08 Şubat 2016 00:59

SP yönetiminden işçiyi bölme platformu

Paylaş

Metehan UD
Manisa

Standard Profil Manisa yönetiminin, Petrol-İş’in fabrikadaki örgütlenmesini sekteye uğratmak ve işçilerin birliğini bozmak için kendisine bağlı ‘SP İşçi Dayanışma Platformu’ isimli bir oluşum kurdurduğu ortaya çıktı. Sendika olmadan da işçilerin sorunlarını çözebileceğini iddia eden ve yönetim güzellemesi yapan bu platformun temsilcileri işçileri bölme noktasında da Kürt sorununu kullanıyor.

Petrol-İş Sendikası’nın, Manisa Organize Sanayi Bögesi’nde kurulu olan Standard Profil’in Ege fabrikasındaki örgütlenmesi, Hükümetin işçilerin kazanılmış haklarına saldırısı ile hızlandı. Örgütlenmenin önüne geçmeye çalışan fabrika yönetimi ise fabrika içinde ‘SP İşçi Dayanışma Platformu’ isimli bir grup oluşturdu.

İşçilerin verdiği bilgilere göre platformun başında yönetime yakınlığı ile tanınan isimler var. Platform, fabrika içinde yaptığı propaganda ile sürekli olarak Petrol-İş Sendikası’nı kötülüyor. Sendika olmadan da işçilerin kazanım elde edebileceğini iddia eden bu platform, fabrika yönetiminin işçilerin sorunlarını çözmekten yana olduğunu belirterek, yönetim güzellemesi yapıyor. ‘Çalışanı, işini yapanı kimse çıkarmaz’ söylemlerinde bulunan platform, fabrika yönetiminin ‘performans düşüklüğü’ gerekçesiyle, sendika üyeliğine bağlı işten çıkarmalarını meşrulaştırmaya çalışıyor. Platformun, son 3 ayda işten çıkarılan elliye yakın işçiyle ilgili herhangi bir açıklaması da olmamış. Ayrıca fabrikada 2 yıldır örgütlenmeye çalışan sendika ile görüşmeyen fabrika yönetiminin platform temsilcileri ile görüşmesi de platformun kuruluş amacını ortaya koyuyor. Yönetimin yanındaki platform, işçileri bölmek için bilindik taktiği uyguluyor. Sendikayı ‘Kürtçülükle’ suçlayan platform bölgedeki devam eden savaş üzerinden işçiler arasında bölünme yaratmayı amaçlıyor.

‘YÖNETİMLE BERABER HAREKET EDİYORLAR’

Sendikaya üyeliği nedeniyle işten atılan Petrol-İş üyesi işçiler, platformun fabrikadaki çalışmalarını gazetemize anlattı. Şeflerin, müdürlerin ve ekip liderlerinin bu platformu kurduğu anlatan Abdullah Demir “Bütün ekip liderleri platform liderlerinden çıkıyor. Yöneticiler, platformla birlikte işçilerin sendikadan ayrılmaları için baskı uyguluyor. İşçileri işten çıkarmakla tehdit ediyorlar. Beni de ekip lideri yapacaklardı, sendikalı olduğumu öğrenince vazgeçtiler” dedi.

‘YÖNETİMİN İŞİNE GELİYOR’

İşçilerden Safiye Karaman ise şunları söyledi: “Sadece fabrikanın haklarını gözetenler tarafından, sendikaya karşı, sendikanın içeri girmemesi için mücadele veren bir oluşum. Onların sendika karşıtlığı fabrikanın işine geliyor. İşçilerin hiçbir yasal hakkını aldırma yetkileri yok. Sendikalı arkadaşları yasa dışı bir şey gibi yapıyormuş gibi gösteriyorlar. Platform temsilcileri iş yapmıyorlar. Çoğu sürekli çay alanlarındalar. Daha çok işçi pozisyonunda çalışmayanlar insanlarlar.”

‘İŞÇİ HAKLARINI SAVUNMUYORLAR’

Platform kurulurken işçilere sorulmadığını da anlatan Hami Savan ise “Platform temsilcisi gün boyu fabrika içinde dolaşıyor ve sendikalı üyeler kiminle konuşuyor diye kontrol ediyor. Sendikalı arkadaş ayrılınca diğer işçiye ‘Bu arkadaş neden geldi, ne konuştunuz’ diye soruyor. Sonra bunu fabrika yönetimine ispiyonluyor. Platform işçi haklarını savunmuyor, sadece patron yanlısı bir tutum sergiliyor” dedi. Platformun etrafındaki işçilere de seslenen Savan şunları söyledi: “Onların amacı sizin hakkınızı savunmak değil, bizleri bölmek istiyorlar. Gelin gücümüzü ve birliğimizi bölmeyelim ve sendikamızın etrafında kenetlenelim.”

ÖNCEKİ HABER

Mesut Mak'ın eşi Evrim Mak: Kaybedecek bir şey kalmadı, neden sesinizi çıkarmıyorsunuz?

SONRAKİ HABER

Kamu emekçilerinin birlik ve mücadelesini ilerletmek için

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...