07 Şubat 2016 07:46

Asgari ücret farkını isteyen işçilere 'işten atma' tehdidi

Mersin Büyükşehir Belediyesi işlerini yapan Altaş Yapı Sanayi isimli taşeron firması, asgari ücret farkını ödememek için işçilere zorla sözleşme imzalatıyor. Sözleşmeyi imzalamayan işçiler işten atmakla tehdit edilirken, Genel İş Sendikası, işçilere "imzalamayın" çağrısında bulundu.

Paylaş

Mersin Büyükşehir Belediyesi'nde park ve yeşil alan temizliği, bakımı, onarımı ve katı atıkların aktarma istasyonlarına düzenli nakledilmesi işini yapan Altaş Yapı Sanayi ve Temizlik Hizmetleri Ticaret A.Ş. isimli taşeron şirket, "asgari ücret+yüzde 25'lik zammı vermeyip, asgari ücret+yüzde 15'lik artış yapacağını" işçilere bildirdi. 3 bin işçinin çalıştığı firma, işçilerin 6 iş günü içinde sözleşmeyi imzalamasını, imzalamayanların ise sözleşmelerinin feshedileceğini duyurdu. 

3 BİN İŞÇİYE ZORLA SÖZLEŞME İMZALATILMAK İSTENİYOR

Taşeron firma, işçilere şu sözleşme tutanağını gönderdi: "Mersin Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın oluruna istinaden, sözleşme süresi sonuna kadar, 2016 yılı ücretiniz, mevcut ücretinize 2016 yılı için belirlenen brüt asgari ücret ile 2015 yılı ikinci dönem brüt asgari ücret arasındaki fark kadar ilave ücret zammı verilmesi suretiyle belirlenmiş olup buna göre, başkanlık oluruna istinaden sözleşme bitim tarihine kadar belirlenen ücretiniz, 'Asgari Ücretin yüzde 15,46 Fazlası, Brüt 1.901,63 TL olarak belirlenmiştir. Buna göre 2015 yılı ikinci dönem net ücretiniz 1092,53TL iken, 2016 yılı net ücretiniz yaklaşık en az 1483,02 TL. Buna göre, bu sözleşmenin 01 Ocak 2016/31 Eylül 2016 dönemi için idarece öngörülen ücret ile çalışmayı kabul etmeniz durumunda, 6 işgünü içinde yazılı onayınızı, muvafakatinizi tarafımıza bildirmeniz gerekmektedir." 

Ancak yürürlükte olan sözleşmeye göre ise, asgari ücret+yüzde 25'lik zam yapılması gerekiyor. Yine taşeron firma, sözleşmeyi imzalamayan işçileri "işten atma" ile tehdit ediyor. 

'SÖZLEŞME YASAL DEĞİL İMZALAMAYIN'

İşçilere imzalatılmak istenen sözleşmenin yasal olmadığını söyleyen Genel İş Sendikası Mersin Şube Başkanı Kemal Göksoy, işçilere sözleşmeyi imzalamamaları çağrısında bulundu. İşçilere gereken bilgilendirmeyi yapacaklarını söyleyen Göksoy, firma bu tutumundan vazgeçmediği takdirde gereken eylem ve etkinlikleri yapacaklarını ifade etti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Ekvador Devlet Başkanı: Yabancı topraklarda böyle davranamazlar!

SONRAKİ HABER

Barış Anneleri yine BM'ye gidiyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...