14 Şubat 2016 11:14

Mahkemeden HDP’lileri yakmaya hafifletici neden: ‘HDP, PKK’ya destek veren bir parti’

Paylaş

Erzurum’da 7 Haziran seçim kampanyası sırasında HDP mitingine katılanları taşıyan minibüsü ateşe vererek sürücü Aydın Taşkesen’i yakmaya kalkışmak suçundan 10 yıl hapis cezasına mahkum edilen Tuncar Tan hakkında gerekçeli karar açıklandı.

DHA'nın haberine göre Erzurum 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 11 sayfalık skandal kararında, adeta bir insanın yakılması mazur görüldü. Kararda, “Müdahilin taraftarı olduğu anlaşılan HDP’nin, terör örgütü PKK’ya destek veren bir parti olması sebebiyle bu partinin karşısında olan diğer seçmenler tarafından bu partiye soğuk bakıldığı açıktır. Olayın olduğu tarihlerde arka arkaya çok sayıda şehit haberlerinin gelmesi Erzurum ilinde yaşayan seçmenler üzerinde etkili olmuştur” ifadelerine yer verildi. 

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın Erzurum İstasyon Meydanı’ndaki mitingine, 4 Haziran günü Tekman ilçesinden 25 D 0877 plakalı minibüs ile getirdiği partilileri bırakan sürücü Aydın Taşkesen, bozuk olan aracın kapısını tamir için oto sanayi sitesine gitti. HDP’ye ait afiş ve flamaların bulunduğu minibüsle sanayi sitesine giden Taşkesen, HDP’nin mitingine saldırarak çok sayıda kişiyi yaralaynaların saldırısına uğradı. Camları kırılan minibüsün içinde diri diri yakılmak istenen Taşkesen, Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılarak yoğun bakıma alındı. Olayla ilgili 6 Haziran günü yakalanan Tuncar Tan, ilk sorgusunun ardından tutuklandı. Baş ve ellerinde yanıklar bulunan 8 çocuk babası Aydın Taşkesen yaklaşık 2 ay hastanede tedavi gördükten sonra taburcu edildi. Tuncar Tan hakkında ‘Kasten öldürmeye teşebbüs’ ve ‘Yakarak mala zarar verme’ suçlarından 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. 

MAHKEME MÜEBBETTEN, 10 YILA KADAR İNDİ

Mahkeme, geçen 19 Ocak günü Tuncar Tan’a ‘Yangın çıkartarak ve olası kasıtla öldürmeye teşebbüs’ suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdi. Mahkeme, eylemin olası kastla işlendiğini değerlendirerek cezayı ömür boyu hapis cezasına dönüştürdü. Eylemin teşebbüs aşamasında kaldığını belirten mahkeme, Tan’ın cezasını 12 yıla düşürdü. Sanığın fiilden sonraki ve yargılama aşamasında davranışlarını da lehine takdiri indirim sebebi kabul eden heyet, Tuncar Tan’ı 10 yıl hapis cezasına mahkum etti.

MAHKEMEDEN SANIK İÇİN SİYASİ SAVUNMA!

Mahkeme tarafından hazırlanan 11 sayfalık gerekçeli kararda, ‘suçta kullanılan ateş atma eyleminin tek başına öldürücü değil ise de ağır bir yangın çıkarabileceği’ belirtilerek şu skandal ifadelere yer verildi, “Sanığın müdahile karşı önceden bir husumeti bulunmamaktadır. Ancak, müdahilin taraftarı olduğu anlaşılan HDP’nin terör örgütü PKK’ya destek veren bir parti olması sebebiyle bu partinin karşısında olan diğer seçmenler tarafından bu partiye soğuk bakıldığı açıktır. Olayın olduğu tarihlerde arka arkaya çok sayıda şehit haberlerinin gelmesi Erzurum ilinde yaşayan seçmenler üzerinde etkili olmuştur.” 

HDP’ye yönelik saldırıyı meşru gören mahkemenin gerekçeli kararında, “Sanığın müdahilin yaralanmasını ya da ölmesini istemese bile bu sonucun gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen eylemine devam etmiş olması ve müdahilin oluşan yangın sonucunda vücudunda 2. derecede yüzeysel ve derin yanıklar oluşması ve müdahilin ancak yoğun duman ve ateş altındaki araçtan kolluk görevlisinin yardımıyla çıkabilmiş olması ve son anda kurtarılmış olması ayrıca kendisine yapılan erken tıbbi müdahale ile hayatta kalmış olması karşısında sanığın eyleminin öldürmeye teşebbüs suçunu oluşturduğu kabul edilmiştir” denildi. 

Sanığın Aydın Taşkesen’i minibüste olduğunu bilmediğini söylediği anımsatılan kararda, Tuncar Tan’ın bu ifadesini kabul etmenin mümkün olmadığı vurgulandı. Tuncar Tan’ın haksız tahrik hükümlerinin uygulanması istediği hatırlatılan kararda, “Müdahil Aydın’ın sanığın şahsına yönelik haksız tahrik içeren bir eylemi olmadığından, müdahilin taraftarı olduğu anlaşılan HDP’nin kanuni dayanak içerisinde faaliyet gösteren bir siyasi parti olması, tek başına haksız tahrik içermediğinden sanık lehine haksız tahrik hükümlerinin uygulanamayacağı düşünülmüştür” diye görüş bildirildi.

MAHKEME İNDİRİM İÇİN HER ŞEYİ YAPTI!

Mahkemenin gerekçeli kararında olaydan sonra Tuncar Tan’ın eylemini ikrar ettiği, pişman olduğunu beyan etmesi ve duruşmalarda da pişmanlığı gözlemlendiği için lehine fiilden sonra ve yargılama aşamasındaki davranışları dikkate alınarak takdiri indirim yapıldığı belirtildi.(HABER MERKEZİ)

 

ÖNCEKİ HABER

Sarıyıldız'dan uluslararası kuruluşlara Cizre çağrısı

SONRAKİ HABER

Obama, Suriye için Putin’i aradı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...