08 Şubat 2016 11:30

'Yerel birlikteliklerle savaşa karşı bir araya gelmeliyiz’

Paylaş

İstanbul İkitelli bölgesinde yaşayanlar bir araya gelerek Bölge’de çatışmalı ortamın sonlandırılması için neler yapabileceklerini tartıştılar. ‘Yerel birliktelik’ çağrısının yapıldığı halk toplantısında Kürtler, Aleviler ve işçiler olarak ‘savaşa karşı barış’ cephesinde durmak gerektiğine vurgu yapıldı. Toplantıya katılan Doç. Dr. Nilgün Tunçcan Ongan iktidarın başkanlık vizesi almak için savaşa başvurduğunu belirtirken, CHP Milletvekili Ali Şeker, Bölge’de binlerce insanın yerinden yurdundan sürülmesine tepki gösterdi. Emek Partisi İl Başkanı Güven Gerçek ise, toplumun tüm muhalif kesimlerine baskı yapıldığını belirterek barış için, emek ve demokrasi bloku etrafında birleşmek gerektiğine işaret etti. 

İkitelli Cemevi’nin salonunda düzenlenen halk toplantısına  mahalledeki yöre derneklerinden temsilciler, Egitim Sen şube temsilcileri, CHP, HDP ve EMEP yönetici ve üyeleri de katılım sağladı.  Doç. Dr. Nilgün Tunçcan Ongan, Bölgeye giderek burada incelemelerde bulunan CHP İstanbul 3.Bölge Milletvekili Ali Şeker ve Emek Parti İstanbul İl Başkanı Güven Gerçek de katıldı. 

'ÖLÜMÜ DEĞİL YAŞAMI SAVUNUYORUZ'

Nilgün Tunçcan Ongan  akademisyenlerin barış talebiyle imzaladıkları “Ölümü değil yaşamı savunuyoruz” metninden bahsederek, adeta hükümet ve yandaşları tarafından linç kampanyasına maruz kaldıklarını söyledi. 

Akademisyenlerin bu imzalarla batıdaki sessizliği bozduğunu söyleyen Ongan, hükümetin bölgede istediği gibi savaş politikalarını yürütmeyeceği için akademisyenlere linç kampanyası başlattığını söyledi. Ongan “7 Haziran seçimlerinde yenilgi alan iktidar, yenilgisini kazanca dönüştürmek için şiddet ve savaş ortamını oluşturdu. Harcanan bütçe işçinin cebinden çıkıyor. Öldürülenler ‘Hangi taraftan olursa olsun’ bu ülkenin emekçi çocukları. İktidar başkanlık vizesini almak için savaşa devam edeceğini, Mardin’deki master planında açıkça belirtmiştir. Master planında yeniden barış masası kurulsa da sadece AKP’li Kürtler muhatap alınacak. Muhalefet olan herkes bu planın dışında bırakılacak” ifadelerini kullandı

'İSTANBUL’DAKİ KÜRTLERİ NEREYE TAŞIYACAKSINIZ?'

CHP Milletvekili Ali Şeker ise “AKP kurulduğundan bu yana halkı kamplaştırma politikası izledi. Suruç bu politikanın bir adımıydı. Sosyalistler ve Kürtlerin yan yana gelmesini engellemek için Ankara Katliamı’nı yaptı. Kürtler ve Aleviler hedef alınıyor. Kahve taramalarıyla Aleviler, CHP ve Kürtler arasında sorun çıkartma uğraşı var. Bölgede yaşanan sorunun çözümü parlamentoda. Hedefte aynı zamanda laikler ve aydınlıkçılar var. Şehir politikalarını taşımalarının altında sürgün politikaları var. Bölgedeki illeri sürgünle taşıdığınız. İstanbul’ u nereye taşıyacaksınız? İstanbul’daki Kürtleri nereye taşıyacaksınız? 
dedi.

'BARIŞ BLOKU ETRAFINDA BİRLEŞMEK GEREK'

Emek Parti İl Başkanı Güven Gerçek ise “30 yılı aşkın bir süredir süren iç savaşta 50 bin insan hayatını kaybetti. Geçtiğimiz son üç yıldır ‘çözüm süreci’ dediler insanlar ölmedi. 7 Haziran seçimlerinden sonra her ne hikmetse savaş yeniden başladı. İŞİD gibi radikal örgütler AKP tarafından desteklendi.  Bu duruma itiraz eden herkes cezalandırılıyor. Mülteci sorunu, işçi hak gaspları çevre sorunu ve Kürt sorunundaki kamplaşma politikaları nedeni ile devasa sorunlara dönüşmüştür. Toplumun muhalefet olan her kesimine büyük bir baskı yapılıyor. Bu gidişata halk güçleri dur demeli. Başta demokrasi ve emek güçlerinin birleşerek ‘dur’ demesi gerekiyor. İstanbul’un, barış için, emek ve demokrasi bloku etrafında birleşmesi gerekiyor. AKP’nin saldırılarına karşı Kürtler, Aleviler ve işçiler bir cephede birleşmeliyiz. Bu birlikteliği hep birlikte büyütmeliyiz” dedi. Halk toplantısı soruların  yanıtlanması ve katılımcıların  katkılarıyla yerel birlik çağrısı yapılarak son buldu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Moskova: Rusya'da eylem yapmak için Türkiye üzerinden gelen 7 IŞİD’li yakalandı

SONRAKİ HABER

Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği 8 Mart'a Hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...