeki sivil ölümlerine dair paylaşımları da sorulan Daştan’a, sivil ölümlerin gerçek dışı olduğu ve devletin kendi vatandaşlarının can ve mal güvenliğini korumak amacıyla meşru hukuk kuralları içinde operasyonlar yaptığı ileri sürüldü. Antep’te öldürülen Suriyeli gazeteci NajiJeff’in ailesi ve arkadaşlarıyla konuşarak haber yapan Daştan’ın haber kaynaklarıyla bağı ve nerede, nasıl görüştüğü sorulurken, milli istihbarat teşkilatının hedef gösterildiği de öne sürüldü. Yine gözaltı gerekçesinde devletin operasyonlarını itibarsızlaştırma ifadeleri de yer alırken, Daştan’ın birçok haber paylaşımında devleti ve güvenlik güçlerini hedef gösterdiği savunuldu.

Öte yandan sık sık Suriye ve Rojava bölgesine dair yaptığı haberler, gelişmelere dair anlık bilgi ve fotoğraflarının sorulduğu Daştan’ın, Ronahi TV’ye verdiği röportajın fotoğrafını paylaşırken, “Cepheden inince biraz ‘terörist kılıklı’ olmuşuz” ifadesi bile suçlamalara dayanak yapıldı. 

Daştan’ın avukatı Adnan Erol ise, “Müvekkilime emniyette alınan ifadesinde sürekli olarak bu haberlerin ve bilgilerin kimden, nereden öğrendiği sorulmuştur. Gazeteciliğin doğasında haber kaynağının gizli tutulması esastır. Hiçbir gazeteci haber kaynağını açıklamakla ve açıklamadığı için suçlanmakla karşı karşıya kalmaz” dedi.  

 

ÖNCEKİ HABER

Suriye: Türkiye'nin saldırıları teröristlere doğrudan destek

SONRAKİ HABER

Barış isteyen HDP İl eş başkanına soruşturma

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...