16 Nisan 2012 11:56

Zap üzerinde bulunan 2 köprü felakete davetiye çıkarıyor

Hakkari’de Zap suyu üzerinden geçen ve onlarca köyün merkezle bağlantısını sağlayan Taşköprü ile Kolbaşı köprüleri, faciaya davetiye çıkarıyor. Yıkılması an meselesi olan Kolbaşı Köprüsü’nde “Dikkat hasarlı köprü kullanılamaz!” uyarısına rağmen günde onlarca araç ge&

Zap üzerinde bulunan 2 köprü  felakete davetiye çıkarıyor
Paylaş
Sami Yılmaz

15 kişinin yaşamına mal olan Zonguldak Çaycuma’daki köprü faciasıyla ilgili ihmal tartışmaları sürerken, Hakkari’de Zap suyu üzerinde bulunan Taşköprü ile Kolbaşı köprüleri ölüme davetiye çıkarıyor. Olası bir felakete yol açması an meselesi olan köprülerden, 15 köyün merkezle olan bağlantısını kuran Kolbaşı Köprüsü’ne Çaycuma’daki olaydan sonra asılan “Dikkat hasarlı köprü kullanılamaz!” uyarı levhası dikkat çekerken, yurttaşlar yeni köprünün yapılması için geçici yapılan tali yolu kullanmak yerine halen hasarlı köprüyü kullanmaya devam ediyor. Günde onlarca minibüs ve taksinin Kolbaşı (Şavute), Ormanarası (Şervan), Damlacık (Aktoprak), Yuvalı (Helışt), Şahince (Nısırkan), Arpalı (Armutduzu) ve Erik (Erdal) köylerine geçiş için kullandığı 50 metrelik Kolbaşı Köprüsü’nde 3 noktada kırılma ve kolonlarda çürümeler bulunurken, Taşköprü’de ise kolonlarda ciddi boyuta varan aşınma bulunuyor. Bahar aylarında Hakkari ile Yüksekova İlçesi arasındaki kısa yolu da sağlayan Kolbaşı Köprüsü ise, tüm tehlikelere ve uyarıya rağmen büyük bir dikkatsizlikle kullanılmaya devam ediyor.

‘UYARILAR DİKKATE ALINMIYOR’

3 yıl önce zarar gören köprünün tüm ikaz ve engellemelerine rağmen kullanılmaya devam edildiğine işaret eden Hakkari İl Genel Meclis Başkanı Ferzende Yılmaz, yeni köprü için ihalenin yapıldığını belirterek, “3 yıldan beri bu köprü bu halde. Köprü geçişlere kapanmıştı. 2011 yılında geçişleri engellemek için köprünün her iki ucuna kum doldurduk ve tali yol yaptık. Tali yolu kullanmayan köylüler, köprüyü kumdan arındırarak tekrar ulaşıma açtılar. Bu defa levha astık ancak çözüm olmadı. Köprünün yapımını 2010 yılında programımıza aldık. 2011 yılında 1 milyon 250 bin TL ödenek geldi. Köprü için yapılan ihalelerden sonra geçen sene 15 metre yer altına çakmalar yapıldı. Bu sene köprünün yapımını tamamlayacak kapasitede çalışacağız” dedi.

‘UYARILARA RAĞMEN KULLANILMAYA DEVAM EDİLİYOR’

Köyüne yolcu taşıyan bütün araç sürücülerine köprüyü kullanmama ikazında bulunduğunu belirten Kolbaşı Köyü Muhtarı Hüseyin Genç ise, araç sürücülerinin tehlikeye rağmen yolu kullanmaya devam ettiğini söyledi. Genç, “Köprü tehlike saçıyor. Yıkılması an meselesi. Yıkılması durumunda dereye düşecek araç Zap’ın çılgın suyunda kaybolacaktır. Köprünün yapımına yakında başlanacaktır. Köprü yapılıncaya kadar hasarlı köprü ya yıkılmalı veya kapatılmalıdır. Yoksa Zap’ın en azgın döneminin yaşandığı bu dönemde bir facia yaşanabilir” diye konuştu.

‘ÇAYCUMA FELAKETİ YAŞANABİLİR’

Zap üzerinde bulunan çok sayıda köprünün bulunduğunu ve bu köprülerin tehlike saçtığını hatırlatan BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt da, konuya dair Meclise soru önergesi verdiğini hatırlattı. Kurt, “Asma köprüler ve taş köprülerin durumu tehlike saçıyor. Özellikle Kolbaşı Köprü’sü ile Taşköprü her an için Çaycuma felaketine dönüşebilir. Yine halen ilkel dönemleri andıran asma köprüler bölgede yoğunlukta” diyerek, Taşköprü’de önlem alınması için Valilik ile bir görüşme yaptıklarını belirtti. (Hakkari/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

TSK: İsim ve rütbe vermedik

SONRAKİ HABER

Sezer, Tuzcuoğlu’nun kitaplarını imzaladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...