12 Şubat 2016 00:42

Gerçek rakamları söyledi, ‘terörist’ diye suçlandı

Paylaş

Sultan ÖZER
Ankara

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonunda bütçe görüşmeleri zaman zaman sert tartışmalara da sahne oluyor. Sağlık Bakanlığı bütçesi görüşmelerinde de tartışmalar yaşandı. Bu tartışmalardan biri de TTB Genel Sekreteri Özden Şener’in sağlığa ilişkin verdiği rakamlara, eleştirilere tahammül edemeyen AKP’liler tarafından yapıldı. AKP’liler Şener’i ve TTB’yi “Terör örgütüne destek vermekle” suçladılar.

Komisyonda Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun bütçe sunumundan sonra kendisine söz verilen TTB Genel Sekreteri Özden Şener, Bakanın verdiği rakamlara işaret ederek, “Sayın Bakan sunumda bulaşıcı hastalıkların azaldığından bahsetti, bunu bir başarı olarak gösterdi. Ama önceki yıllarda da kızamığı sıfıra indirdiklerinden ve bunun başarı olduğundan söz ediyorlardı. Bu sene kızamık demediler. Ama 2014 yılında Türkiye’de 7 bin 400 yeni kızamık vakası görüldü” dedi.

Bunun, birinci basamak yani koruyucu sağlık hizmetlerinin iyi yapılamadığını gösterdiğini kaydeden Şener,  koruyucu hekimliğin sağlığın temeli olduğunu dile getirdi.

‘ÖLEN BEBEKLERİMİZİ BİLE SAYAMIYORUZ’

Bebek ölüm hızıyla ilgili de Sağlık Bakanının, “Biz iktidara geldiğimizde binde 30’du, şimdi binde 7’ye düştü” dediğini aktaran Şener, bebek ölümlerine ilişkin Bursa Uludağ Üniversitesinde halk sağlığından, Prof. Dr. Kayıhan Pala’nın çalışmasını örnek verdi. Bursa İl Sağlık Müdürlüğü verilerine göre 2008 yılında Bursa’da bebek ölüm hızının binde 6 olduğunu aktaran Şener, “Arkadaşlarımız mezarlıkları dolaşmış ve bir yaş altı bebek ölümlerinin binde 21 olduğunu tespit etmişler. Bursa Türkiye’nin en gelişmiş, varlıklı bir merkezi. Kayıt sisteminin daha iyi olması beklenirdi, dolayısıyla Türkiye’nin bütününü düşündüğümüzde, ölen bebeklerimizi bile sayamayan bir ülkeyiz, çok acı” diye konuştu.

Bu nedenle resmi istatistiklere güvenmediklerini belirten Şener, Sağlık Bakanının hastane başvuruları ile ilgili rakamlarını da eleştirdi. Bakanın, “İktidara geldiğimiz 2002’de vatandaş yılda üç kez doktora gidiyordu, şimdi 8 kere gidiyor” sözlerine de atıf yapan Şener, “Bu iyi değil, çünkü eskiden sadece SSK hastanelerinde kuyruklar görürdük, şimdi hem devlet hem üniversite hastanelerine girilemiyor, çok kalabalık. Bir hekim günde 100-150 hasta bakıyor; bir hastaya 5 dakika vakit ayırabiliyor. Tıbbın gerçeğinde bu yok, bu kadar hızlı hasta bakılamaz. Hastalar için çok ciddi risktir” dedi. Ayrıca özel sektöre hasta pompalanmaya çalışıldığını, kuyruklar olduğu zaman cebinde biraz parası olanın özele başvurduğunu kaydeden Şener, “Özel hastanelerle yapılan anlaşmaya göre, yüzde 30 fark ücreti ödeyerek muayene olabileceklerdi. Ama bu oran önce yüzde 70’e, sonra yüzde 90’a çıkarıldı, Bugün yüzde 200 bir fark ödeyerek ancak muayene olunabiliyor” dedi.

İLAÇ KULLANIMI ARTTI

Tetkiklerin pompalandığını, ilaç tüketiminin büyük bir hızla arttığını belirten Şener şu örnekleri verdi: “2008 yılında bütün Türkiye’de 5 milyon bilgisayarlı tomografi yapıldı. 2010 yılında 7.5 milyon, 2012’de 10 milyon, 2014’de 12.5 milyon tomografi yapıldı. Bilgisayarlı tomografi radyasyon demek. Bu artış hızı korkunç. 2002’de 750 milyon kutu ilaç tüketilirken, bugün 1 milyar 950 milyon kutu ilaç tüketiliyor. Bu ilaçlar da tomografi de bir zehir insan vücudu için.” “Bir özelleştirme tercihinde bulunuyorlar. Özele hasta gidebilmesi için böyle bir pompalanmaya, özel sektörün palazlanabilmesi, buraya yatırım yapması için de çok kârlı bir alan olarak görülmesine ihtiyaç var. Böyle bir tercihte bulunuyor” diyerek Bakanlığı eleştiren Şener, “Günde 100-150 hasta bakacaksın” baskısıyla dinlenmeden, molasız çalıştırıldıklarını da söyledi.

Genç yaşta, görevleri başında ölen doktor ve hemşire örnekleri vereren Şener, ”Sağlık Bakanlığının kendisi bir şiddet uyguluyor. Bunu yapmazsanız da tayin, sürgün tehdidi oluyor” dedi.

Sağlık Bakanının maaşlara ilişkin rakamını da yalanlayan Şener, “Bir emekli hekimin aylığı için Sayın Bakan 2 bin 580 lira emekli maaşı dedi ama bizim elimizde bordrolar var, 2 bin 220 lira yazıyor. 27 yıl çalışmış, 1’in 4’ünden emekli olmuş bir hekim bunu alıyor” diyerek, emekli maaşlarının insani düzeye çıkarılmasını istedi.  

GERÇEKLER AKP’LİLERİ ÖFKELENDİRDİ

Şener’e en sert tepki ise, kendisi de doktor olan AKP Uşak Milletvekili Alim Tunç’tan geldi. Tunç TTB’nin “Terör örgütüne destek verdiğini, TTB yöneticilerinin ülkelerini düşünmediğini” ileri sürdü. CHP’li vekiller de AKP’lilere tepki gösterdiler.  Komisyon Başkanı AKP’li Bilgiç ise Şener’in Bakanın konuşması üzerinden değerlendirme yapmasını eleştirerek, “TTB temsilcisi siyasi bir değerlendirmeye gitti. Kullanılan dil ve üslup yanlışlığını görmek gerek” savunmasını yaptı.

‘MÜCADELEMİZİ ZAYIFLATMAK İSTİYORLAR’

Gazetemize konuşan Özden Şener ise bu tür suçlamaların, halkın sağlık hakkı için verdikleri mücadeleyi zayıflatmaya dönük olduğunu söyledi. Çarpıtmalara da dikkat çeken Şener, sağlıkçıların saldırının kimden geldiğine bakmaksızın hizmet verdiklerini söyledi. Sadece TTB’nin değil, Dünya Tabipleri Birliğinin de hastanelerin, sağlıkçıların saldırılardan korunması gerektiğini söylediğini aktaran Şener, “Terör örgütüne destek veriyorlar” diyen Tunç’un hekim olduğuna vurgu yaparak şöyle konuştu: “Maalesef, hekimler arasında bunlar var. Çünkü bu hekimler iktidarın hekimleri. İktidarın hekimi olduğunuz zaman da iktidar gibi konuşmanız gerekiyor” dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Daha az enerji daha çok ısı' diyen Simfer'de daha az ücret daha çok çalışma!

SONRAKİ HABER

ABD Savunma Bakanından YPG yanıtı: Türkiye ile her konuda aynı fikirde değiliz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...