10 Şubat 2016 00:55

Anadolu Üniversitesinde işçilere yeni yıl hediyesi

Paylaş

Eylem LODOS
Eskişehir

Anadolu Üniversitesinde çeşitli iş kollarında çalışan yaklaşık 19 taşeron işçi 31 Aralık’ta işten çıkarıldı. Sözleşmelerinin bittiği gerekçesi ile işten çıkarılan işçiler için sendikaların rektörle yaptığı görüşmeden de sonuç çıkmadı. 1 aydır işsiz olan işçiler yargıya gidiyor. 

3’ü medya, 8 ise güvenlik iş kolunda olmak üzere yaklaşık 19 işçi Anadolu Üniversitesi tarafından yılbaşında işten çıkarıldı. İşçilere sözleşmeleri dolduğu için işten çıkarıldıkları söylendi. İşten çıkarılan işçiler arasında 2015 yılında üniversitede örgütlenme çalışmaları yürütmeye başlayan Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) üyesi 1 kişinin de bulunması akılara “İşçiler sendika nedeniyle mi işten çıkarıldı” sorusunu getirdi. İşçilerin işten çıkarılmasının ardından Türk-İş Eskişehir Bölge Temsilcisi Nejat Kılıç ile TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş Rektör Prof. Dr. Naci Gündoğan ile görüştü. Ancak bu görüşmeden bir sonuç çıkmadı. Konuyla ilgili işten çıkarılan işçiler ve Rektör Gündoğan ile görüşen Nejat Kılıç ve Gökhan Durmuş ile görüştük. Görüştüğümüz işçilerin ‘iş kaygıları’ nedeniyle isimlerini vermedik. 

İŞE İADE DAVASI AÇTILAR

Yaklaşık 10 yıldır Anadolu Üniversitesinde çalışan M, işveren tarafından kendilerine hiçbir gerekçe sunulmadığını belirtti. “Bize verilen kağıttan bildiğimiz kadarıyla, sözlü de bu söyledi, sözleşme süreniz doldu, sözleşmeyi uzatmayacağız, sizinle çalışmayı düşünmüyoruz. Bunun dışında neden işten çıkarıldığımıza dair bir gerekçe bildirmediler” diyen M, Türk-İş ve TGS yetkililerinin işten çıkarmalar sonrasında Rektör Gündoğan ile görüştüğünü kaydetti.  Olumlu bir gelişme olmayınca yasal süreci başlattıklarını anlatan M, tazminatlarının ödenmesi için dilekçe verdiklerini kaydetti. İşe iade davası açtıklarını da sözlerine ekleyen M, bakmakla yükümlü olduğu bir ailesi olduğunu ve iş aramaya başladığını dile getirdi.

TGS ÜYESİ SENDİKA NEDENİYLE ÇIKARILMIŞ OLABİLİR

Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan ile görüşen Türk-İş Bölge Temsilcisi Nejat Kılıç, işten çıkarılan işçilerin ‘taşeron işçi’ olduğuna dikkat çekti. Türk-İş’e bağlı sendikaların üyesi olan 8 işçinin işe başlatılmadığını anlatan Kılıç, buna gerekçe olarak da sözleşme bitiminin gösterildiğini kaydetti. Rektör Gündoğan’dan çıkarılan işçilerin işe geri alınmalarını talep ettiklerini belirten Kılıç, “Ancak işçileri işe başlatma şansımız olmadı” dedi. İşe iadeler olmayınca kıdem tazminatlarının ödenmesini istediklerini söyleyen Kılıç, “İşçilerin kıdem tazminatlarını hak ettiğini kendileri de biliyor. Asıl işveren sorumlu olduğu için kıdem tazminatlarından ödenmesi için hukuki şartların oluşması lazım. Üniversitenin kıdem tazminatlarını ödemesi için mahkeme kararı olması gerekiyor. Şu anda yargıda olan bir durum” diye konuştu. Medya iş kolunda çalışanların sendika nedeniyle atıldığını vurgulayan Kılıç, “Medya-İş ile TGS’nin bir rekabeti var. Orada çıkarılanlardan biri hâlâ TGS üyesi” diye konuştu. 

‘İSTİFA ETMEYEN ÜYEMİZ İŞTEN ATILDI’

Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz TGS İstanbul Şube Başkanı Gökhan Durmuş, Anadolu Üniversitesinde yaz aylarında başlayan taşeron işçilerin örgütlenme sürecinde kendilerinin de sendika olarak bir çalışma yürüttüğünü söyledi. İşçilerin iktidara yakın bir sendika tarafından kadro yalanı ile kandırılarak TGS’den istifa ettirildiğini vurgulayan Durmuş, istifa etmeyen 1 üyelerinin de ocak ayı itibari ile işten atıldığına dikkat çekti. Bu durum üzerine Rektör Gündoğan ile bir görüşme yaptıklarını anlatan Durmuş,  “İşten atılan diğer taşeron firmadaki işçilerin neden atıldıklarına dair gerekçeler sıraladı ancak TGS üyesinin işten atılma nedeni konusunda bir şey söylemedi. Araştıracağını ve sorunu çözeceğini söyledi. Daha sonra telefonla yapmaya çalıştığımız görüşme isteklerine olumlu yanıt vermedi. Biz de üyemizin işe iade ve alacaklarına ilişkin davayı açtık. Sürecin takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu sendikal ayrımcılığa sessiz kalmayacağız” dedi.

ÖNCEKİ HABER

B/S/H rekor kırıyor işçisi ek zam istiyor

SONRAKİ HABER

Renault işçileri: Yeni yol haritamızı çizdik artık yalnız yürümek istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...