09 Şubat 2016 00:46

Ekvadorlu eski bakan Evrensel'e konuştu: Egemenliğimizi ezip geçtiler

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının, kendisini protesto etmek isteyenlere saldırımasına tepkiler büyüyor. Eski Enerji Bakanı Alberto Acosta, 'Ekvador’un egemenliği ezip geçilmiştir' dedi.

Paylaş

Elif GÖRGÜ
İstanbul

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel korumalarının, iki günlük ziyaret için gittiği Ekvador’un başkenti Quito’da, kendisini protesto etmek isteyenlere saldırarak yaralamasının yankıları sürüyor. Gazetemize konuşan, mevcut Rafael Correa Hükümetinin Eski Enerji Bakanı Alberto Acosta, “Ekvador’un egemenliği ezip geçilmiştir’ dedi.

Korumalar, Erdoğan’ın Ulusal Araştırmalar Enstitüsünde (IAEN) verdiği konferans sırasında Kürt halkına yönelik saldırıları protesto etmek için “defol, dışarı” gibi sloganlar atan Ekvador Kadın Hareketinden kadınlara saldırmış, bir Ekvador milletvekilinin de burnunu kırmışlardı.

‘BÖYLE BİR OLAY HİÇ GÖRMEDİK!’

Alberto Acosta, iktidar partisi Alianza Pais’in kurucularından. Rafael Correa’nın en iyi arkadaşlarından biri ve Hükümetin eski enerji bakanıydı. 2007-08 yıllarında yeni anayasayı hazırlayan Kurucu Meclisin de başkanıydı. Aynı zamanda ekonomist de olan Acosta, neoliberal ve otoriter politikaları hayata geçirmekle eleştirdiği hükümetin “sağcılaştığı”nı belirterek istifa etti.

Eski Bakan Acosta, gazetemize yaptığı açıklamada “Andların Putin’i” olarak nitelendirdiği Devlet Başkanı Correa’yı, Erdoğan’ın korumalarının saldırısı nedeniyle “ülkenin egemenliğini çiğnetmekle” suçladı.

Acosta “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın korumalarının saldırısı Ekvador’da bugüne kadar hiç görülmemiş bir olaydı. Hiçbir zaman ziyarete gelmiş bir cumhurbaşkanının güvenlikçileri bu ziyarete tepkisini ifade edenlere saldırmamıştı. Ve Ekvador hükümeti bu durum karşısında düzgün bir pozisyon alamamış olması da çok yazıktır, Ekvador’un egemenliği ezilip geçilmiştir. (Ekvador Devlet Başkanı Rafael) Correa’nın Ekvador’un egemenliğine ilişkin söyleminden geriye bir şey kalmamıştır” dedi.

Ekvadorlu akademisyenler, Erdoğan’a karşı imza kampanyası başlattı

Ekvador Dışişleri Bakanı: Burada ifade özgürlüğü var, Türkiye’ye nota vereceğiz

EMEP: Cumhurbaşkanı Erdoğan Ekvador halkından özür dilemeli


‘CORREA DA ERDOĞAN GİBİ OTORİTER…’

Correa’yı “Andların Putin’i’ olarak nitelendiren Acosta, 2021 yılında “geri dönmek” üzere kendi halefini gelecek yıl ki başkanlık seçimlerine hazırladığını belirtiyor. Correa için otoriter liderler için kullanılan “caudillo” ifadesini kullanan Alberto Acosta “Tıpkı Putin ve Erdoğan gibi” diye de ekliyor.

Acosta, Correa’nın geçtiğimiz cumartesi bir halk toplantısında koruma şiddetini eleştirmesini de yeterli bulmuyor. Correa’nın “Ekvador polisini, Erdoğan’ın korumalarından önce kadınlara müdahale etmemek” eleştirisi yaptığını hatırlatan Acosta, saldırgan korumalardan çok saldırıya uğrayan kadınlara tepki gösterdiğini belirtiyor.

TÜRKİYE İLE LİMAN ANLAŞMASI

Ekonomist olan Acosta, Erdoğan’ın asıl ziyaret sebebi olan “ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi” konusunu ise şöyle yorumluyor: “İki ülke arasında imzalanan anlaşmalar bu tür ziyaretlerde alışık olduğumuz anlaşmalar. Bu anlaşmalardan biri de  serbest ticaret anlaşması. Ayrıca Machala kentinde bulunan Bolivar Limanının modernizasyonu anlaşması da var. Bu limanın özelliği bakır, altın ve molibden gibi Ekvador’da madencilik yapan Çin şirketlerinin ihraç ettiği madenlerin nakliyesi için kullanılıyor olması.

Gerçekten Türk yatırımlar ülkeye gelecek mi sorusunu sorarsak, iki ülke bugüne kadar önemli bir ekonomik ilişki geliştirmedi, ancak yakın gelecekte bu ilişkinin gelişmesi beklenebilir. Öte yandan Latin Amerika’daki Türk yatırımları pek şeffaf değil. Ve her şeyden önce, Türkiyeli olsun olmasın, yabancı yatırımcıların Ekvador gibi, ciddi ve karmaşık bir ekonomik krizin eşiğinde olan bir ülkeye neden büyük yatırımlar yaptıklarını anlamak da oldukça zor.”

BOLİVAR LİMANI ‘İŞÇİ DÜŞMANI’ TÜRK ŞİRKETİNE VERİLİYOR

Erdoğan’ın Ekvador ziyaretinin bir nedeni de Acosta’nın da belirttiği gibi ülkenin öneli limanlarından Bolivar Limanının genişletilmesi ve modernizasyonu ihalesiydi. Liman, 750 milyon dolar karşılığı 50 yıllığına Yıldırım Holdinge bağlı Yılport şirketine veriliyor. Şirket ilk üç yılda 230 milyon dolarlık yatırımla işe başlayacak. Ancak Yılport  limanlardaki “işçi düşmanı” tutumu ile tartışılan bir şirket. Norveç’te Oslo Limanını da işleten şirket, “işçi haklarına hiçe saydığı” ve işçi attığı gerekçesiyle liman işçileri ve sendikalar tarafından çok defa protesto edildi. Şirket, toplusözleşme imzalamayı da reddediyordu.

ÖNCEKİ HABER

Mülteci emeği patronların iştahını kabartıyor

SONRAKİ HABER

Gıda-İş Genel Başkanı Aslan: DİSK kongresi sınıfın ihtiyacına yanıt vermeli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...