17 Nisan 2012 09:44

Kamulaştırma İspanya’yı rahatsız etti

ARJANTİN hükümetinin, İspanya-Arjantin ortak sermayeli  YPF petrol şirketinin yüzde 51’lik hissesini kamulaştıracağını açıklaması, İspanya ile ilişkileri gerdi. Devlet Başkanı Christina Fernandez, hükümete YPF’nin yüzde 51 hissesini satın alma izni veren bir yasa tasarısını Senato’ya sunacağını açıkladı. K

Kamulaştırma İspanya’yı rahatsız etti
Paylaş

ARJANTİN hükümetinin, İspanya-Arjantin ortak sermayeli  YPF petrol şirketinin yüzde 51’lik hissesini kamulaştıracağını açıklaması, İspanya ile ilişkileri gerdi. Devlet Başkanı Christina Fernandez, hükümete YPF’nin yüzde 51 hissesini satın alma izni veren bir yasa tasarısını Senato’ya sunacağını açıkladı. Karar İspanyol hükümeti ve iş çevresinde tepkiyle karşılanırken halk, Fernandez’in ekonomik bağımsızlık politikasına destek veriyor.

Arjantin Devlet Başkanı Fernandez kararı duyururken enerjinin “hayati bir kaynak” olduğunu söyledi. Buenos Aires hükümeti, YPF’yi petrol sahalarının verimini artırmak için yeterince yatırım yapmamakla suçluyor ve bu yüzden petrol ithalatına bağımlılıklarının sürdüğünü söylüyordu. Şirketse bu suçlamaları reddediyor.

Bu gelişmenin, Arjantin ile İspanya arasında iplerin gerilmesine sebep oldu. İspanya’da iktidardaki Halk Partisi karar üzerine ulusal çıkarların korunacağını bildirdi. Avrupa Komisyonu da İspanya’yı desteklediğini açıkladı. Karar tasarısını meclise taşımaya hazırlanan Arjantin lideriyse, Avrupa Birliği tarafından tepkiyle karşılanan kararının arkasında duracağını belirtti.

İspanya Dışişleri Bakanı Jose Manuel Garcia Margallo, “iki ülke arasındaki dostluk havasının bozulduğunu” söyledi. İspanya hükümeti, Arjantin büyükelçisini görüşmeye çağırarak Arjantin’e karşı “net ve güçlü” bir tepki vereceğini açıkladı. İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un Meksika ve Kolombiya ziyaretinde bu konuda destek istemesi bekleniyor.

İSPANYOL ORTAK TAZMİNAT İSTEYECEK

YPF’nin yüzde 57,4 hissesine sahip olan Repsol yetkilileriyse kararı “yasadışı ve ciddi şekilde ayrımcı” olarak nitelendi. Şirket, YPF’deki hisseleri için tazminat talep ederek, gerekirse uluslararası arabulucu kurumlara başvuracaklarını bildirdi.

Repsol yöneticisi Antonio Brufau, “bu eylemler cezasız kalmayacaktır” diyerek tepkisini ifade etti. Şirketin 10 milyar dolar tazminat talebinde bulunacağı tahmin ediliyor.

Bu arada kamulaştırma açıklaması üzerine Repsol’un hisselerinin Madrid borsasındaki değerleri düştü. Kamulaştırılan şirketin yüzde 51’i devlete, yüzde 49’u petrol üreten bölgelere verileceği bildirildi.

‘Evita Hareketi’ üyeleri, Buenos Aires’teki devlet başkanlığı sarayının önünde düzenledikler gösterileriye Fernandez’e desteklerini bildirdi. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

NATO Bakanları toplantısına Afganistan damgasını vuracak

SONRAKİ HABER

İnşaat sektörünün önündeki ‘engeller’ ölüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...