09 Şubat 2016 19:23

‘Yangın Yerinde Orkideler’ sahnede

Paylaş

Memet Baydur’un yazdığı, Metin Boran’ın yönettiği “Yangın Yerinde Orkideler” oyunu, 12 Şubat 20.30’da Maya Sahnesinde. 

Rampa Tiyatro’nun sahnelediği oyunda Deniz Can, Sertan Müsellim, Mehmet Fahri Etik, Selin Ayık ve Berk Kristal’in rol alıyor. Müziği Tolga Çebi’ye, ışık tasarımı Yüksel Aymaz’a, dekoru Burcu Melek Bozan’a ait olan “Yangın Yerinde Orkideler”de kentin kenar mahallelerine itilen insanların bireysel ve toplumsal dramı anlatılıyor. Oyunda, ideallerini gerçekleştirme cesareti oluşmamış, hayatı yarım yaşayan, çevresine yaydığı umutsuzluk hissi ve intihar düşüncesi ile ortaya çıkan bir ‘adam’, Berduş Nuri ile Fahişe Neriman üzerinden bir hayata tutunma hikayesi konu ediliyor.

KAYBEDECEK ŞEYİ OLMAYANLARIN HİKAYESİ

2001’de hayatını kaybeden Memet Baydur, kaleme aldığı “Yangın Yerinde Orkideler”de hakkı yenmişlerin, hayatın, toplumun, yerleşik düzeninin kıyısına itilmişlerin, uyurgezerlerin, mutsuzların, sırtından yaralıların, alkoliklerin esrarkeşlerin, yalancıların, masal anlatıcılarının, gezginlerin yaşantısını anlattığını belirtmişti. Baydur, şu ifadeleri kullanmıştı: “Kaybedecek hiçbir şeyi olmayanların, filmleri balkondan ya da hususiden değil, birinciden yani en ön sıralardan seyredenlerin, dünyaya kekremsi, ekşi bir sırıtışla bakanların, sis ve dumanlar içinde yaşayanların, bilgiye ve bilgisizliğe aynı tiksintiyle yaklaşanların, bütün bunlara rağmen, ya da biraz da bunlardan ötürü insan kalmayı becerebilmiş olanların şarkısı olsun istedim Yangın Yerinde Orkideler.” 

Oyunun Yönetmeni Boran ise Memet Baydur’un yazdığı oyunlarla toplumsal hayatın dışına itilmiş insanların yaşadığı dramları ağlak olmayan bir yaklaşımla kaleme aldığını vurgulayarak, “Baydur, yazarlığında toplumsal gerçekliğin ortaya çıkardığı en dramatik durumları kurgularken bile üslup olarak mizah ve ironiyi, alaysı yaklaşımı ve dalga geçmeyi elden bırakmıyor” dedi. 

Rampa Tiyatro’nun, “Yangın Yerinde Orkideler” ile ilgili yaptığı açıklamada, toplumsal hayatın yangın yerine döndüğü, yalanın iktidar kurduğu, insanların birbirine yabancılaştığı bir süreçte ahlaki ve kültürel yozlaşmanın tavan yaptığı bir atmosferde sanat ve tiyatroda ısrar etmenin, özgürlüğü talep etmenin ön koşulu olduğu hatırlatılarak, üretmeye devam edecekleri belirtildi. 

“Yangın Yerinde Orkideler” oyunu Maya Sahnesindeki gösteriminin ardından 18 Şubat 20.30’da Kadıköy Theatron’da sahnelenecek. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Bağımsız sinemanın usta isimleri !f İstanbul’da

SONRAKİ HABER

Pendik Esenyalı’da Cizre protestosunda gözaltı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...