07 Şubat 2016 11:55

Taş atölyeler müze olacak

Paylaş

Mimarlar Odası Denizli Şubesi, taş atölyelerin korunarak müze projesinin uygulanması için alternatif proje hazırlayacak. 

Denizli’de Valilik binası yanındaki Şehit Yusuf Batur Endüstri Meslek Lisesi, 2010 yılında yıkıldı. Meslek lisesinin 77 yıllık taş binalarının da yıkılıp, yerine Arkeoloji Müzesi yapılması için 2012’de dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, müzeyi yaptıracak Ahmet Nazif Zorlu ile Denizli’de protokol imzaladı. Mimarlar Odası Denizli Şubesi, Cumhuriyet Tarihi döneminin bir parçası olan taş binaların yıkılmaması için mücadele başlattı. Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Mimarlar Odası’nın taş binaların korunması talebini reddetti. Mimarlar Odası, yargıya başvurup, 6 Şubat 2014’te, Denizli İdare Mahkemesi’nde yürütmeyi durdurma kararı aldırttı. Mahkeme, nihai kararı verdi ve taş binaların yapıldığı dönemin mimari ve teknik özelliklerini yansıttığına, kentin sosyo-kültürel yapısına uygun olduğuna, depreme dayanıklı olduklarına, yapının özgün mimarisinin cumhuriyet eğitim projesinin bir parçası olduğuna karar verdi ve taş binaların yıkılamayacağı hükmüne vardı. 

70 MİMARLIK ÖĞRENCİSİ EL ELE VERECEK

Taş atölyelerin korunması mahkemeye taşınınca bölgeye yapılacak Arkeoloji Müzesi’nin inşaatına da başlanamadı. Mahkeme kararı ardından Valilik ile Kültür ve Turizm Bakanlığı müzenin yapımı için çözüm aramaya başladı. Mimarlar Odası, Denizli’nin müzeye kavuşması ve taş atölyelerin korunması için alternatif proje hazırlamak için harekete geçti. 9 Eylül Üniversitesi’nden 70 mimarlık fakültesi öğrencisi, Mimar Tamer Başbuğ başkanlığında Denizli’ye gelerek 18-20 Mart tarihleri arasında taş atölyelerin korunacağı yeni bir müze projesi hazırlayacak. 

Mahkeme kararı ardından bazı kesimler tarafından Mimarlar Odası’nın müze yapılmasına karşı olduğu gibi bir algı yaratılmaya çalışıldığını söyleyen Mimarlar Odası Şube Başkanı Cüneyt Zeytinci, şöyle konuştu: “Biz ileri sürüldüğü gibi müzeye karşı değiliz. Yalnızca kültür mirası olan taş atölyelerin korunmasını istiyoruz. Bu çalışmamız ile mimarların müzeye karşı olmadıklarını ve müzenin taş atölyeler korunarak da yapılabileceğini göstermek istiyoruz. Dokuz Eylül Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden 70 öğrenci, Mimar Tamer Başbuğ başkanlığında Denizli’ye gelecek. 18-19-20 Mart tarihleri arasında öğrenci ve akademisyenler, taş atölyelerde inceleme yaparak müze projesi hazırlayacak. Hazırlanan projeyi sergileyerek taş atölyelerin korunarak da müze yapılabileceğini göstermek istiyoruz.” 
(Denizli/DHA)

ÖNCEKİ HABER

Farklı Gözüksek De Aynıyız

SONRAKİ HABER

Bursa'dan Mesaj Var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...