12 Şubat 2016 00:29

'Daha az enerji daha çok ısı' diyen Simfer'de daha az ücret daha çok çalışma!

Paylaş

Mehmet PEKER
Murat ZEREN
Kayseri

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi ve Kayseri Serbest Bölgede ısıtıcı ev aletleri üreten Simfer 146 ülkeye ihracat yapıyor. Yıllık geliri milyonları aşan Simfer, asgari ücret zammından kurtulmak ve daha fazla kazanmak için işçilerin fazla mesai ücretlerine gözünü dikti. Çalışma saatlerinde yeni bir düzenleme yapmak için harekete geçen patron, işçilere imzalamaları için “Denkleştirme Taahhütnamesi” isimli bir belge dağıttı.

Taahhütnamede çalışma dönemlerinin iki aylık bölümlere ayrılarak haftada 66 saate kadar çıkacağı, yapılan fazla çalışma karşılığı da patronun ücret ödemek yerine keyfine göre ücretsiz izin verilebileceği yazıyor. Bu uygulamayla zaten kötü olan koşulların daha da kötüleşeceğine dikkat çeken işçiler, herkesin bu durumdan şikayetçi olduğunu söylüyor.

ASGARİ ÜCRETİ ERİTECEK

Simfer’de Kayseri’deki diğer fabrikalara oranla daha çok fazla mesai yapıldığına işaret eden işçiler, şöyle devam etti: “Üretim had safhada. Biz patrona kazandırıyoruz ama patron ne zaman bir boşluğumuzu görse yumruk atmayı ihmal etmiyor. Demek ki biz işçilerin birlikte olmadığını gören patronlar üzerimize daha fazla gelme cesaretinde bulunuyorlar.”

Asgari ücrete yapılan zamla birlikte patronların türlü oyunlarıyla karşı karşıya kaldıklarını ifade eden işçiler, “Bu uygulama da yeni bir oyun. Patron asgari ücreti eritmeye çalışıyor. Bizlere hep aynı gemideyiz edebiyatı yapanlar şimdi o gemiyi istediği gibi yürütecekler” diye konuştu.

Fabrikada güven sorunu yaşadıklarını söyleyen işçiler, “Biz bir şekilde adım atmadan da sağlam ve çürük olanı göremeyeceğiz. Renault ve Kayseri’de ODS gibi işçiler mücadele edilebileceğini gösteriyor” dedi.

SİMFER İŞÇİSİNİN DENEYİMİ…

Simfer işçileri geçtiğimiz yıllarda iş kazası sonucu hayatını kaybeden arkadaşları için eylem yapmıştı. Fabrika içinde başlayan ve daha sonrasında fabrika dışına çıkan işçilerin önemli bir kısmı işten atılmıştı. Bu deneyimi hatırlatan işçiler, “Biz bir defa birliğimizi kurarak yola çıkmıştık. Yenilgiyle bakan arkadaşlarımız olsa da bu duruma aslında bize deneyim kazandırdığı için kazanım olarak görmeliyiz” dedi.

Fabrikalarında patron tarafından tutulmuş olan ve işçilerin deyimiyle “eşkıya tipi adamlar” olduğunu hatırlatan işçiler, “Daha önce bir arkadaşımızı eşinin yanında dövmüşlerdi. Bizi böyle kendini patrona kiralamış insanlar eliyle korkutmak istiyorlar. Ancak biz yüzlerceyiz. Tek sorunumuz birliğimizi kurmak” dediler.

TAAHHÜTNAMEDE NE YAZIYOR?

Patronun dağıttığı ve işçilerin imzalamaya zorlandığı “Denkleştirme Taahhütnamesi” başlıklı yazıda şu ifadelere yer verildi: “4857 Sayılı İş Kanunu 63. maddesi kapsamında 01.01.2016-31.12.2016 tarihleri arasında iki aylık dönemler halinde uygulanmak üzere ve bu iki aylık sürelerin tespiti ve takdiri işverenlikte olmak üzere, haftalık çalışma saatlerinin en çok 66 saat, günlük çalışmanın 11 saat olması koşuluyla denkleştirme ayları içerisinde haftalık ortalama çalışma saati 45 saat olacak şekilde denkleştirme yapılmasını, başka bir ifade ile 2 aylık denkleştirme süresinde eksik çalışılan haftalık çalışmanın diğer haftalarda çalışılarak tamamlanması veya fazla çalışılan haftaların değer haftalarda eksik çalışılarak denkleştirilmesini, yönetmelik esasları dahilinde denkleştirme usulünün uygulanmasını kabul ve taahhüt ediyorum.”

ÖNCEKİ HABER

Amerikan Futbolu ligi finalinde ırkçılık tartışması

SONRAKİ HABER

Gerçek rakamları söyledi, ‘terörist’ diye suçlandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...