14 Şubat 2016 11:32

Cizre’de infaz edilenlerin otopsisi gizli yapılıyor!

Paylaş

Cizre’de gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitiren ve cenazeleri Habur Sınır Kapısı’ndaki soğuk hava depolarına getirilen 42 kişinin otopsi işlemlerini takip etmek isteyen avukat, doktor ve HDP’li vekillerden oluşan heyet, geçici olarak oluşturulan Adli Tıp Kurumu’na (ATK) alınamdı Otopsi işlemlerinin gizli yapılması, ‘Katliam sırasında işlenen insanlık suçu delilleri yok ediliyor’ şüphesini güçlendirdi.

Silopi Cumhuriyet Savcılığı, geçtiğimiz günlerde önce, “Cuma gününe kadar otopsi işlemleri yapılmayacak” diyerek teşhis için giden aileleri geri göndermiş ancak Sağlık Bakanlığı’na bağlı görevliler, savcı ve Adli Tıp Kurumu (ATK) doktorları tarafından otopsiler yapılmaya devam edilmişti. Bunun üzerine otopsileri takip etmek isteyen aile avukatları, doktorlar ve HDP milletvekilleri Leyla Birlik ve Aycan İrmez’den oluşan heyet Habur Sınır Kapısı’ndaki Adli Tıp Kurumu’na gitti.

HEYET OTOPSİYE ALINMADI

Heyetin geçici ATK’ye girişinin engellenmesinin yanı sıra kurumun kapıları da tüm ısrarlarına rağmen heyete açılmadı. Gözlemci olarak otopsiye katılma talebi ile dilekçe vermek isteyen heyetten avukat Şeyma Ürper, savcının kendilerinden kaçtığını ve kendileri ile görüşmediğini ifade etti. HDP’li Aycan İrmez ise 90’lı yıllarda dahi karşılaşılmayan durumlar ile karşı karşıya olduklarını belirterek, “Hukuksuzluk ancak bu kadar olur” dedi. 

Cizre’de gerçekleştirilen katliamda yaşamını yitirenlerin çoğunluğunun bedenlerinin yanması ve parçalanması, ‘katliamda kimyasal gazlar kullanıldı’ iddialarına neden olmuştu. Cenazelerin ailelere gösterilmemesi ve yasal bir hak olduğu halde aile avuktları ile bağımsız doktorların otopsiye girmelerinin engellenmesi ise bu iddiayı güçlendirirken, ‘insanlık suçu delilleri yok ediliyor’ kuşkusunu da beraberinde getirdi.

5 CENAZE DAHA HABUR'A GÖNDERİLDİ

Öte yandna Cizre’nin Sur ve Cudi mahallelerinde devlet güçlerinin yaralıların mahsur kaldığı binalara gerçekleştirdiği saldırının ardından mahallelerden alınan cenazeler farklı kentlere gönderilmeye devam ediyor. Önceki gün Cudi Mahallesi’nden Cizre Belediyesi’ne ait ambulanslarla alınan kimliği belirlenemeyen 5 kişiye ait cenaze, otopsi işlemleri için Silopi Habur Sınır Kapısı’ndaki soğuk hava deposuna gönderildi. Silopi’de otopsi işlemleri için bekletilen cenaze sayısı 48’e çıkarken, önceki gün Abdulselam Turgut ve Murat Kazıcı’nın cenazeleri aileleri tarafından teşhis edilerek alınmıştı.

CİZRE’DE SALDIRI VE YIKIM SÜRÜYOR

Sokağa çıkma yasağının 62. günü geride bıraktığı Cizre’de, Sur ve Cudi mahallelerinden dün de dumanlar yükseldi. Yaralıların mahsur kaldıkları evlere devlet güçleri tarafından yapılan saldırı ve katliamın ardından her iki mahallede günlerdir birçok evin yakıldığı gelen bilgiler arasında. 

KAZICI’YI BİNLER UĞURLADI

Cizre’de sığındığı bodrum katında öldürülen YPS’li Murat Kazıcı’nın cenazesi, önceki gece ailesi tarafından Silopi Devlet Hastanesi’nden alınarak Urfa’nın Viranşehir ilçesine getirildi. Cenaze ‘Katil Erdoğan’ ve ‘PKK halktır halk burada’ sloganları eşliğinde Yeni Mezarlığı’nda toprağa verildi. (Şırnak/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Yeni Şafak’tan katliamı yalanla kapatma senaryosu

SONRAKİ HABER

Duvarlarda saklı kalanlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...