08 Şubat 2016 00:58

Merkel apar topar neden geliyor?

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Türkiye’den AB’ye giden ‘sığınmacıların önlenmesi için yeni şartları’ konuşmak üzere bugün Ankara’ya geliyor.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Türkiye üzerinden Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde giden sığınmacı sayısını azaltmak için bugüne kadar yapılan görüşmeler sonuç vermiş değil. Yapılan anlaşmaya rağmen Türkiye üzerinden her gün 2 bin-3 bin mültecinin Ege Denizi’ni geçerek Yunanistan’a sığınması, AB ülkeleri arasında büyük bir rahatsızlık yaratmış durumda. Birleşmiş Milletler Sığınmacılar Yüksek Komiserliği’nin (UNCHR) verilerine göre Ocak 2016’de toplam 58 bin 600 sığınmacı Ege’yi geçerek Yunanistan sahillerine ulaştı.

Bu nedenle son haftalarda değişik AB ülkelerinin yöneticileri, 3 milyar avronun Türkiye’ye verilmesine karar verildiği halde, AKP Hükümeti’nin mültecilerin geçişini engellememesi üzerine Angela Merkel ani bir karar aldı. Merkel, bugün Ankara’da olacak.

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU İLE GÖRÜŞME

Alman basınında yer alan haberlere göre Merkel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu ile bir araya gelecek. Davutoğlu’nun 22 Ocak’ta Berlin’e yaptığı ziyarete rağmen, Merkel’in yeniden Türkiye’ye gitme kararı alması, AKP’nin verilen sözleri yerine getirmemesine bağlanıyor.

Ankara’ya gideceğini geçtiğimiz cuma günü duyuran Merkel, ziyaretinin asıl amacının sığınmacıların geçişini engelleyecek “eylem planı”nı görüşmek olduğunu söyledi. Hedeflerinin AB sınırlarını daha fazla korumak ve Almanya’ya gelen sığınmacı sayısını azaltmak olduğunu söyleyen Merkel, bunun hayata geçmemesi durumunda siyasi geleceğinin tehlikede olduğunu farkında. Merkel, cuma günü Portekiz Başbakanı Antonio Costa ile Berlin’de düzenlediği ortak basın toplantısında, sığınmacılar politikası nedeniyle halktan aldığı desteğin azaldığını dolaylı olarak kabul etti.

Sığınmacılar konusunda Türkiye’nin “kilit ülke” olduğunu defalarca dile getiren Merkel, AKP Hükümeti’nin verdiği sözleri yerine getirip getirmeyeceği konusunda ise endişeli. Hükümet Sözcüsü Stefen Seibert, Tükiye sahillerinde insan tacirlerinin halen çok aktif olduğunu belirterek, hükümetin yeterli önlemleri almadığını, insan kaçakçılığıyla mücadelede ilerleme kaydedilmesi gerektiğini açık olarak ifade etti.

ALMANYA’YA GÜNDE 2 BİN SIĞINMACI GİRİŞİ

Resmi rakamlara göre 2015’te Almanya’ya toplam 1 milyonun üzerinde sığınmacı giriş yaparken, bunların önemli bir bölümünün Suriye’den gelenler olduğu belirtiliyor. Sığınmacı sayısını azaltmak için yapılan bütün girişimlere rağmen günde 2 bin kişinin Almanya’ya gelerek iltica başvurusunda bulunduğu belirtiliyor. Böyle devam etmesi durumunda, 2016’da yaklaşık 500 bin sığınmacının daha geleceği tahmin ediliyor.

AB sınırlarını korumakla görevli Frontex’in Başkanı Fabrice Leggeri, Der Spiegel dergisine yaptığı açıklamada, bu gidişle 2016’da da 1 milyon sığınmacının AB’ye geleceğini belirtti. Leggeri, her gün kötü hava koşullarına rağmen ortalama 2 bin-3 bin mültecinin Ege denizini aşarak Yunanistan’a ulaştığını, bu konuda Türkiye’nin üzerine düşeni yapmadığın dile getirdi.

ÖNCEKİ HABER

Cizre’den Antep’e göç edenler perişan

SONRAKİ HABER

‘Çiçek’in travmaları evde, sokakta her yerde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...