06 Şubat 2016 12:14

Şiir Sokakta Şair Ayakta: Şükrü Erbaş, şiirlerini ayakta okudu

Paylaş

Konak Belediyesi’nin düzenlediği, “Şiir Sokakta Şair Ayakta” etkinliğinde Şair Şükrü Erbaş Dominik caddesinde şiirlerini okudu. Şiddetli yağışa aldırış etmeyen İzmirliler Erbaş ve etkinliğe katılan şairlerin şiirlerini dinledi. 

Şair Şükrü Erbaş, Eğitim-Sen Temsilciliğinin davetlisi olarak 13 Ocak günü gittiği Kiraz’da devlet kurumlarının yasağı ile karşılaşmıştı. Milli Eğitim ve belediyenin söz verdiği salonları vermemesi üzerine etkinlik bir otelin salonuna alınmış orada da İlçe Emniyet Müdürü, Erbaş’ı “Ayağa kalkıp şiir okuduğu anda işlem yaparım” diye tehdit etmişti.

Bu olay üzerine Konak Belediyesi, sanatın ve sanatçının üzerindeki her türlü baskı, yasak ve sansüre karşı “Şiir Sokakta Şair Ayakta” etkinlikleri başlattı.  

Etkinliklerin ilki önceki akşam Dominik Caddesi’nde gerçekleştirilirken, etkinlikte konuşan Şair Şükrü Erbaş, ülkenin faşizm ortamına itildiğini ifade ederek, “Bu cendereden kurtulmanın bir yolunu bulacağız” dedi.

‘O DAVA AÇACAK BİZ AĞZIMIZI AÇACAĞIZ’

Erbaş, Brecht’in, “İyilik etmenin gerekli olmadığı bir toplum yaratmak zorundayız” sözünü hatırlatarak, sadaka kültürü ile 10 yıldır insanların kapı kuluna dönüştürüldüğünü belirtti.  Erbaş şunları söyledi; “Herkes sehpaya çıkmış ipini eliyle celladına vermiş ve mutluluk içerisinde yaşıyor, yok böyle bir şey. Sadaka kültüründen bu toplumun kurtulması gerekir, ‘barış’ demekten kurtulması gerekir. Barışın olduğu yerde böyle bir talebe gerek yok. Kimsenin kimseye iyilik etmeyeceği bir toplumsal düzen kurulması gerekir. Sartre, ‘siyahlar eziliyor demedikçe siyahların ezilmesinin hiçbir anlamı yoktur’ der. O güne kadar hiç kimse hatta siyahların kendisi bile bunun farkında değildir. Sadece bir sözdür ona bu anlamı kazandıran. Biz hepimiz, ‘siyahlar eziliyor’ diyeceğiz. ‘Bu ülkede demokrasi yok. Bu ülke açık faşizmi de geçti açık, kapalı köşeli her ne ise çok berbat bir faşizmle yönetiliyor, oraya vardık. Bundan bu ülkenin kurtulması gerekli’ diyeceğiz. Bütün zora zülme… Bir insan, daha bir yıl oldu mu bilmiyorum 1300 kişiye hakaret davası açamaz. Ağzınızı açtığımız her şey cumhurbaşkanına hakarete dönüşüyor. O dava açacak biz ağzımızı açacağız. Bir yolunu bulacağız, bu cendereden kurtulmanın”.

Şükrü Erbaş’ın ardından şairler Onur Behramoğlu, Hülya Deniz Ünal, Türker Özşekerli ve Can Ceylan da şiirlerini okudu. Konak Belediye Başkanı Sema Pekdaş da şairlerin şiirlerini dinledi. (İzmir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Seçim döneminde televizyonlarda YSK denetimine son verilecek

SONRAKİ HABER

Mersin Emek Ve Demokrasi Platformu Barış Nöbetinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...