06 Şubat 2016 04:44

Kıdem tazminatında Leke’ye bak geleceği gör

Paylaş

Eren ERGİNE
Alişan DOĞAN
İstanbul

Leke Jeans’te yaşananlar, hükümetin kıdem tazminatı için öne sürdüğü “devlet güvencesi”nin işçiler için ne anlama geldiğini gözler önüne seriyor. İflas nedeniyle yönetimine kayyumun atandığı Leke Jeans’in patronu işten atılan işçilere hak ettiğinin çok altında tazminat önerdi. Devlet tarafından görevlendirilen kayyum ise işçilerin yaşadıklarına ses çıkartmadığı gibi patrona toparlanması için 8 ay süre tanıdı. Patronun arabasını satması halinde bile tazminatlarının ödeneceğine dikkat çeken işçiler tepkili.
Esenyurt Hadımköy’de bulunan Leke Jeans patronu iflas ettiğini söyleyerek işçilerin bir kısmını işten attı. Bu işçilere işten atıldıkları bilgisi telefonla iletildi. Bu sırada iflas nedeniyle firmaya kayyum atandı. Kayyum firmaya durumu toparlaması için 8 ay süre tanıdı. Kendi bünyesinde üretime son veren firma bir yandan fason atölyeler yoluyla üretime devam ediyor. İşçilerin birikmiş ücret ve tazminat alacakları ise ödenmiyor. Patron son olarak işçilere kıdem ve ihbar tazminatlarından vazgeçmeleri halinde, işçilere çalıştığı yıla göre küçük miktarda para verileceğini söyledi. İşçiler hak ettikleri paranın tam olarak kendilerine verilmesini isterken, firmaya toparlanması için yardımcı olan kayyum, işçilere yaşatılanlara ses çıkartmıyor.
100 kadar işçi tepkilerini dile getirmek için önceki gün Gürpınar’da bulunan Acar AŞ önüne geldi. DERİTEKS de işçilere destek verirken, sendika uzmanlarından Veysel Arslan işçilere şöyle seslendi: Hukuki ve fiili hak arama mücadelesinde yanınızdayız.

SİGORTASIZ İŞÇİ ÇALIŞTIRILDI
Evrensel'e konuşan 14 yıllık İşçi Necla Öztürk, “Çok kez sigortalarımız giriş-çıkış yapıldı, 2006’dan 2008 yılına kadar sigortasız çalıştım, hakkımı sonuna kadar arayacağım” diye konuştu. Gülsan Işık 6 yıllık işçi. Onun da sigorta primi eksik yatırılmış. 4 yıl çalışana 1000 lira teklif edildiğini, itiraz ettiklerinde ise “Kayyum atandı” dendiğini ifade eden Işık, “Kirada oturuyorum, kredi borçlarım var, 3 çocuğum var okuyor, çalışmak zorundayım. Onlar bana hiç bir şey vermedi ben 5 yıllık emeğimi neden bırakayım” dedi. 11 yıllık işçi olmasına karşın  5 yıllık sigortasının gözüktüğünü anlatan Semiha Yaman, müfettişler geldiğinde fabrikadan gönderdiklerini, müfettişler gittiğinde yeniden çağırdıklarını anlattı. Yaman sonuna kadar mücadele edeceğini kaydetti.
İşçilerin birlik olması gerektiğine dikkat çeken Ali Yılgın da işverenin işçilerin direnişini kırmak ve bu süreci ucuza kapatmak istediğini dile getirdi. Yılgın kendi aralarında temsilci seçtiklerini ve işverenle görüşmelerinde bu temsilciler üzerinden yapılacağını vurguladı.

AĞRIDAN AĞLAMAMIZA RAĞMEN...
“Hiç insan yerine konulmadık, zorla tutanak tutup seni tazminatsız işten atacağız diye tehdit ettiler” diyen 11 yıllık İşçi Ayşe Akkaya’nın tehdit edilmesinin nedeni asgari ücretten fazla ücret almasına rağmen sigorta priminin asgari ücret üzerinden yatırılmasını SGK’ye şikayet etmesi. Hakkımı istedikten sonra hedef tahtasına konulduğunu anlatan Akkaya, açtığı davanın sürdüğünü, mücadelesini sonuna kadar sürdüreceğini bildirdi.
Bir başka kadın işçi ise şunları dile getirdi: “Yeri geldi küfür ettiler, yeri geldi kolumuzdan tutup çekiştirdiler. Regl döneminde ağrıdan ağlamamıza rağmen bizleri çalıştırıyorlardı. Lavaboya gitmenin de bir saati vardı, özel bir durumun olsa lavaboya gidemezsin. 1 gün işe gelmediğimizde 3 gün birden kesiyorlardı. Her türlü muameleye maruz kalıyorduk.”

ARABASINI SATSA HEPİMİZİN PARASINI ÖDER

11 yıllık işçi olan Öznur Kendigelen de 1 yıl sigortasız çalıştırıldığını belirterek şöyle devam etti: “Çalışma koşullarımız iyi değil ancak maaşlar zamanında veriliyor diye 11 yıldır çalıştım. Şimdi 15 gün ücretsiz izin diye söylediler sonra hepimizi kapı dışarı ettiler. Herkesin sıkıntısı var, evsiz barksız insanlarız, kredi ödüyoruz yazık değil mi emeğimize?” Kışın fabrikanın soğuk olmasından dolayı eldivenle çalıştıklarını, idare kadrosunun klimalı odada çalışırken işçilerin ise kendi getirdikleri sobalarla ısındıklarını dile getiren Kendigelen “Elektrik faturası fazla geliyor diyerek sobaları kapatmamız isteniyordu” diye konuştu. 11 yıllık işçiye haklarından vazgeçmesi halinde 5 bin lira teklif edildiğini aktaran Kendigelen buna tepkili: “Ben villada yaşamıyorum, 70 metrekarelik bir evde yaşıyorum. Benim 11 yıllık hakkımı verecekler, hakkımı bırakmam arabasını satsa hepimizin parasını öder.”

İŞ CİNAYETİNİN ALTINDAN KAYYUM ÇIKMIŞTI
Esenyurt’ta bulunan Fi Side şantiyesinde 1 Şubat günü yaşanan iş cinayetinin ardından da kayyum tartışılmıştı. İflas nedeniyle kayyuma devredilen inşaatın mühürlü olduğu halde kaçak çalıştırıldığı, işçilerin de sigortasının olmadığı ortaya çıkmıştı. Meslek odaları 3 yıl çalışmayan inşaatta atıl hale gelen asansörlere de 50 bin liralık ücret fazla bulunduğu için bakım yaptırılmadığı, ölümlerin de bu nedenle yaşandığını belirtmişti.

ÖNCEKİ HABER

İşçilerin molasından keserek büyüyen Bosch daha fazlasını istiyor

SONRAKİ HABER

Mersinli işçiler patronların hesabını bozdu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...