13 Şubat 2016 04:05

‘Patronlar gibi işçiler de ek zam için ortak hareket etmeli’

Paylaş

Tuncay SAĞIROĞLU
Çorlu

Trakya’da sanayi bölgelerinde bulunan fabrikaların patronları ocak zamları için ortak hareket ediyor. Bütün fabrikalarda yapılan tartışmalarda işçiler asgari ücrete yapılan zammın kendi ücretlerine de yansımasını istiyor. Söz birliği eden patronlar ise yüzde 15 veya ona denk gelen 200 liralık bir artış olacağı söylentileri yayıyor. Daha önce zam konusunda belirleyici olan şef ve vardiya amirleri gibi alt düzey yöneticilerin önerileri ise artık dikkate alınmıyor. Bu konuda sorulan sorulara ise “Bu yıl zamları patronlar ve genel müdürler düzeyindeki yöneticiler belirliyor” yanıtı veriliyor. Zam konusunda patronların ortak hareket ettiğine dikkat çeken işçiler, buna karşı işçilerin de kendi talepleriyle ortak mücadele etmesi gerektiğini söylüyor.

PATRONLAR İPLERİ ELİNE ALDI

Tamteks’te çalışan bir işçi daha önceki yıllarda kendilerine iş veren vardiya amirlerinin, işçileri kaybetmemek için taleplerini kısmen de olsa dikkate aldığını hatırlattı. İşçi “Ama şimdi sorduğumuzda ‘Top benden çıktı’ diyorlar. Şimdi patronlar ipleri eline aldı. İki dudakları arasından çıkacak zamma kaldık” diye tepki gösterdi.

Aygün Alüminyum genel müdürü ise bölüm sorumluları ile yaptığı toplantıda asgari ücrete gelen zammın ardından fabrikanın ek zam yapmayı kesinlikle kabul etmeyeceğini bildirdi. Ağır sanayide çalışmamıza rağmen fabrikada çalışanların büyük çoğunluğunun asgari ücrette çalıştığını belirten Aygün Alüminyum işçileri, ek zammın hakları olduğunu dile getirdi. İşçiler temel tüketim maddelerine yapılan zamlara da tepki gösterdi.

BİRLİK ÇAĞRISI

Ünteks’te çalışan işçiler de ortalıkta konuşulan yüzde 15 zammın kendilerini tatmin etmeyeceğini belirtti, Zam konusunda patronların ortak hareket ettiğini belirten Ünteks işçileri, bütün fabrikalarda işçilerin de ortak hareket etmesi gerektiğini dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Fil Filtre işçisi 300 lira ek zam aldı

SONRAKİ HABER

Yılın !f zamanı yaklaşıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...