11 Şubat 2016 11:18

Azap Gölü'nde inceleme yapıldı

Paylaş

Özer AKDEMİR
Aydın

Geçtiğimiz günlerde yüzeyi ve kıyıları köpüklenen Aydın söke yakınlarındaki Azap Gölü'nde inceleme yapıldı. Köpüklerin kaybolduğunun gözlemlendiği incelemelerde su kalitesinin ise yine çok kötü bir durumda olduğu tespit edildi. 

KİRLİLİĞİ KÖPÜREREK DIŞA VURDU

Aydın'ın en önemli sulak alanlarından biri olan Azap Gölü barındırdığı zengin biyoçeşitlilikle 
Ulusal Sulak Alanlar arasına girmeye aday bir göl. Ne yazık ki yıllar içerisinde gerek tarımsal ilaçlamalar, gerek göl çevresindeki madenlerin atıkları ve evsel atıklar nedeniyle kirlenen gölde kirlilik kaynaklı binlerce balık telef olmuştu. Geçtiğimiz yıllarda neredeyse tamamen kuruyan gölde az bir miktar kalan sularda oksijensizlikten nefes alamayan balıkların başlarını yukarı çıkararak nefes almaya çalışmaları kameralara yansımıştı. Binlerce balığın ve su kuşunun yaşamını yitirdiği göl, geçtiğimiz günlerde de köpürerek kirliliği dışarı vurmuştu. 

YETKİLİLER GÖLDE İNCELEME YAPTI

Göldeki bu köpüklenmenin ardından bölgede çalışmalar yürüten EKODOSD, durumu bir raporla Doğa Koruma ve Milli Parklar Aydın Şube Müdürlüğü’ne bildirdi. Bu raporun ardından Orman ve Su İşleri Bakanlığı 4. Bölge Aydın Şube Müdürü Özcan Öselmiş ve uzmanlardan oluşan bir ekip önceki gün EKODOSD üyeleriyle Azap Gölü’nde incelemeler yaptı. Yapılan incelemelerde gölün genel durumu, su kuşları, çevresindeki doğal ve kültürel kaynak değerleri, diğer kurumları ilgilendiren konularla ilgili çalışmalar yapıldı. Göl kıyısında yaşayan Yeşilköy sakinleriyle, gölün yıllarca balık avlama işletmeciliğini yapan balıkçıyla görüşüldü. Geçmiş yıllarda ve günümüzde ki gözlemleri hakkında bilgi alındı.

ULUSAL SULAK ALAN OLMA YOLUNDA

Azap Gölü, hemen arkasında bütünleştiği Beşparmak Dağları(LATMOS)’nın harika doğal peyzajıyla, çevresindeki zengin kültür varlıklarıyla, başta nesli küresel ölçekte tehlike altında bulunan su kuşlarıyla, yaz göçmenleri leylekleriyle ve geleneksel köy yaşamını sürdüren Yeşilköy’le, bölgedeki en güzel ekoturizm alanlarından birisi olarak kabul ediliyor. Mahalli Sulak Alan Komisyonu’nun son toplantısında, gölün Ulusal Sulak Alan kriterlerine uygunluğu konusunda gerekli çalışmaların başlatılmasıyla ilgili kararlar tüm kurum ve kuruluşlara daha önce iletilmişti. Göl, küçük olması, zengin kuş varlığı ve her noktasından kuşları görebilme avantajıyla kuş gözlemcileri için ideal bir gözlem alanı.

ÖNCEKİ HABER

Özgür Gazeteciler Cemiyeti: Aktaş’ın başına geleceklerden hükümet sorumludur

SONRAKİ HABER

Tüm Bel-Sen: Yıllardır sarı sendikalar eliyle ellerimizden alınan ek ücretlere kavuştuk

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...