12 Şubat 2016 09:26

Mata Ahşap Automotiv işçileri: Bu mücadeleden dönüş yok

Paylaş

Hilal TOK
İstanbul

Tuzla Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Mata Ahşap Automotiv’de  işçi kıyımına karşı başlayan üretimi durdurma eylemi sürüyor. İşçilerin Birleşik Metal-İş Sendikasında örgütlenmesi ve yetki için başvurması üzerine 12 işçinin işten atılmasıyla başlayan eylemin, atılan işçiler geri alınana ve işten atmama garantisi verilene kadar süreceği bildirildi.

Fabrikada dün 16-24 vardiyasında başlayan direnişe, bugün 3 vardiyanın işçileri katıldı. İçeride ve dışarıdaki işçilerin görüşmesi patron tarafından engellense de dışarıda toplanan işçiler attıkları sloganlarla içerideki arkadaşlarını yalnız bırakmadı.

Eyleme ilişkin gazetemize konuşan içerideki bir işçi, fabrikada 3 vardiyada çalışan 400 işçinin de eyleme katıldığını söyledi. Patronun yemeklerin içeri alınmasına bile zorluk çıkardığını ifade eden işçi “Burada herkes hakkını almak için direniyor. Atılan işçilerin geri alınmasını ve işten atılmama sözü verilmesini istiyoruz” diye konuştu. Sendikalaşmakta kararlı olduklarını anlatan işçi, kararlılıklarını şu sözlerle dile getirdi: “Bunun dönüşü yok, burada bir kırılma olursa biliyoruz ki bundan sonraki süreçte hepimiz işten çıkarılacağız.”

PATRON GÖRÜŞME TALEBİNİ REDDETTİ

Patronla görüşme talebinde bulunduklarını ancak reddedildiğini dile getiren Birleşik Metal-İş İstanbul 1 No’lu Şube Başkanı Yusuf İkisivri, “İşçilerin gerekliği çoğunluğu sendikalaşma talebiyle sendikamıza üye oldular. Biz de işverenle görüştük fakat işveren bunu kabul etmeyip tedbirler almaya çalışarak 12 arkadaşımızın çıkışını verdi. Bunun üzerine işçiler birleşerek üretimi durdurdular” dedi. Üretimin durmasının ardından bir kez daha görüşme talebini yinelediklerini dile getiren İkisivri, şöyle devam etti: “Tekrar görüşmek istediğimiz işveren ‘Daha önce neden görüşmediniz?’ diye reddetti. Bize fabrika önünü terk etmemizi söyleyip, tahrik etmeye çalıştılar. İşten atmaların olmadığını söylediler. Fakat 12 arkadaşımızın çıkışı verildi. Biz de o zaman işçilere bunu bildirin ve işten atmaların olmayacağına dair söz verin üretim de devam etsin dedik ama buna da yanaşmadılar.”

Bacaklarından rahatsız olan bir işçinin işyeri hekiminden ağrı kesici iğne istediğini ancak patronun buna da izin vermediğini aktaran İkisivri, bu işçiye “Seni doktora götürelim” dediklerinde “Sonuna kadar arkadaşlarımdan ayrılmayacağım” yanıtını aldıklarını aktardı.

ÖNCEKİ HABER

DİSK Genel Kurulundan köleliğe ve savaşa karşı mücadele çağrısı

SONRAKİ HABER

Suruç Belediyesi Eş Başkanı Şansal görevden alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...