08 Şubat 2016 12:46

Trafik sigortasında tavana eleştiri

Paylaş

Trafik sigortasına tavan fiyata tepkiler artıyor. İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği (İSAD) Başkanı Turusan Bağcı, uygulamanın ticari taşıtların lehine, hususi otomobillerin aleyhine olduğunu vurguluyor. Bağcı, “Yönetmeliğe göre ticari taşıtlardan alacağımız prim belli. Primi aşamıyoruz. Bu durum hususi otomobiller için olumlu değil. E, hasarlardan ötürü önemli bir zarar var ve zararı bir yerden telafi etmemiz gerekiyor. Örneğin minibüslerde 3 bin 300 liradan çok prim alamıyoruz. Ne oluyor? Bu zarar hali ile hususi otomobillere sirayet ediyor” diye dert yanıyor.

Trafik sigortası ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Sigorta bedel yönü ile taşıt maliklerini, zarar yönü ile de şirketleri ve acenteleri rahatsız ediyor. Konuya dair açıklamalarda bulunan sektör temsilcilerinden İSAD Başkanı Turusan Bağcı, Türkiye’de 19.5 milyon taşıtın 16.5 milyonunun sigortalı olduğuna işaret ediyor.
Bağcı, “Sigortalı olmayan 3 milyon taşıt nereden geliyor? Yüzde 15 gibi birkaç senedir sigorta yaptırmayan grup var, traktör ve römorklar gibi. Neden? Çünkü bunlar trafikte çok yer almayan ve yaptırımla karşılaşmayan taşıtlar. Bu eğilim epeydir böyle.” diyor.

Bağcı, “Prim artışı nedeni ile 3 milyon taşıtın sigorta yaptırmadığını iddia edemeyiz. Ama daha evvel sigortalı olup da 2015 itibari sigortasını yenilemeyen taşıtların oranı yüzde 2. Bu da 16.5 milyon taşıtın 330 binine denk geliyor.” ifadelerini kullanıyor. 

BAĞCI’NIN ÖNERİLERİ 

Bağcı trafik sigortası hakkında şu önerilerini dile getirdi: “Bir kere tavan fiyat ortadan kalkmalı. İyi ve kötü sürücü ayrılmalı. Öte yandan mahkemelerin birbiri ile uyumlu olmayan kararları önlenmeli. Konu kanun ile teminata alınmalı. Kanunlarda ilgili madde yok; tazminatlar ile ilgili, geriye dönük uygulamalar ile ilgili var. Bu önlenmeli. Yine ölüm tazminatının belirlenmesinin aktüeryal tekniklere göre kriteri veya hududu olmalı. Ayrıca ölüm veya yaralanma tazminatları mutlaka indirilmeli. Hasar karşılığı oranı da indirilmeli.
Çoklu kazaya karışan taşıt adedi 35 bin. Bu taşıtlar için pek çok uygulama örneğinde olduğu gibi ‘Riskler belli alanda toplanmalı’ ve devlet tarafından yönetilmeli”. (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

7 yıldır ne zam ne ikramiye!

SONRAKİ HABER

‘Kendi ülkemizde mülteci gibi yaşıyoruz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...