08 Şubat 2016 12:31

Ölen genci kusurlu, polisi suçsuz bulan karar onandı

Yahya Menekşe’yi panzerle ezerek öldürmekten yargılanan sanık polis hakkındaki beraat kararı Yargıtay tarafından onandı. Menekşe ailesi kararı AYM’ye taşıyacak.

Paylaş

Cizre’de 2008 yılında polis tarafından panzerle ezilerek katledilen Yahya Menekşe davasında, yerel mahkemenin Menekşe’yi “Kusurlu” bularak katil zanlısı Polis O.Y. hakkında verdiği beraat kararı Yargıtay tarafından onandı. Kararın tam bir cezasızlık örneği olduğunu ifade eden Menekşe ailesinin avukatı Rojhat Dilsiz, “Yahya’yı öldüren polise beraat kararı verilirken, onun cenazesine katılan çocuklara ‘örgüt üyeliği’ sıfatıyla yargılamalar yapıldı. Yıllarca cezaevinde kaldılar” dedi. Dilsiz, konuyu AYM’ye taşıyacaklarını sonuç alamamaları halinde ise AİHM’ye başvuracaklarını ifade etti.

AİLE TEMYİZE GÖTÜRMÜŞTÜ

PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın Türkiye’ye getirilişinin yıl dönümünü protesto etmek için 16 Şubat 2008 tarihinde düzenlenen bir eylemde Yahya Menekşe’yi panzerle ezerek öldürmekle yargılanan Polis O.Y, Cizre 2. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davada beraat etmiş, karar Menekşe ailesi tarafından temyize götürülmüştü. Geçtiğimiz günlerde kararını açıklayan Yargıtay da, cezanın onanmasını istedi. Dava için son iç hukuk yolu Anayasa Mahkemesi. Buradan da sonuç çıkmaması halinde avukat Dilsiz, davayı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) taşıyacaklarını ifade etti.

‘SORUŞTURMADA DELİL TOPLANMADI’

Dilsiz, soruşturma sürecinde doğru dürüst bir delil toplanmadığını dile getirerek, “Yahya’yı öldüren polise beraat kararı verilirken, onun cenazesine katılan çocuklara ‘örgüt üyeliği’ sıfatıyla yargılamalar yapıldı. Yıllarca cezaevinde kaldılar. Bu çocuklar kendi arkadaşlarını panzerin ezmesine tepki göstermişlerdi” dedi. Yahya Menekşe davasının, devlet tarafından öldürülen Kürt çocuklarına karşı nasıl bir cezasızlık politikası uygulandığına dair iyi bir örnek olduğu belirten Dilsiz, “O polise ceza verilseydi aynı şekilde çocuklarımız öldürülmeyecekti. Yargılama yapılsa o polisler öyle pervasızca ölüme sebebiyet veremezlerdi. ‘Mevzuatı bir kenara bırakın’ diyen bir Cumhurbaşkanı, ‘Biz devletten yana saf tutarız’ diyen TBB Başkanı ve ‘Yargı karşısına çıkmaktan korkamayın’ diyen bir kara kuvvetleri komutanı varken umut besleyemiyoruz maalesef” şeklinde konuştu. Dilsiz, polis tarafından katledilen Nihat Kazahan davasında polisin mahkemedeki “İlk başta suçu gizlemeye çalışmadık, tutuklanmayacağımızı düşünüyorduk” sözlerini hatırlatarak, “Polisin algısı bu yönde. Bunun için pervasızca çocuklarımızı öldürüyorlar” dedi. (Ankara/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

Barış bir seçenek değil, Zorunluluktur

SONRAKİ HABER

Kampanya yüreğimize umut çiçekleri ekti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa