10 Şubat 2016 16:42

İngiltere’de doktorlardan 24 saatlik grev

Paylaş

Arif BEKTAŞ
Londra

İngiltere’de, uzman hekimler ve mahalle doktorlarının dışında kalan 54 bin doktor bugün 24 saatlik greve çıktı. 4 yıl önce gündeme gelen yeni sözleşmeleri kabul etmeyen doktorlar, halkın sağlığının yanı sıra kendi sağlıklarını tehlikeye atmayacaklarını ifede etti. 48 saatlik iş haftasının 90 saate kadar çıkartılmasının önünü açan hükümetin yeni önerisini kabul etmeyen doktorlar, 12 Ocak’ta 40 yıl aradan sonra 24 saatlik bir grev daha gerçekleştirmişti. Doktorların üye olduğu sendika BMA, hükümetin dayattığı  uzun saat ve daha az ücret sözleşmesinin geri çekilmemesi durumunda daha uzun süreli grevlere gideceğini açıkladı.

HALKTAN BÜYÜK DESTEK

Hemen hemen bütün hastanelerin önünde toplanan doktorların grevinden dolayı 2 bin 800 ameliyat iptal edilirken, greve doktorların tamamına yakınının katıldığı belirtildi. Hükümet ve Sağlık Bakanı Jeremy Hunt’ın “Doktorlar halkın sağlığını tehlikeye atıyor” propagandasına rağmen halkın yüzde 64’ünün greve destek verdiği açıklandı. Doktorlar, “Bizi 90 saat çalıştırarak asıl bakan halkın sağlığını tehlikeye atıyor” diyerek tepki gösterdi. Hastane önlerine gelen birçok hasta ve halktan insanlar doktorlara destek verirken, yoldan geçen arabalar da kornaları ile dayanışma mesajı verdi.

Sağlık alanına yapılan saldırı ve doktor ve hemşirelerin çalışma saatlerinin uzatılarak, hafta sonları da hafta içiymiş gibi çalışma dayatılması sonucu birçok sağlık çalışanı başka ülkelere gitmeye başladı. Doktorlar, özellikle İngilizce konuşulan ülkelere göç ederken, gittikçe daha fazla sağlık çalışanı sağlık alanında çalışmayı bırakıyor.

Sağlık hizmetlerinin daha da kötüye gitmesine göz yuman ve uygulamaları ile halkın tepkisini çeken hükümet, sağlığı özelleştirmeye çalışıyor. Önümüzdeki hafta tekrar başlayacak görüşmelerde, hükümetin yeni önerilerle geleceği tahmin ediliyor.

ÖNCEKİ HABER

İzmir'de Ankara Katliamı protestosuna polis saldırdı: 16 gözaltı

SONRAKİ HABER

'Barış için Herkes' bir araya geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa