08 Şubat 2016 13:31

Altını değil kültürel mirası tercih etti

Paylaş

Özer AKDEMİR

YIllardIr altın madencilerinin tehdidi altındaki Romanya Rosia Montana bölgesinin korunmasına dönük önemli bir adım daha atıldı. Romanya Hükümeti Kültür Bakanlığının 5 Şubat 2016 tarihinde yaptığı açıklamada Rosia Montana bölgesinin UNESCO Dünya Kültür Mirası adayları listesine alındığı  belirtildi.

Romanya hükümetinin Kültür ve Çevre Bakanları tarafından yapılan ortak açıklamayı değerlendiren bölgedeki sivil toplum kuruluşlarından Alburnus Maior Birliği Başkanı Eugen David, bu kararın ülkenin kültürel mirası açısından bir kazanç olmanın yanı sıra , aynı zamanda bölgenin korunması için ülke içinde ve dışında mücadele verenlerin de bir zaferi olduğunu söyledi.

SON KARARI UNESCO VERECEK

Roma dönemine ait bilinen en geniş kapsamlı madenlere sahip olan bölge insanlığın en önemli kültürel miraslarından birisi olarak kabul ediliyor. 

2009 yılında hazırlanan bir raporda bölgenin UNESCO’ya sunulacak Dünya Kültür Mirasları listesinde yer alması önerilmiş, ancak bu öneri günümüze kadar gelen yaklaşık 10 değişik kültür bakanı tarafından reddedilmişti. Kültür bakanları bölgenin Avrupa’nın en büyük siyanürlü altın madeninin işletilmesi planlarına böylece destek vermişti. Bölgenin UNESCO Dünya Kültür Mirasları listesinde yer alması önerisi ise yıllardır içlerinde Romanya Tarihi Anıtlar Komisyonunun da olduğu çeşitli ulusal ve uluslararası bilim çevreleri tarafından desteklenmişti. Bölgenin Dünya Kültür Mirasları listesinde yer alması ile ilgili son karar UNESCO tarafından verilecek. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Türkiye sınırında zorlu bekleyiş

SONRAKİ HABER

Maaşlar düştü memurlar iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...