11 Şubat 2016 06:11

Ekvadorlu akademisyenler Erdoğan’ın asıl konferansını engellemişler!

Paylaş

Elif GÖRGÜ
İstanbul

Koruma skandalıyla uluslararası gündem olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekvador ziyaretiyle ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıkıyor. 

Erdoğan’ın, ülkenin en büyük ve önemli üniversitesi Ekvador Merkez Üniversitesi’nde 4 Şubat’ta vermesi planlanan konferansını, üniversitenin akademisyenlerinin imza kampanyası düzenleyerek tepki gösterilmesi üzerine iptal edildiği ortaya çıktı. Bunun üzerine Erdoğan’ın konferansı, korumaların protestocu kadınlara saldırdığı Ulusal Araştırmalar Enstitüsü’ne (IAEN) alınmış. 

ÖĞRETİM ÜYELERİ ‘GELMESİN’ DİYE İMZA TOPLADI

“Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ekvador Merkez Üniversitesi’nde ve tüm üniversitelerdeki varlığını reddediyoruz!” başlıklı bir imza metni hazırlayan Ekvador Merkez Üniversitesi (UCE) öğretim üyeleri, Rektör Fernando Sempértegui Ontaneda’ya iletmek üzere hazırlanan metinde şu ifadelere yer verdiler: “4 Şubat Perşembe günü, Merkez Üniversitesi tesisleri , Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı Türkiye ile Ekvador arasında ‘bilimsel-teknolojik işbirliği’ hakkında konferans vermek üzere ağırlamaya hazırlanmaktadır. Erdoğan, devletin Kürt bölgesindeki (güneydoğu) baskı politikasını sona erdirmesi bir yıl önce bozulan barış sürecinin yeniden canlandırılması için çağrı yapan binden fazla Türk akademisyene hakaretler, aşağılamalar ve imza verenlere yönelik hukuki yaptırımlarla yanıt vermiştir. Bazı akademisyenler gözaltına alınmış, çoğu millyetçi öğrencilerin tehditlerine maruz kalmış, kimileri de işten uzaklaştırılmıştır. Ekvador Merkez Üniversitesi, Türkiye’de resmi güçler tarafından da gerçekleştirilen düzenli insan hakları ihlalinden bahsedilmesini engellemek için özgür düşüncenin ve akademik eylemin temel ilkelerini vahşice ezen bu kişinin varlığını şiddetle reddetmelidir”   

Diğer öğretim üyelerinin de “Dayanışmanın bir gereği ve onurlu bir davranış” olarak etkinliğin iptali için yazılan mektubu imzaladıklarını belirten akademisyenlerin bu talebi rektörlük tarafından da olumlu karşılanınca Erdoğan’ın konferansı iptal edildi. 

ÖĞRETİM ÜYESİ EVRENSEL’E ANLATTI

İmza metninin örgütleyicilerinden Ekvador Merkez Üniversitesi Sosyoloji ve Siyaset Bilimi Bölümü Öğretim Üyesi Mónica Mancero imza kampanyasını  gazetemize anlattı. 
Sosyoloji ve Siyaset Bilimi Bölümü olarak sekreterlikten bir duyuru aldıklarını, burada Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın vereceği konferansa katılmakla ilgilenen öğretim üyelerinin isimlerini bildirmelerinin istendiğini belirten Moncero, “Ben, katılmakla ilgilenmediğimi belirterek reddettim ve bana göre üniversitenin bu kişiyle bir konferans organize etmesinin utanç verici olduğunu belirten bir e-posta yazdım” dedi. 

‘ÖNGÖRÜMÜZ TUTTU’!

Birçok meslektaşının kendi tutumnu desteklediğini belirten Moncero, imza kampanyasının ise İktisat Fakültesi’nin girişimiyle başlatıldığını belirterek şunları söyledi: “İktisat Fakültesinden bir meslektaşım, Eric Mayer, bizimle iletişime geçti ve rektöre ulaştırarak etkinliği iptal etmek üzere bir girişim başlattı. Bu mektubu öğretim üyelerine gönderdik ve imza topladık. Mektup, ziyareti neden desteklemediğimizin ve reddettiğimizin akademik gerekçelerini açıklıyordu. Mektup, imzalarla birlikte üniversitenin rektörüne ulaştırıldı ve bu konularda duyarlı bir kişi olan rektör tarafından olumlu karşılandı. Bu şekilde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ziyaretini önlemiş olduk” 

Merkez Üniversite yerine IAEN’de düzenlenen konferans sırasında yaşananların kendi kararlarını doğruladığını belirten Moncero, “Yaşananları görünce bunların üniversitemizde olmasını engelleyerek öngörülü bir karar verdiğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.  

EKVADORLU KADINLAR BUGÜN EYLEM YAPACAK

İki günlük ziyaret için Latin Amerika ülkesi Ekvador’u ziyaret eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın IAEN’de verdiği konferans sırasında Ekvador Kadın Hareketi üyesi kadınlar Kürt halkına yönelik baskıları protesto etmek istemiş ve “Erdoğan dışarı” diye slogan atmışlardı. Erdoğan’ın özel korumaları ise kadınlara saldırarak ağızlarını kapatmış ve yaka paça dışarı sürükleyerek şiddet uygulamış, müdahale etmek isteyen Ekvadorlu bir milletvekilini de yaralamışlardı. 

Olaya Ekvador Devlet Başkanı Rafael Correa dahil çeşitli hükümet temsilcilerinden tepki gelmiş ancak açıklamalar da protestocu kadınlar “kötü yetiştirilmiş kızlar” denilerek aşağılanmıştı. 

Ekvadorlu kadın örgütleri yaşananları ve hükümetin saldırıdaki tavrını kınamak üzere bugün da Dışişleri Bakanlığı önünde eylem yapacaklarını duyurdular. 

ÖNCEKİ HABER

Sur'da 1 asker hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Tuğba Tekerek DİHA'da Haber Nöbeti'nde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...