16 Nisan 2012 16:45

Eğitimciyi kör eden polis copu orantılıymış!

Eğitim Sen’in 5 Haziran 2009 günü Ankara’da düzenlediği “Büyük eğitim yürüyüşü”ne polisin müdahalesi etmesinin ardından bazı polisler tarafından gözüne cop vurulması sonucu görme yetisini kaybeden Eğitim Sen Dönem Sözcüsü Dengiz Sönmez’in yaptığı suç duyurus

Eğitimciyi kör eden polis copu orantılıymış!
Paylaş
Mustafa Emrah Süer

‘COP İLE SAĞ GÖZÜME VURDULAR’

“Büyük eğitim yürüyüşü” adı altında taleplerini iletmek için Atatürk Bulvar’ından Milli Eğitim Bakanlığı’na yürüyüp isteklerini yazılı olarak vermek istediklerini belirten Sönmez, polisin kaldırımda kendilerinin yürümelerine izin vermediğini kaydetti. Polisin, kaldırımdan yürümelerine izin vermemesinin ardından kendilere cop ve gaz ile saldırdığını belirten Sönmez, “Yoğun bir gaz bombardımanı vardı. Ben o ara Artvin şube başkanımızın yere düştüğünü gördüm. Polis orada ona vuruyordu. Polislere yapmayın biz öğretmeniz dedim. Tam şube başkanımızı yerden kaldıracağımız an çevik kuvvetten biri ‘o çocuğu’ dedi. Ben o arada kafamı kaldırdığım da cop ile sağ gözüme vurdu” dedi.

‘GÖZÜM 20 SANTİM ÖTESİNİ GÖREMİYOR’

Sönmez, polisin kendisine cop ile vurduktan sonra sendikacı arkadaşlarının kendisini hastaneye kaldırdığını kaydederek, “Doktor hastanede müdahale etti. Gözüme dikiş attılar, kanama vardı gözümde. Ameliyata alındım, gözümün arka tarafı hasar gördüğü için ilk önce mercek değişti. Göz bebeği işlevini yitirmişti, ondan dolayı ameliyat oldum. Yaklaşık 6 ameliyat oldum, görme eksikliği 85 iken daha sonra ise gözde hasar olduğu için glukomun oluştu. Ondan dolayı da görme kaybı gittikçe arttı. Şu an görme olarak yüzde ifadesi ile ifade edilmeyecek kadar kötü durumda” dedi. Gözünün 20 santim ötesini göremediğini, elinin sadece 3 veya 4 parmağını görebildiğini kaydeden Sönmez, gözünün görme alan kaybı da yaşadığını, gözünün tedavisinin olmadığını tedavinin sadece mevcudu korumak amacıyla yapıldığını söyledi.

Avukatların kendisi hastanede iken savcılığa, Ankara Valisi, Emniyet Müdürü ve müdahale alanında görevli bulunan polisler hakkında suç duyurusunda bulunduklarını, vali hakkında takipsizlik kararının verilmesi üzerine AİHM’e başvurduklarını belirten Sönmez, “Fakat bizim diğer görevliler hakkında verdiğimiz suç duyurusu hakkında uzun bir sürenin ardından yaklaşık 3 hafta önce Cumhuriyet Savcılığı tarafından takipsizlik kararı verildi. Savcılık, bize polisin uyguladığı şiddetin ‘orantılı’ olduğunu söyledi” dedi.

‘POLİS İLE YÜZLEŞTİRME BİLE YAPILMADI’

Savcılığın soruşturma esnasında eksik delil topladığına işaret Sönmez, “Savcılık bizim tanık olarak gösterdiğimiz kişilerden ifade almamıştır. Kamera görüntülerinden sadece televizyonundaki görüntülere bakıldı. Polisin çektiği görüntülere bakılmadı. Polisin çektiği esas görüntüler bize gösterilmedi. Polislerin ifadesi bile alınmadı. Ki oradaki polisler bile gördü bunu, bizim zaten kendi tanıklarımız da var” şeklinde konuştu. Olayın ardından polis ile yüzleştirme istediklerini ancak taleplerinin yerine getirilmediğinin altını çizen Sönmez, “Ben polisi gördüm, o dönem bir yüzleştirme yapılsaydı ben polisi teşhis edebilirdim” dedi. Sönmez, valiliğin kendileri hakkında gösteri ve yürüyüş yasasının dışına çıktıkları iddiasıyla suç duyurusunda bulunduğunu ancak savcılığın her şeyin yasal sınırlar içinde olduğuna dair karar verdiğini hatırlattı.

‘MİLLİ EĞİTİM BAKANI ÖĞRETMENİNE SAHİP ÇIKSIN’

Soruşturmanın bu kadar uzun sürmesini ve bir sonuç alınmamasını eleştiren Sönmez, “Çünkü suçu kim işlerse bunun sorumluları bulunsun. Biz Sincan 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne itiraz ettik. Sonuç alınmazsa biz AİHM’e başvuracağız. Sonuçta sendikaların eylem hakkı vardır. Savcı bir nevi polis copuna kalkan olmuştur. Orantılı demek bu suçun örtülmesine destek olmaktır. Sorumluların cezalandırmasına ilişkin hala bir umudumuz var. Türkiye bu ayıbı bir an önce temizlemeli. Milli Eğitim kendi öğretmenine sahip çıkmalıdır. Adalet duygusu zedelenmemelidir” ifadesini kullandı. (Ankara/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Zorla din dersi eğitimi

SONRAKİ HABER

Mısır’da 10 adaya siyasi yasak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...