11 Şubat 2016 07:24

AİHM'e yerinde inceleme talebiyle başvuru

Paylaş

Hayri DEMİR 

AİHM'e, yaşanılanlar karşısında iç hukuk yollarının kalmadığı Cizre'de uygun göreceği üye ya da üyeleriyle yerinde incelenme talebiyle başvuru yapıldı. 

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarından Ramazan Demir ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Eşbaşkanı Gülşen Özbek tarafından 9 Şubat günü yapılan başvuruda mahkemenin uygun göreceği mahkeme üye ya da üyelerinin Cizre ilçesinde yerinde inceleme ve soruşturma yapmalarına karar verilmesi talebinde bulunuldu. 

‘VERİLEN TEDBİR KARARLARI UYGULANMIYOR’ 

Başvuruda, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin İçtüzük 39. maddesine dayanılarak ilçede yaşanılan vahşet karşısında daha önce yapılan 9 başvuru hatırlatılarak, başvurular kapsamında verilen 4 tedbir kararından Cihan Karaman ve Serhat Altun'un yaşamını yitirdiği, hakkında tedbir kararı verilen Orhan Tunç'un ise 19 Ocak'tan bu yana hastaneye kaldırılmadığına yer verildi. 

'İLÇEDE OLAĞANÜSTÜ KOŞULLAR YAŞANIYOR'

Başvuru dilekçesinde, olağanüstü koşullarda "insani ve sözleşmesel bütün hakların askıya alındığı", "temel yaşam fonksiyonlarının dahi sağlıklı bir şekilde sürdürülemediği" bir ortamdan mahkemeye başvurularda bulunulduğu kaydedilerek, "Anne karnında henüz doğmamış ve anne kucağında bebeklerin, görevleri başında sağlık çalışanlarının, evinde kahvaltı sofrasında veya evinin önünde masum insanların öldürüldüğü bir ortamda mahkemenize başvurular ulaştırmaya çalıştık. Sokağa çıkma yasağının ihlal edildiği herkesin yaşam hakkından mahrum bırakıldığı koşullarda en sağlıklı şekilde mahkemenize nitelikli başvurular göndermek için gayret gösterdik" ifadelerine yer verildi. 

Özbek ve Demir başvuru dilekçesinde, tüm bu koşullarda ve iki ayı geçen sokağa çıkma yasaklarının ortaya çıkardığı fiili imkansızlıklara rağmen, mahkeme tarafından başvurunun en sağlıklı şekilde değerlendirilebilmesi için elde edebildikleri, erişebildikleri ve imkanlar dahilinde her türlü bilgi belgeyi mahkemeye anlık olarak bildirdiklerini kaydetti. 

‘DELİL TOPLANMASINA İZİN VERİLMİYOR’

Ancak gelinen noktada söz konusu 9 başvuruya ilişkin "Hiçbir şey yapamaz durumdayız" denilen dilekçede, "Başvurucular vekilleri olarak müvekkillerimiz ile görüşmek, başvurularımıza esas delilleri toplamak ve mahkemenize sunmak üzere Cizre'ye gidişimiz güvenlik güçleri tarafından engellenmiş, şehre girişimize izin verilmemiştir. Buna ilişkin hazır bulunan avukatlar tarafından tutanak tutulmuştur. Avukatlar ayrıca Başbakanlığa ve İçişleri Bakanlığı'na fax ve telefon ile ulaşmış, Cizre'ye giriş izni istemişlerdir. İçişleri Bakanlığı'ndan verilen cevapta kendilerine ancak 2 gün sonra geri dönüş yapılabileceği söylenmiş, bu saate kadar herhangi bir cevap verilmemiştir" ifadeleri kullanıldı.

‘İLÇEYE GİRİŞLER GEREKÇESİZ REDDEDİLİYOR’ 

İlçeye milletvekilleri dahil hiçbir insanın girişine izin verilmediği bilgisine de dilekçelerinde yer veren Özbek ve Demir, insan hakları örgütleri ve alanında uzman meslek örgütlerinin taleplerinin de gerekçesiz olarak ret edildiğini kaydetti.

'HÜKÜMET KARARLARA UYMUYOR, SÖZLEŞMELERİ İHLAL EDİYOR'

Başvuruda, mahkemenin bağlayıcı olan tedbir kararlarına hükümetin uymayarak sözleşmeye aykırı hareket ettiği, söz konusu başvuruların konusu olan başvurucuların yaşam hakkı ve fiziksel bütünlüğünü koruyacak hiçbir girişimde bulunmadığı ve önlem almadığı vurgulandı. Tedbir kararlarına rağmen bir bodrum katındaki insanların yakılarak katledildiğine yer verilen dilekçede, "Devlet güvenlik güçleri dur durak bilmeksizin sivilleri öldürmeye, hatta evlerinin içinde yakmaya devam etmektedir" denildi.

'DEVLET DELİLLERİ YOK ETMEKTE, SORUŞTURMAYA ENGEL OLMAKTA'

Özbek ve Demir, bütün talep ve girişimlerinin devlet yetkilileri tarafından reddedildiğini ve somut delillere ulaşamadıklarını kaydederek, "Devlet güçleri her geçen dakika delilleri karartmakta, ileride adil ve sarih bir soruşturma yapılmasına engel olacak tasarruflar içinde bulunmaktadırlar. Başvurular vekilleri olarak herhangi bir yargısal fonksiyonumuz kalmamıştır. Devlet güvenlik güçleri şuan bile suç işlemeye devam etmekte ve buna hiç kimse engel olmamaktadır. Avukatlar olarak fiilen yapabileceğimiz, mahkemenizin taleplerini yerine getirebilir hiçbir imkanımız bulunmamaktadır. Yukarıda esas numaraları yazılı başvurularımızın usulüne uygun başvuru son tarihleri dahi yaklaşmış olmasına rağmen müvekkillerimize ve delillerimize ulaşma imkanımız olmadığından zamanında tamamlama olanağımız olamayabilir" ifadelerini kullandı.

Özbek ve Demir, tüm bu gerekçelerle maddi olaylarının tespiti ve açığa çıkarılmasını sağlayacak delillerin toplanması, başta HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız olmak üzere diğer yerel tanıkların dinlenmesi, alınan tedbir kararlarının gereklerinin sağlanması, durum ve olgu tespitinin sağlanması için mahkemenin uygun göreceği AİHM üye ya da ilçesinde yerinde inceleme ve soruşturma yapması yönünde talepte bulundu.

Demir ve Özbek'in yaptığı bu başvurunun üzerinden iki gün geçmesine ve her geçen gün vahşetin boyutunun daha da artmasına rağmen AİHM tarafından henüz herhangi bir karar verilmiş değil. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Denizli'de hayvanlarını otlatan kadın öldürüldü

SONRAKİ HABER

Google, reklam servislerini 30 Haziran’dan itibaren Flash’a kapatıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa