16 Nisan 2012 17:51

'Demokratik anayasa ancak mücadeleyle olur’

HALKLARIN Demokratik Kongresi Samsun bileşenlerinin Atakum Belediyesi Kültür ve Eğlence  Tesislerinde gerçekleştirdiği ‘Nasıl Bir Anayasa  İstiyoruz’ başlıklı panele HDK  Genel Meclis Üyesi Avukat Yıldız İmrek ve Demokratik Anayasa Hareketi’nden Avukat Ali Ersin Gür  katıldı.Moderatörlüğünü

'Demokratik anayasa ancak mücadeleyle olur’
Paylaş

Moderatörlüğünü Abdurrahman Karadeniz’in yaptığı panelde konuşan İmrek, HDK’nin ezilen farklı kesimlerin mücadelelerinin birleştirilmesini hedefleyen bir mücadele platformu olduğunu  belirterek, HDK’nin verdiği mücadelenin yeni anayasa için de büyük önem taşıdığını dile getirdi. Anayasanın farklı toplumsal sınıflar ve güçler arasında çatışmalar, mücadeleler sonucunda ortaya çıkan bir uzlaşma metni olduğunu belirten İmrek, çatışan tarafların güçleri ve konumlarına göre taleplerinin ve isteklerinin bu metinde yer aldığını söyledi. İmrek, “Bugün ülkede başta Kürt halkı olmak üzere Aleviler, işçiler, işsizler kamu emekçileri kadınlar gençler, her kesimin taleplerinin karşılanması ve anayasada yer alması için vereceği mücadelede HDK’nin misyonu önemlidir. Anayasa çalışmaları da bu mücadelenin örgütlenmesinin bir aracı olarak algılanmalıdır. Başta Kürt sorunu olmak üzere halkın taleplerini içermeyen bir anayasa yeni ve demokratik bir anayasa olamaz. Amaç sadece bu taleplerin yazılı hale gelmesini sağlamak değil, bu talepleri anayasaya yazdıracak ve bu haklara sahip çıkarak onu kullanacak toplumsal siyasi iradeyi oluşturmaktır, bunun için de hepimize önemli sorumluluklar düşmektedir” şeklinde konuştu.  

İmrek’in ardından söz alan Ali Ersin Gür ise dünyadaki farklı anayasa yapım süreçlerine değinerek, emekçilerin lehine bir anayasanın ancak mücadele ile ortaya çıkabileceğini söyledi. 1982 Anayasası’nın halen yürürlükte olduğunu belirten Gür, AKP hükümetinin her kesimi dinliyormuş gibi yaptığını ancak kimseyi dikkate almadığını, kendi bildiğini okuduğunu ve samimi olmadığını belirtti. “Türkiye’de tek bir anayasa yok. Bir ‘yazılı anayasa’ var. Bir de bu anayasaya da aykırı olan ‘devlet anayasası’ niteliğinde  TMK ve Özel Yetkili Mahkemeler var” diyen Gür, “Öncelikle mevcut anayasada yer alan ilk 4 madde kaldırılmalı. Aksi halde yeni bir anayasa olmaz. Önce 12 Eylül zihniyeti terk edilmeli” şeklinde konuştu. Panel izleyicilerin soru ve katkılarıyla sona erdi.


SİVAS’TA YENİ ANAYASA TARTIŞILDI

Sivas’ta Cem Vakfı Toplantı Salonunda gerçekleşen ‘anayasa’ konulu panelde de halkın taleplerini içeren bir anayasanın ancak mücadeleyle sağlanabileceği dile getirildi.

Panelde söz alan Tüm Köy Sen Eğitim Örgütlenme Uzmanı Satılmış Başkavak “Bir ülkede anayasa kimi temsil ediyor ve kime hizmet ediyorsa onun Anayasası’dır. Bizim ülkemizde Anayasanın işçilere, emekçilere, Alevilere, Kürtlere ve birçok kesim gibi köylülere de hizmet etmediği açık. Tüm halk kesimlerinin uzlaşmasıyla ortaya çıkacak bir anayasa için inançları, kimlikleri tarif eden değil, tanıyan bir anayasa için, emekçileri taleplerinin karşılandığı, tarımı ve toprağı koruyan akarsuların, nehirlerin, göllerin ve tüm doğal kaynakların halkın ortak malı olduğunu ve ticarileştirilmesinin önüne geçildiği bir anayasa için mühahil olmalıyız ve sesimizi çıkartmalıyız” şeklinde konuştu.

‘POLİS KONTROLÜNDE DEMOKRATİK ANAYASA TARTIŞILAMAZ’

Hubyar Sultan Kültür Derneği Başkanı Ali Kenanoğlu da Alevilerin anayasa sürecinden umutlu olmadıklarını, çünkü hükümetin tutumunu ‘Alevi açılımında’ gördüklerini söyledi. “Halkın iradesinin yok sayıldığı bir ülkede anayasa en çok ötekileştirilenleri ilgilendirir. Bu nedenle de umutlu olmasak da direnmeli ve irade koymak durumundayız” diyen Kenanoğlu, salonda çekim yapan polisler olduğunu belirterek,  “Hükümet diyor ki yeni anayasa yapacağız. Peki yeni anaysa yapacaksak ve ‘herkes yeni anayasa için fikrini söylesin’ diyorsanız neden polis kayıt yapıyor. Yeni anayasa için konuşacağım, eski olan anayasa nizamına göre yargılanacağım. Ben bu uygulamaya şerhimi koyuyorum” dedi.
Hacı Bektaş-ı Veli Anadolu Kültür Derneği Başkanı Cahil Albayrak da “Anayasada olması gerekenleri söylüyoruz ama olmaması gerekenlerin de altını çizmeliyiz. Anayasada ırkçılık olmamalı ve nefret suç olmalı” dedi.  (Samsun-Sivas/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Demokratik anayasa için mücadele gerekli

SONRAKİ HABER

Çevik Bir: Emir ve talimatları uyguladım

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...