06 Şubat 2016 10:15

Cumartesi Anneleri: 'Master' değil 'Kürt halkını bastır' planı

Cumartesi Anneleri'nin 567. Hafta eyleminde konuşan Hanife Yıldız, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Mardin'de açıkladığı Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Planı'na değinerek, 'Başbakan neden İstanbul'da Ankara'da kayıplarının akıbetini arayanların olduğu yerlerde değil de kayıpların olduğu yerlerde bu planı açıkladı? Bu Master Planı değil Bastır Planı' dedi.

Paylaş

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için sürdürdükleri adalet arayışlarının 567'nci haftasında yine Galatasaray Meydanı'nda oturma eylemi düzenledi. "Failler belli, kayıplar nerede?" pankartını açan Cumartesi Anneleri, kaybedilen yakınlarının fotoğrafları ve kırmızı karanfiller taşıdı. "Cizre'de 8'inci hafta" yazılı dövizin de taşındığı eylemde, 3 Şubat 1984'te kaybedilen Maksut Tepeli'nin kaybedilmesinde sorumluluğu olanların yargılanması istendi.

Eylemde ilk olarak, 1995'te İzmir'de kaybedilen Murat Yıldız'ın annesi Hanife Yıldız konuştu. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Mardin'de açıkladığı Terörle Mücadele ve Rehabilitasyon Planı'na değinen Yıldız, "Başbakan neden İstanbul'da Ankara'da kayıplarının akıbetini arayanların olduğu yerlerde değil de kayıpların olduğu yerlerde bu planı açıkladı?" diye sordu. "Bu Master Planı değil Bastır Planı" diyen Yıldız, "Bu Bastır Planı ile Kürt halkını bastırıp kendi isteklerinizi yaptırmak istiyorsunuz. Bunu başaramayacaksınız. Sizin planınızda neden hiç insan haklarına dair madde yok?" diye sordu.

'BİZE MEZAR YERLERİMİZİ SÖYLEMEYEN DEVLETTEN BEKLENTİMİZ YOK'

Yıldız'ın ardından 3 Şubat 1984'te İstanbul'da kaldığı evden yaralı olarak gözaltına götürüldüğü karakolda işkence edilerek kaybedilen Maksut Tepeli'nin eşi Şehriban Tepeli konuştu. Maksut'un kaybedildiğini, devletin 20 yıl sonra kabul ettiğini ancak mezar yerini söylemediğini belirten Tepeli, devletin şu an da aynı şeyi yaptığını söyledi. "Bizim ölülerimizin kemiklerinden dahi korkuyorlar, neden mezar yerlerini söylemiyorlar. Bize mezar yerlerimizi söylemeyen devletten bir beklentimiz yok" dedi.

'DAVUTOĞLU'NUN SÖZLERİ KAN İKLİMİNİN SÖZLERİ İLE AYNI'

Tepeli'nin ardından haftanın basın açıklamasını Cumartesi Anneleri'nden Leyla Kaya yaptı. "Kamu düzenini sağlama" adı altında onlarca insanın katledildiğini belirten Kaya, Başbakan Davutoğlu'nun dün Mardin'de yaptığı, "Biz herkesin güvenliğini alan bir kamu düzeni inşa ettik" açıklamasına vurgu yaparak, söz konusu bu sözlerin 80'lerin, 90'ların "kan ikliminde" devleti yönetenlerin sözlerinin aynısı olduğunu söyledi. Maksut Tepeli'nin de böyle bir "kan ikliminde" kaybedildiğini söyleyen Kaya, Tepeli'nin kaybedilmesinde sorumluluğu bulunan tüm yetkililerin yargı önüne çıkarılmasını istedi. Kaya, "32 yıldır Maksut'u, Maksut'u kaybedenleri unutmadığımız gibi, hiç şüphe olmasın ki bugünün zalimlerini de unutmayacağız; onları ve zulüm politikalarını toplumsal belleğimizde yaşatacağız. Bu vahşet günlerinin tanıklığını da kuşaktan kuşağa aktaracağız" dedi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

İstanbul'un 14 ilçesinde Salı ve Çarşamba günü elektrik kesilecek

SONRAKİ HABER

Umut Nöbeti’ni Cengiz Çandar ve Hasan Cemal tuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...