11 Şubat 2016 00:55

‘İşçileri burs vaadiyle Hizmet-İş’e üye yapıyorlar’

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Ankara Eğitim ve Araştırma Hastanesinde çalışan Genel-İş üyesi taşeron işçiler; “Hizmet-İş, çocuğu herhangi bir okulda okuyan işçilerin çocuklarına burs bağlayacağını söyleyerek, işçileri kendilerine üye olmaya zorluyor” iddiasında bulundu.

Konuştuğumuzu işçilerden biri “Kadın erkek fark etmiyor. Hepimiz aynı işleri yapıyoruz. Yer de siliyoruz. Hasta da taşıyoruz. Bu durumlara sesimizi de çıkaramıyoruz” diye konuştu.

Bir işçi hastanede emekliliği gelenlerin emekli edileceği, 15 yılı dolanların işten çıkarılacağı söylentilerinin sürekli dolaştığını kaydederken, bir diğeri de emeklilik gün prim sayısı dolmuş olsa bile yaşı beklemek zorunda olduğunu anlattı. Hastanede işçiler arasında birlik, beraberlik olmadığından da yakınan işçiler, “Yönetim değiştiği an arkadaşlarımızın bir kısmı da yönetime göre değişebiliyor” şeklinde konuştu.

BENİ İŞE ŞEF ALDI

Genel-İş Hastaneler ve Konut İşçileri Şubesine üye olduklarını belirten işçiler Ankara Katliamı sonrası sendikadan istifaların olduğu bilgisini paylaştı. Taşeron işçilerden biri, “Bazı şefler, Hizmet-İş’e geçmemiz için baskı yapıyor. Hatta çocuğu eğitim görenlerin çocuklarına burs vereceklerini söyleyerek Hizmet-İş’e üye yapmaya çalışıyorlar” dedi. Yine bazı şeflerin işe aldırdıkları kişilerin e-devlet şifrelerini alarak istediği sendikaya üye yaptıklarını anlatan işçiler, bu arkadaşlarının “Şefim beni işe aldı, o ne derse dediğini yapmak zorundayım” dediğini aktardı.

Kadın işçiler ise kendilerinden her türlü işin beklenmesinden şikayetçi: “Özel işlerini bile yaptırıyorlar, bardaklarını getiriyorsun, kahvaltılarını hazırlıyorsun.”

‘OTOBÜS KARTINI İSTEMİYORUZ’

Kamu Hastaneleri Birliğinin kararıyla yol parası yerine otobüs kartı uygulaması getirildiğini kaydeden işçiler, bu uygulamadan memnun olmadıklarını söyledi. Kimi işçilerin hastane yakınlarında yaşadığını, kimilerinin ise EGO otobüslerini kullanmadığını dile getiren işçiler, kartların kaldırılması ve yol parasının nakit olarak verilmesini istiyor. İşçiler, “100 lira az para değil. Kart veriyorlar, ama işimize yaramıyor. 100 lirayı maaşımıza yansıtsalar benim keseme yarar” dedi.

ÖNCEKİ HABER

SF Deri’de baskı ve işten atmalar sürüyor

SONRAKİ HABER

İnşaat işçilerinin kıdem tazminatı var mı?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...