07 Şubat 2016 13:02

Türkiye’nin birçok ilinden Diyarbakır’a giden kadınlar: Müzakereler yeniden başlatılmalı

Paylaş

Barış için Kadın Girişimi’nin çağrısıyla Türkiye’nin birçok ilinden Diyarbakır’a akın eden kadınlar, bölge illerinde savaş varken, batıda barışın ve huzurun olamayacağına dikkat çekti.

Dün Diyarbakır Sümerpark’ta barış nöbeti tutan kadınlar, ölümlerin durması ve barış ortamının sağlanması için müzakerelerin yeniden başlatılması çağrısında bulundu. 

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu’nun kurucu üyelerinden Fatma Temizyürek, bölgede  savaş yaşanırken batıda barışın mümkün olamayacağına işaret etti. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun açıkladığı Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Eylem Planı’na dikkat çeken Temizyürek, bu açıklamanın askerin, polisin daha acımasızca, daha pervasızca saldırılarına neden olacağını ifade etti. Savaşın giderek derinleştirildiğini ve bunun böyle devam edemeyeceğini dile getiren Temizyürek, “Bu zulüm bu zorbalık bu kadar uzun süremez. Halkın mücadelesi zorbalığı ve zulmü yenecek” dedi.

Muğla’nın Datça ilçesinden barış sesini yükseltmek için Diyarbakır’a gelen Çiğdem Erkan da, “Burada yaşananlar karşısında elimiz kolumuz bağlı durmak kadar kötü bir şey yok. Yediğimiz yemekten, aldığımız nefesten suçluluk duyar hale geldik. Yavrusunun ölüsünü bile kucağına alamayan aileleri görünce dayanmak çok zor. Bu vicdansızlığın, acımasızlığın, zalimliğin karşısında elimizden bir şey gelirse yapacağız” diye konuştu. Erkan, önemli olanın barışın, kardeşliğinin inşa edilmesi, ölümlerin durdurulması olduğunu söyledi.

Aydın’ın Didim ilçesinden Diyarbakır’a gelen Özlem Başakakpınar da, direnenlerin yanında olup dayanışma içinde olmak için Diyarbakır’a geldiklerini ancak daha önemli bir görevinin olduğunu ifade etti. Başakakpınar, “Burada yaşananları çevreme, eşime, dostuma aslında buranın göründüğü olmadığını anlatmak. Buradaki insanların mücadelenin çok yoğun ve zor şartlarda olduğundan bahsedeceğim” dedi. 

İstanbul’dan Diyarbakır’a gelen Makine Mühendisi Behice Çağlar ise, Kürt illerinde yürütülen politikalarla birlikte kadınların her türlü şiddet ve katliama maruz kaldığını dile getirdi. Çağlar, eşitlik olmayan her yerde savaşın olduğunu, halkların barış, yönetenlerin ise savaş istediğini ifade ederek, “Burada hiç kimse savaş istemiyor. Sadece Kürdistan için değil batı için de savaşın bitmesi gerekiyor. Bu savaş olduğu sürece hiçbirimiz için huzur yok. Bunun için görüşmelerin yeniden başlaması gerekiyor. Bütün dünyada sorunlar nasıl çözülüyorsa burada da çözülür” diye konuştu” dedi. (Diyarbakır/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Çin'e gitmesin diye 'kardan Quaresma' yaptılar!

SONRAKİ HABER

‘Barış değirmenini dayanışmayla döndürebiliriz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...