08 Şubat 2016 20:11

9 Şubat Sigarayı Bırakma Günü: Her yıl bir stadyum dolusu insan hayatını kaybediyor

Paylaş

"Bir taneden bir şey olmaz” diyerek başlanan ve zamanla bağımlılığa dönüşen sigaranın, sağlığa zararları saymakla bitmiyor. Sigara bağımlılığı birçok hastalığa davetiye çıkarırken, Türkiye’de her yıl 100 bin kişi sigaraya bağlı nedenlerden hayatını kaybediyor. Bu rakam Türkiye’nin en büyük futbol stadyumunun seyirci kapasitesinden daha fazla. İçilen her sigara insan ömründen 11 dakika götürüyor. Bu bir paket sigara içen kişinin ömrünün her gün 3,5 saat kısalması anlamına geliyor.  Sigaradan dünyada her sekiz saniyede bir kişi, yılda ise dört milyon kişi hayatını kaybediyor.

Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklama yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Baykal Ertürk, “Sigara tüketimini bir hastalık olarak kabul etmeliyiz” diyor.  Vücutta kanserin oluşmasına zemin hazırlayan sigara; kalp ve damar hastalıklarından kangrene, solunum yolu rahatsızlıklarından düşüklere, mide rahatsızlıklarından cilt problemlerine kadar çok sayıda hastalığa neden olduğunu hatırlatan Uzm. Dr. Ertürk sigara içmeyen ama dumanına maruz kalanları bekleyen tehlikeler hakkında ise şu bilgiler veriyor:  

'4 SAAT DUMANA MARUZ KALMAK 10 SİGARA İÇMEKLE AYNI'

“Sigara içmeyen ancak sürekli sigara içilen ortamda bulunan kişiler dört bine yakın kimyasal maddeye maruz kalıyor. Sigara içilen bir yerde dört saat kalan biri 10 adet sigara içmiş kadar zarar görüyor.”

'ÇOCUKLAR NEFESSİZ KALIYOR'

Akciğerleri tam gelişmemiş olan çocukların yetişkinlerden çok daha hızlı nefes alıp verdiğini hatırlatan Uzm. Dr. Ertürk “Sigara içilen yerlerde en çok çocuklar nefessiz kalıyor. Çocuklarda görülen kanserin yüzde 15’ine sigara içen baba neden olurken,  sigara kullanan anne adaylarının bebeklerinde yüzde 10-15 eksik kilo ya da zeka geriliği görülüyor” dedi.  

AKCİĞER KANSERLERİNİN YÜZDE 90’I SİGARADAN

Sigara, solunum yollarındaki koruyucu yapıyı bozarak akciğerleri tüm risklere açık hale getiriyor. Akciğer kanserlerinin yüzde 90’nına sigara neden oluyor.  Sigara kalbin oksijen tüketimini arttırırken damarlarda büzülmelere neden oluyor.  Damar sertliği ve koroner arter hastalığı sigaranın tetiklediği başlıca hastalıklar arasında.

BİR NEFESTE 10 KATRİLYON ZEHİRDEN KAÇININ       

Sigaradan çekilen bir nefesle milyonlarca zararlı molekül kana karışır. Bir solukta 10 katrilyon oksidan akciğerlerdeki hava keseciklerinden kan dolaşımına geçer. Başta sigaranın zararı sadece akciğerler gibi görülse de kanın ulaştığı tüm doku ve organlara da ulaşır. Pek çok sağlık sorununa sebep olan sigara, aynı zamanda ciltte lekelere, dişte ise kayıplara ve lekelenmeler ile estetik problemlere de neden olur. Sigarayı bırakmaya başladığınız andan itibaren ve diş ve ciltteki nikotine bağlı lekeler de kaybolur.

DEĞİŞİM 20 DAKİKA SONRA BAŞLIYOR, 15 YIL SÜRÜYOR

Sigarayı bıraktıktan;

20 DAKİKA SONRA: Tansiyon ve nabız normal düzeye iner,

8 SAAT SONRA: Kandaki oksijen düzeyi normale yaklaşır,

24 SAAT SONRA: Kalp enfarktüsü tehlikesi azalmaya başlar,

48 SAAT SONRA: Sinir uçları kendini yenilemeye başlar,

2 HAFTA-3 AY ARASI: Dolaşım dengesi düzelir, yürümek daha kolaylaşır. Akciğer fonksiyonu yüzde 30 oranında iyileşir,

1 AY-9 AY: Öksürük krizleri, yorgunluk, bitkinlik ve kısa kısa nefes almalar azalır. Akciğer bir ölçüde temizlenir ve enfeksiyon tehlikesi de çok azdır,
 
1 YIL SONRA: Koroner kalp hastalığı risk yüzde 30 azalır,
 
5 YIL SONRA: Akciğer kanseri ve kalp enfarktüsü riski yüzde 30 azalır, nefes ve yemek borusu ile mesane kanseri riski yüzde 50 azalır,
 
10 YIL SONRA: Akciğer kanseri yüzde 50-100 oranında azalır,
 
15 YIL SONRA: Koroner kalp hastalığı riski hemen hemen sigara içmeyenler kadar olur. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sırbistan futbolunda menajer ve sponsor ablukası

SONRAKİ HABER

Ölümün fotoğrafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa