09 Şubat 2016 18:30

İşçilerden kıdem hakkı için mücadele çağrısı

Paylaş

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde kurulu bulunan, Birleşik Metal İş’te örgütlü Schneider ve ZF Lenförder işçileri kıdem tazminatları için vardiya çıkışı eylem yaptı.

Schneider’da iki vardiyanın işçileri birleşerek, “Kıdem hakkıma dokunma”, “Genel grev genel direniş” sloganları ile fabrika bahçesinde yürüdü. 

İşçiler ellerinde, “Kıdem tazminatı hakkımız için haydi mücadeleye”, “Kıdem tazminatımız iş güvencemizdir dokunma” yazılı dövizler taşıdı.  

İşçiler adına konuşan İşyeri Baştemsilcisi Sedat Sadak, “Bir gün bile çalışsa kıdemini vereceğiz diyerek yalan söylüyorlar. Şimdi versinler o zaman. Elimizde kalan tek şey kıdem tazminatı. İster beyaz yaka, ister mavi yaka olsun emeği ile geçinen herkesin gelecek güvencesi olan kıdem tazminatını sermayeye peşkeş çekmek istiyorlar” dedi. Patronların kolayca işçi atabileceğini, kıdem tazminatı hakkı için dava açma haklarının ortadan kaldırılacağını belirten Sadak, “Bu fonu da fakir fukara fonu gibi, konut edindirme fonu gibi işletecekler, alın terimizi faiz lobilerine kurban edecekler. AKP ve sermayenin işçi ve emekçilere verebileceği hiçbir şey yok” dedi. 

“Kıdem tazminatımız kırmızı çizgimizdir, gerekirse üretimden gelen gücümüzü kullanırız” diyen konfederasyonları hatırlatarak, “Niye kullanmıyorlar, ellerini tutan mı var” diye soran Sadak şunları söyledi: “Bugünden itibaren kıdem tazminatına ilişkin konfederasyonumuzun, sendikamızın ve işyeri komitemizin aldığı her eylem kararını işyerinde yüzde yüz katılımla eksiksiz yerine getireceğimizi beyan ediyoruz. Mücadelemiz hepimize, çocuklarımıza hayırlı olsun” dedi.

Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu ZF Lenförder fabrikasında işçiler kıdem tazminatından vazgeçmeyeceklerini belirtti. 

Vardiya değişiminde bir araya gelen işçiler, “Kıdem tazminatıma dokunma” yazılı dövizler taşıdı. İşyeri Baştemsilcisi Ümit Bingöl, yıllar önce kazanmış oldukları kıdem tazminatı hakkının fona devredilerek ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

4 kişilik ailenin geçimi 4 bin 546 lira

SONRAKİ HABER

İzmir'de fabrikalarda iş bırakma tartışılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...