06 Şubat 2016 16:01

‘Çehov’un Motifleri’ Pera’da

Paylaş

Pera Film, şubat ayı boyunca Çehov’un tanınmış yapıtlarının film uyarlamalarından oluşan “Gökyüzü Işıldıyor: Çehov’a Övgü” adlı bir programı izleyiciyle buluşturuyor. Programda Çehov’un yapıtları ağırlıklı olarak Sovyet ve Rus yönetmenlerin merceğinden sunuluyor.

Pera Film’in, 27 Şubat’a kadar sürdüreceği “Gökyüzü Işıldıyor: Çehov’a Övgü” başlıklı Çehov filmleri seçkisinde Rusya’nın en iyi çağdaş yönetmenlerinden Karen Şaknazarov, Andrei Konçalovski, Nikita Mikalkov gibi isimlerin yanı sıra, Nuri Bilge Ceylan’ın Çehov hikayelerinden esinlendiği “Kış Uykusu” ile Louis Malle’in hayata veda etmeden önceki son filmi 42. Sokakta Vanya da yer alıyor. 

Çehov en önemli yapıtlarını 1894-1904 yılları arasında verdi. Bu dönem, sinema sanatının henüz ilk yıllarına rastlıyor. Çehov film senaryosu hiç yazmadı, ama yazdığı eserler ölümünden yıllar sonra tiyatronun olduğu kadar sinemanın da en etkileyici başyapıtları arasında yer aldı. İlişkilerdeki küçük değişimleri, duyguları, anıları ve hareketleri saptamadaki becerisi ile yapıtlarını sahnelemenin getirdiği zorluk ve gereklilikler göz önüne alındığında, sinemanın Çehov’un sanatına mükemmel fırsatlar sağladığı düşünülebilir.

ÇEHOV’UN MOTİFLERİ

Program kapsamında bugün “Çehov’un Motifleri” filmi yer alıyor. Çehov’un Motifleri, yazarın iki yapıtından, Tatiana Repina adlı oyundan ve Zor İnsanlar adlı öyküden yola çıkıyor; bu büyüleyici diptiğin iki parçasının ortak noktası karakterler, yüzeysel olarak bakıldığında başka bir ortaklıkları pek yok. Filmin başında genç bir adam, borç almak için küçük köyüne dönüyor, bu istek onu babasıyla sert bir şekilde karşı karşıya getiriyor. Yıllardır acı çeken annenin (ve eş) elinden yalnızca izlemek geliyor. Kira Muratova bu kuşaklar arası çatışmanın duygusal sancısını güçlü bir biçimde yakalıyor, çok sayıda meseleyi ve ön yargıyı ortaya çıkarıyor. Oğul evden kaçtıktan sonra, köyün Ortodoks kilisesindeki nikah törenine giriyor. Damat şişman bir opera şarkıcısı, gelin ve ailesiyse Rusya’nın yeni zenginlerinin grotesk birer örneği. Burada asıl olay belki de alaycılık değil, Muratova’nın bütün töreni çok özenli bir şekilde yansıtması, izleyiciye bu karakterleri yargılayacak rahat bir mesafe tanımaması ve bizi filmin dünyasının içine sokması.

AV KAZASI

“Gökyüzü Işıldıyor: Çehov’a Övgü” seçkisinin bir sonraki gösterilecek filmi ise Av Kazası. Emil Loteanu’nun yönettiği ve başrollerinde Galina Belyaeva, Oleg Yankovskiy, Kirill Lavrov’un olduğu film, Çehov’un romanından yapılmış bu çok popüler uyarlama derin bir atmosfere çok güzel çekimlere sahip; roman 19. yüzyılda Rusya’nın taşrasında geçiyor ve bir suç ve tutku hikayesi anlatıyor. Güzel ama yoksul genç Olga, ona zenginlik ve aşk sunan yaşlı prens Urbenin’le evlenmek zorunda kalıyor. Ancak Olga kalbini kocasının daha genç bir arkadaşı olan Dedektif Sergey Kamışev’e kaptırıyor. Para ve aşk arasında bocalayan Olga, önce Sergey’e yönelse de yaşlı kocasına dönüyor. Sovyet döneminin en büyük prodüksiyonlarından biri olan Av Kazası, Rus aristokrasisinin en dekadan ihtişamını tutku, saplantı ve kıskançlık üzerinden sergiliyor. Çehov’un başlığında anılan narin hayvan Seregi’yi oynayan ve Tarkovski’nin yıldızlarından olan merhum Oleg Yankovski’nin göz alıcı performansını izlemek büyük bir zevk. Evgeni Doga’nın müziği de filmin unutulmaz atmosferine katkıda bulunuyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)

ÖNCEKİ HABER

Oyun İşleri’nin ‘Palto’su sahnelendi

SONRAKİ HABER

Madencinin kızı iş cinayetleri için roman yazdı: Kara Taşın Laneti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa