12 Şubat 2016 09:58

Renault patronu bu kez iş müfettişlerini devreye soktu

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Renault işçilerinin ek zam talebiyle üretimi etkileyen eylemleri üzerine patron fabrikaya Çalışma Bakanlığına bağlı iş müfettişlerini çağırdı. Müfettişlerin “İşinizden olursunuz” diyerek baskı yaptığını anlatan işçiler, “Bize değil, farkları niye vermiyor diye işverene sorsunlar” dedi. İşçiler müfettişlere rağmen eylemlerini sürdürdü.

İşçiler, kendileriyle yapılan görüşmeyi kamera kaydına alan müfettişlerin “Bu eylemlere neden katılıyorsunuz?”, “Sizleri kim zorluyor?”, “Sözcüleriniz kim?”  gibi sorular sorarak psikolojik baskı yaptığını dile getirdi. İşçiler müfettişlerin baskısının “İşinizden olursunuz” demeye kadar vardığını ifade etti.

UET temsilcileriyle her hafta yapılan toplantılarda mücadeleyi nasıl sürdüreceklerini tartışarak karar aldıklarıı hatırlatan bir Renault işçisi şöyle devam etti: “Bu haftaki eylemlerimiz de bunun bir sonucudur. Farkları vermemekte inat eden işveren, eylemleri kırmak için MESS ve Türk Metal’le ortak hareket ederek yeni girişimlerde bulunuyor. Şimdi fabrikada müfettişler dolanarak bazı arkadaşlarımızla görüşüyorlar ve bu görüşmeleri kayıt altına alıyorlar. Akıl almaz sorular soruyorlar bizlere. Bizim bu eylemlere neden başladığımız apaçık ortada halen neyin sorgusunda bunlar. Bize bu soruları soracaklarına gidip işverene sorsunlar sen niye farkları vermiyorsun diye.” Baskılardan korkmadıklarını dile getiren işçi “Vardiya çıkışlarında yaptığımız yürüyüşlerle tepkimizi patrona ve MESS’e gösteriyorduk. Bu hafta bu tepkiden müfettişler de nasibini aldı” diye konuştu.

BİRLEŞİK METAL-İŞ SESSİZ KALMAMALI

Farklar verilmezse eylemlerin boyutlarının değişeceğini söyleyen bir başka Renault işçisi, “Her şeyi göze aldığımızı halen göremeyenler var. Bu işyerinde huzurlu bir çalışma ortamı istiyorlarsa farkları versinler. Eylemlerimize karşı farklı baskı yollarına gitmeyi bir kenara bıraksınlar artık. Bu davranışlarla bize geri adım attıracaklarını düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Bu hafta müfettişler işçilerle görüşmeleri kayıt altına alıyorlar. Bu neyin nesi böyle. Kayıt altına almalarına gerek yok. Biz yaptığımız eylemleri zaten sosyal medyadan duyuruyoruz, zahmet edipte yorulmasınlar. Ayrıca bu uygulamayla işçiler üzerinden baskı kurmaya çalıştıkları çok belli ama bizim kol kola verdiğimiz mücadeleyi görmüyorlar. Sendikamız Birleşik Metal-İş’in bu konu hakkında bir girişimde bulunmasını bekliyoruz. Çünkü işverenin bu tür girişimlerine karşı hep birlikte karşı koyarsak bir sonraki adımlarını kesmiş oluruz. Sadece biz Renault işçileri ses çıkarırsak olmaz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gezi Parkı'na yaya üst geçidi

SONRAKİ HABER

Yüksekdağ: Bu suçu örtecek bir giysi yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...