07 Şubat 2016 11:32

Kore’nin roketi yine rahatsız etti

Paylaş

Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti, uzun menzilli roket fırlatıp uzaya uydu gönderdiğini açıkladı. Kuzey Kore’nin bu eylemi Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal etmek olarak değerlendirildi. Olay, “yasaklı füze teknolojisini deneme girişimi” olarak nitelendiriliyor. BM Güvenlik Konseyi kararları, ülkelerin nükleer ya da balistik füze taşıma kapasitesi olan füze denemelerini yasaklıyor.

BBC’nin haberine göre Kuzey Kore Devlet Televizyonu, uydunun başarı ile yörüngeye yerleştirildiğini duyurdu. Bu açıklamaya diğer ülkelerden tepkiler gecikmedi.

JAPONYA: KABUL EDİLEMEZ

Japonya Başbakanı Shinzo Abe, “kesinlikle kabul edilemez” açıklaması yaptı. Kuzey Kore’nin fırlattığı roket bir noktada Japonya hava sahasından geçmişti. 

Güney Kore Cumhurbaşkanı Park Geun-hye, Kuzey Kore’nin uzaya uydu göndermesini “provokatif bir eylem” olarak nitelendirdi. Park Geun-hye, Kuzey Kore’ye cezalandırıcı güçlü yaptırımlar uygulanması çağrısı yaptı.

ABD, Japonya ve Güney Kore gibi Kuzey Kore’yi kınadı, topraklarını ve müttefiklerini korumak için gereken tüm önlemleri alacağını vurguladı ve BM Güvenlik Konseyi’ni bugün olağanüstü toplantıya çağırdı.
Kuzey Kore’nin en önemli müttefiki olan Konsey’in daimi üyelerinden Çin de, uzun menzilli roket fırlatılmasını üzüntüyle karşıladığını bildirdi. Rusya ise, Kuzey Kore’nin girişiminin sadece bu ülkeye karşı kararlı adımlar atılmasını teşvik edeceğine dikkat çekti. Kore Hükümeti, uzay programının tamamen bilimsel amaçlarla yürütüldüğünü söylüyor. 

5 ROKET DENEMESİ YAPILDI

Kuzey Kore bugüne kadar çeşitli roket denemeleri yaptı. Mayıs 2015’te, denizaltıdan fırlatılan bir füze denemesini başarıyla gerçekleştirdiği açıklandı.

Temmuz 2006’da Kuzey Kore Taepodong-2 füzesi fırlattığını açıkladı, ABD füzenin denize düştüğünü duyurdu. Nisan 2009’de yine başarıyla bir füze fırlatıldığı ileri sürüldü, ABD yine denemenin başarısız olduğunu, füzenin denize düştüğünü söyledi. Nisan 2012’de Kuzey Kore’nin fırlattığı bir roket havada infilak etti ve denize düştü. 

Aralık 2012’de ise yörüngeye bir uydu yerleştirdiği açıklandı, ABD savunma yetkilileri ‘yörüngede bir nesnenin bulunduğunu’ ileri sürdü. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Sahibine Bırakmalı Dünyayı

SONRAKİ HABER

Darkstar Salon’da konser verecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...