12 Şubat 2016 11:49

'2016 bütçesi sermaye, savaş ve darbe bütçesidir'

Paylaş

Tüm Bel-Sen Gaziantep Şubesi 2016 devlet bütçesine dair basın toplantısı yaptı. 2016 bütçesinin sermaye, savaş ve darbe bütçesi olduğu söylenen açıklamada, bütçenin işçi ve emekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını gözetecek şekilde düzenlenmesi istendi. Açıklamaya KESK şubeleri de destek verdi.

Sendika binasında yapılan basın açıklamasını okuyan Tüm Bel-Sen Antep Şube Başkanı Bekir Hançerkıran, AKP’nin bütçeyi anti demokratik bir şekilde yaptığını söyledi. 2015 yılı bütçesine dair söylediklerinin gerçekleştiğini belirten Hançerkıran, “Bir göz atımı ile bütçenin bir savaş, sefalet ve talan bütçesi olduğu anlaşılmaktaydı. Nitekim korkunç bir silahlanma ve savaş harcaması ile kaynaklar çatışmalara ayrıldı, zam üstüne zamlarla bütçe açığı kapatılmaya çalışıldı” dedi. 2016 yılı bütçesi de de bir avuç sermaye dışında toplumun tüm kesimleri için yeni vergiler ve zamlar olacağını dile getiren Hançerkıran, “2015 yılı bütçesinde Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlığa bağlı örtülü ödenekler, iç ve dış güvenliğe ilişkin bazı kalemler ve kayıtlara geçmeyen harcamalar dışında 52 milyar TL savunma ve güvenlik harcamalarına ayrılmış idi. Bu yıl tam da savaş bütçesi dememizi haklı kılacak şekilde bu rakam 61 milyar TL’ye çıkarılmıştır” dedi.

2016 yılı bütçesinin sermayenin, yerli ve yabancı tekellerin ve savaş lobisinin çıkarları doğrultusunda değil bütçenin asıl kaynağı olan işçi ve emekçilerin ekonomik ve sosyal ihtiyaçlarını gözetecek şekilde düzenlemesi gerektiğini söyleyen Hançerkıran, “Temel tüketim mallarına yapılan zamlar geri alınmalıdır. Asgari ücret bir ailenin geçimini sağlayacak şekilde belirlenmeli ve tamamen vergi dışı bırakılmalıdır. Toplumsal bir barış sürecinin hayata geçirilmesinin zorunlu bir parçası olarak, savaşa ayrılan kaynakların azaltılmalı, bütçeden bu kurumlara ayrılan ödenekler eğitim ve sağlık başta olmak üzere kamu hizmetlerine ayrılmalıdır” dedi. (Antep/EVRENSEL)

 

ÖNCEKİ HABER

Bodrumdan çıkan cenazeler Urfa ve Habur’a gönderildi

SONRAKİ HABER

Devletin mağdur ettiği işçi, ölüm orucuna başlıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...