16 Nisan 2012 17:46

Mısır’da 10 adaya siyasi yasak

Mısır Yüksek Askeri Konsey tarafından seçimleri denetlemekle görevlendirilen Cumhurbaşkanlığı Seçimi Yüksek Komisyonu, 10 adayı veto etti. 14 Nisan’da yapılan açıklamayla birlikte 23 adayın yarışacağı seçimlerde, aday sayısı 10’a inmiş oldu.Cumhurbaşkanlığı yolu kapananlar arasında seçimin favori isimlerin

Mısır’da 10 adaya siyasi yasak
Paylaş

Cumhurbaşkanlığı yolu kapananlar arasında seçimin favori isimlerinden Müslüman Kardeşler eski Başkan Yardımcısı ve baş stratejisti Hayrat El Şatır, Mübarek döneminin İstihbarat şefi Ömer Süleyman ve Selefiler'in adayı Hazım Ebu İsmail de bulunuyor. Seçime katılmaları engellenen adayların kararı temyize götürmek için 2 günleri var. Şatır, İsmail ve Süleyman, komisyonun kararını temyize götüreceğini açıkladı.

Yüksek Seçim Komisyonu tarafından yapılan açıklamada, adı geçen 10 adayın çeşitli sebeplerle adaylık statüsüne uygun olmadığı belirtildi. Hayrat El Şatır’ın seçim yasasına göre hapisten çıktıktan ancak 6 yıl sonra aday olabileceği bildirildi. Hazım Ebu İsmail'in adaylığının engellenmesinin nedeniyse annesinin Amerikan vatandaşı olması. Mısır'da Cumhurbaşkanı adaylarının ebeveynleri ve eşleri başka bir ülkenin vatandaşlığına sahip olamıyorlar. Ömer Süleyman'ın ise, destekçilerinden topladığı imza sayısının yetersiz olmasından dolayı adaylığı reddedildi. Cumhurbaşkanlığı için nihai aday listesinin ortaya çıkması ve seçim faaliyetlerinin başlamasıyla, Mısır'da siyasi mücadelenin daha da derinleşmesi bekleniyor.

HALK MÜBAREK DÖNEMİNE TEPKİLİ

Mısır'da kimin cumhurbaşkanı olacağı henüz belirsiz. Fakat Mısır vatandaşlarının çoğu, Mübarek devrinde iktidarda bulunan üst düzey devlet görevlilerinin yeniden aday olmasını net bir şekilde istemiyor. Mısır vatandaşları, 13 Nisan günü Kahire'de Tahrir Meydanı’nda büyük bir miting yaparak Eski Cumhurbaşkanı Ömer Süleyman ve Eski Başbakan Ahmet Şefik'in seçime katılmasını protesto etti.

Bu arada Müslüman Kardeşler'in radikal İslami politikalar izlemesinden dolayı bazı vatandaşlar tarafından endişeyle karşılanması ve bu nedenle daha "ılımlı" bir tutum izleyen Arap Birliği eski Genel Sekreteri Amr Musa'nın daha yüksek oranda desteklenebileceği öne sürülüyor.

Seçim Komisyonu 13 adayın ise başvurusunu onayladı. Komisyon’un onayladığı isimler arasında Arap Birliği eski genel sekreteri Amr Musa da bulunuyor. Ülkede cumhurbaşkanlığı adaylık başvurusunun 8 Nisan'da sona ermesine kadar aday sayısı 23’tü ancak son vetolarla birlikte bu sayı 13’e inmiş oldu. Yüksek Seçim Komisyonu'nun nihai aday listesini 26 Nisan'da açıklaması ve seçimin 23-24 Mayıs tarihlerinde yapması bekleniyor. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Eğitimciyi kör eden polis copu orantılıymış!

SONRAKİ HABER

Demokratik anayasa için mücadele gerekli

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...