06 Şubat 2016 13:14

Renault’da ek zam görüşmesinden sonuç çıkmadı, işçiler tepkili

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Ek zam talebiyle başlattıkları eylemi kararlılıkla sürdüren Renault işçileri adına İstanbul’da Renault yönetimi ile Birleşik Metal İş Sendikası arasında yapılan görüşmelerden bir sonuç çıkmadı. 

Sonuç çıkmaması kadar görüşme biçimi de işçilerin tepkisini çekti. Toplantıya A ve B vardiyasının sözcüleri katılırken C vardiyası sözcüleri katılamadı. Çünkü Renault yönetimi, Birleşik Metal İş’ten toplantıya C vardiyasından kimsenin katılmamasını talep etti. Sendika yönetimi işverenin bu dayatmasını kabul ederek C vardiyasından toplantıya hiçbir sözcü götürmedi. 

Toplantıda konuşulanları kısa bir mesaj ile işçilere ileten Birleşik Metal İş sendikasının işçilere attığı mesajda şu ibareler yer aldı: “Renault yönetimi ile sendikamız arasında dün yapılan ve iki sözcü üyemizin de katıldığı toplantıda Renault işçilerinin talep ve sorunları görüşülmüştür. Toplantı tüm gün sürmüş, ücret iyileştirmesi konusu sendikamızın birinci gündemi olmuştur. Bu konuda yönetimin henüz olumlu bir adımı söz konusu değildir. Seçimlerin şubat ayında yapılması konusunda ise bir mutabakat olmakla birlikte kesin kararımız pazar günü yapılacak UET sözcüleri toplantısında bağlanacaktır. Daha önce 
aldığımız eylem kararları şu an itibariyle aynen devam etmektedir”.

TOPLANTIYA KATILACAKLARI İŞVEREN Mİ BELİRLEYECEK?

C vardiyasından hiçbir temsilcinin toplantıya götürülmemesini ve toplantı sonucu hakkındaki fikirlerini sorduğumuz Renault işçileri özetle şu yorumu yaptı: “Birleşik Metal İş Sendikası ile yönetim arasındaki görüşmelerden bizi tatmin eden hiçbir karar çıkmadı. Ek zam talebiyle başlattığımız eylemler sonrası bu sürece geldik. Fakat yapılan görüşmede seçimler konuluşmuş fakat ana gündemimiz zamlar sonuca bağlanmamış. Ek zam talebimiz karşılanmadan seçimler nasıl olacak. Seçimler huzurlu bir ortamda yapılır. Bizim taleplerimiz karşılanmadan huzurumuz yerine gelmez. Bunların hepsi birbirine bağlı, o yüzden önce ek zam talebimiz karşılanmalı”. 

C vardiyasından hiçbir sözcünün toplantıya götürülmemesine ilişkin Renault işçilerinin eleştirileri oldukça net: “C vardiyasından işçi arkadaşlarımızın götürülmemesi büyük bir tartışma yarattı. Bugüne kadar eylemleri üç ekip birden yaptık mücadeleyi bugüne birlikte getirdik, eğer fabrika yetkilileri eylemlerin sonlandırılmasını istiyorsa C ekibini temsilen toplantıda birilerinin de olması gerekiyordu. Madem bu kabul edilmiyor, o zaman toplantı yapılmaması gerekiyordu”. 

Sendikanın da bu konuda eksiklikleri olduğunu söyleyen bir Renault işçisi şu yorumu yaptı:  “Birleşik Metal İş Sendikası üyesi değilken işyerinde yaptığımız bütün görüşmelere üç ekibin de sözcüleri katılıyordu. Sendikaya üye olduk şimdi bir ekibin sözcülerinin katılmamasını kabul etmek sendikaya karşı güvensizliği artırmıştır”. 

GEBZEDEKİ ÇAĞRI OLUMLU KARŞILANDI

Ez zam talebiyle başlattıkları eylemlerin daha da sertleştirilmesi gerektiğini söyleyen bir başka Renault işçisi; “İşveren bir yandan görüşmeler yapıyor diğer yandan eylemlerimizi kırmaya dönük girişimlerde bulunuyor. Buna itiraz eden işçiler de savunmaları istenerek baskı altına alınıyor” dedi.

Gebze’de 9 fabrikanın temsilcilerinin ek zam talebiyle yaptıkları açıklamayı da önemli bulan Renault işçisi; “Bundan daha fazla fabrikada eş zamanlı kararlar alıp uygulamalıyız. Ancak MESS ve patronları böyle geriletebiliriz” tespitini yaptı. 

ÖNCEKİ HABER

İntihar eden tutuklunun tahliyeye talebi reddedilmiş

SONRAKİ HABER

Amedspor Kartalspor'la berabere kaldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...