07 Şubat 2016 09:47

Son

Paylaş

Kaynak: http://discovermagazine.com/2016/janfeb/100-this-is-the-end
Çeviri: Tayfun Özgür Yurdadön
                                                                                
Evren soğuk ve boş bir karanlığın içinde tükeniyor. Bu yalnızca bir süre daha devam edecek. Şimdiye kadar bir araya getirilmiş en geniş kapsamlı teleskop kümesi gözlemlerini kullanarak, astronomlar evrenin ölmekte olduğunu keşfettiler.  Büyük bir veri setini inceleyerek -200.000 in üzerinde galaksi, Ultraviyole'den Kızılötesi'ne kadar 21 farklı dalga boyu ve ışık rengi.- astronomlar evrenin tarihini okumak için geniş uzay ve zaman şeridi boyunca galaksilerden gelen enerji emisyonunu karşılaştırdı.
Ağustos ayında uluslararası bir ekip 2 milyar yıl öncesiyle karşılaştırıldığında enerjiye oranla 2 kat fazla artmakta olan Galaksi sayısı ile evrenin yavaşlamakta olduğunu ortaya koydu.  Ayrıca yıldızlar arasında birikmekte olan toz evrenin yıldız ışığını karartmakta. Yapılan birçok araştırmaya göre; Kosmos'un enerjisi milyarlarca yıl içinde yavaş yavaş azalacak, ısı kaybolacak sonrasında soğuk, boşluk ve karanlık.  
Yine de telaşlanmayın; Güneş evrenin geri kalanından çok uzun bir zaman önce sönmüş olacak.


DARWİN NE YAPTI?

Ölümünün 5. Yıl dönümünde Öner Ünalan'ı özlemle anıyoruz.
"Sağlıklı çeviriler Türkçenin sağlıklı gelişmesine katkıda bulunacaktır." Öner Ünalan    
Bu sayımızın kitap önerisi:
Öner Ünalan - Darwin Ne Yaptı?
"Demek ki Darwin'den önce, uygun tarihsel ve toplumsal koşullarda, canlılar alemi epey tanınır; canlıların yapılarıyla ilgili bilgiler birtakım genellemelere elverir; yerbilimsel evrim, geçmiş zamanın uzunluğu, tükenmiş canlıların ardışımı gösterilir; işlemez de olsa bir organik evrim teorisi geliştirilir; doğal seçme olumsuz yanıyla kavranır. Eksik olan, bütün bu bilgiler ve bulgular üzerine kurulu, işleyen bir organik evrim teorisidir. Başka bir söyleyişle, bir Darwin beklenmektedir."   

ÖNCEKİ HABER

Erbil'de eyleme saldırı: 2 yaralı

SONRAKİ HABER

Temel Liseler Ne İşe Yarar?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa