06 Şubat 2016 13:10

İntihar eden tutuklunun tahliyeye talebi reddedilmiş

Paylaş

İHD Adana Şubesi, Adana F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevinde bulunan Haydar Duymaz isimli hükümlünün 4 Şubat günü bulunduğu odanın havalandırmasına kendisini asarak yaşamına son vermesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi. Basın açıklamasında bulunan avukatı Tugay Bek, Duymaz’ın intihar edebileceği yönünde sinyaller verdiğini belirterek Duymaz’ın durumuna Cezaevi yönetimi ve Cezaevi Savcılığı’nın kayıtsız kaldığını söyledi.

Ölümünden bir hafta önce intihar eğilimi içerisinde olduğu gerekçesi ile tedavi için yeniden Ruh Sağlığı Hastanesine gönderilmesi talep etmesine rağmen Duymaz’ın cezaevinde tutulmaya devam edildiğini ifade eden Bek, savcının kendisine “Gitse ne olacak. Daha önce de gönderdik, bir çözüm olmadı” şeklinde cevap verdiğini aktardı.

ÖLÜM GÖZ GÖRE GÖRE GELDİ

Duymaz’daki psikolojik sorunların son dönemde arttığını ifade eden Bek, ailesi, yakınları ve kendisi ile görüşmeyi reddeden Duymaz’ın psikolojik çöküntü yaşadığını ifade ederek, “Hepimizin gözleri önünde göstere göstere gelen bir ölüm” dedi.

Duymaz’ın intihar neticesinde ölmüş olmasının devletin ve ilgililerin sorumluluğunu ortadan kaldırmayacağını kaydeden İHD Adana Şube Cezaevi Komisyonu Başkanı Nejat Okay da, “Haydar Duymaz, cezaevinde tek başına yaşamını idame ettiremeyecek durumda olduğu açıkça görülmesine rağmen cezaevinde tutulmaya devam edilmiştir. Haydar Duymaz’ın, ölüme sürükleyen koşulları oluşturan, tedavisi için yapılan girişimlerin geri çeviren cezaevi idaresi ve cumhuriyet savcılığı ve tüm ilgililer hakkında idari ve cezai soruşturma yapılması gerekmektedir” dedi. Okay, sorumluların tespit edilip yargılanması için Duymaz’ın ailesi adına Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunacaklarını ifade etti.

BU ÖLÜM, HASTA MAHPUSLAR SORUNUNUN BİR SONUCU

Haydar Duymaz’ın ölümünün Türkiye Cezaevlerindeki hasta tutsaklar sorunu ile alakalı olduğunu söyleyen Okay, “Hükümetin hasta mahpusların serbest bırakılması Kürt sorununun çözümünde bir pazarlık konusu olarak değerlendirmesi kabul edilebilir bir durum değildir. Hasta mahpuslar sorununun, siyasi hesaplardan bağımsız bir şekilde yaşam hakkı sorunu olarak ele alınıp bir an önce çözüme kavuşturulması gerekmektedir” dedi. (Adana/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Polisten akademisyene tehdit iddiası

SONRAKİ HABER

Renault’da ek zam görüşmesinden sonuç çıkmadı, işçiler tepkili

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...