07 Şubat 2016 12:08

Dokuz Bakan eskiten taş ocağı

Paylaş

Yusuf YAVUZ
Antalya

Antalya’nın Konyaaltı ilçesinde, Çakırlar Mahallesine bitişik Üzümcek Dağında yıllar önce açılan taş ocakları, koskoca dağı yok etmek üzere. Yaklaşık 20 yıldır faaliyet yürüten taş ocakları, bölgede yaşayan halkın tepkisine rağmen 9 bakan eskitti ancak bir türlü durdurulamadı. 

Turizmin başkenti olarak gösterilen Antalya’da, şehrin burnunun dibinde yıllar önce açılan taş ocakları görenlere bu kadar da olmaz dedirtiyor. Konyaaltı ilçesinde bulunan Üzümcek Dağı, yıllardır iş makinalarıyla kemirildikçe adeta yok olma aşamasına geldi. Taş ocaklarının hemen karşısındaki Çakırlar mahallesinde yaşayan narenciye ve sebze üreticisi Ali Yanık, evinin balkonundan her gün tozunu yuttuğu taş ocaklarından bir hayli dertli. Köylüler yıllardır taş ocağı sorununu anlatabilmek için çalmadık kapı, yapmadık eylem bırakmamış. Ancak sorun bir türlü çözülmemiş.

‘BİZ ORAYA NERGİS DAĞI DERDİK, ŞİMDİ ÖĞÜTÜYORLAR’

Taş ocağının adeta cehenneme çevirdiği dağın eskiden ‘Nergis Dağı’ olarak anıldığını dile getiren Ali Yanık, “Karşıdaki tepenin arkasında 25 dönüm kadar bir arazi vardı. Oraya ‘su çıkmaz’ denilirdi. Aşağı tarafında da su çıkan bir arazi vardı. Burada bol miktarda nergis yetiştiği için biz oraya ‘nergis dağı’ derdik. Bu taş ocakları oraya girdiler ve dağı öğütmeye başladılar. Bizim köyümüze çok zararı oldu” diye konuştu. 

‘İMREN AYKUT KALDIRACAĞIM DEMİŞTİ’

Taş ocaklarında dinamitli patlatmalar yapıldığını anlatan Yanık, “Yıllar önce dönemin Çevre Bakanı İmren Aykut köyümüze gelmişti. Kahvede babam bakana taş ocaklarından gördükleri zararı anlatmış ve köylüler kaldırılmasını talep etmişler. Bakan İmren Aykut da ‘ben bunları kaldırtacağım’ demiş. Bir ara çalışmaları durduruldu ancak sonra yeniden başladılar. Bu nasıl oluyor anlamıyoruz” dedi. 

‘GİDECEK BAŞKA YERİMİZ YOK’

Yıllardır narenciye üretimiyle uğraştığını dile getiren Yanık, “Balkonumuzu yıkıyoruz, yarım saat sonra bembeyaz toz oluyor zemin. Biz burada toz yutuyoruz. Taş ocakları, insanlara, ağaçlara ve hayvanlara zarar veriyor. Portakal ağacının yaprağına toz sıvanınca ağaçta kırmızı örümcek oluyor. Dahası ağaçlar kuruyor. Çünkü ağaçlar yapraklarından nefes alıyor. Yıllardır köylülerin her türlü tepkisine rağmen bir türlü çözüm üretilmedi. Ben burada doğup büyüdüm. Burası bizim yaşam alanımız. Biz bir yere gidemeyiz. Bu taş ocaklarının buradan kaldırılmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı. 

20 YILDA 9 BAKAN DEĞİŞTİ

Yanık’ın sözünü ettiği Çevre Bakanı İmren Aykut, 1997 yılında göreve gelmişti. Aykut’un ardından yaklaşık 20 yılda 9 bakan değişti. Fevzi Aytekin, İmdat Sütlüoğlu, Kürşat Tüzmen, Osman Pepe, Veysel Eroğlu, Erdoğan Bayraktar, İdris Güllüce ve Fatma Güldemet Sarı gibi çevreden sorumlu bakanların görev süreleri boyunca taş ocağı sorununun bir türlü çözüme kavuşturulamamış olması, kamu vicdanını derinden yaralıyor. 

1990’lı yıllarda Antalya’nın kentsel, tarihsel ve doğal dokusunu korumak amacıyla kapsamlı projeler üreten Şehir ve Bölge Yüksek Plancısı Prof. Dr. Mehmet Tunçer, bölgede bulunan taş ocaklarının doğal dengeyi altüst ederek ulaşım ve çevre sorunlarına neden olduğunu belirterek bu ocakların havza dışına çıkarılmasını, alanın ise rehabilite edilerek geri kazanılmasını talep etmişti. Kimi kum ocaklarının kapatılmasına karşın büyük tahribatlara neden olan Üzümcek dağındaki taş ocaklarının halen faaliyette bulunması tepki çekiyor.

ÖNCEKİ HABER

Bilimi, Barışı, Özgürlüğü Savunmaya!

SONRAKİ HABER

Hacettepeliler ulaşıma iki öğrenci parası verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...