06 Şubat 2016 04:39

İşçilerin molasından keserek büyüyen Bosch daha fazlasını istiyor

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

2016’nın ilk aylarında metal fabrikaları bir bir kâr oranlarını açıklıyor. Bir önceki yıla göre kârını artırdığını ancak bununla da yetinmemek gerektiğini söyleyen Bosch yönetimi, kârın artması için işçilerden daha sıkı ve disiplinli çalışmalarını istedi. Bosch kendi fabrikalarında daha hızlı üretim yapabilmek için yeni makineler kurarken, ağır çalışma koşulları, işçilere hayatı zindan etti.
Yapılan açıklamayı değerlendiren bir Bosch işçisi, “Şirket her sene büyüyor ama bize yansıması yok. Bosch fabrikasının büyümesi için yoğun bir şekilde çalışıyoruz. İş yükümüz çok fazla. Bugün o kadar yoğun çalışıyoruz ki çay molamız 15 dakikaydı şimdi bu 7.5 dakikaya indirildi. Bizim molamızdan çalarak büyüyor bu şirket. Emeğimizin karşılığını vermeden büyümüş bana ne” dedi.

3 İŞÇİ YETİŞEMİYOR
Bosch’un seri üretime geçmek için kendisine özel makine yaptırdığını dile getiren bir başka işçi, şöyle devam etti: “Bu makine o kadar seri ki üç işçi yetişemiyor makinenin hızına. Bir de artık zorunlu mesaiye kalmak yok deniyordu. Fakat işyerinde baskı ve işler o kadar fazla ki ister istemez pazar mesailerine kalıyoruz. Mesai mecbur değil diyorlar ama bu şartlarda işçiyi mecbur bırakıyorlar.”
Bosch’un büyüdüğünü, daha da büyümek için kendilerine “daha çok çalışın” dendiğini aktaran bir diğer işçi “Bu büyüme bizim hesaplarımızın altında kaldı diyor. Bizde Bosch işçileri olarak daha çok büyümek istiyorsanız aynı oranda işçilerin ücretleri de büyüsün, sosyal yaşamlarına zaman ayırmasına izin verilsin ki bu büyüme gerçekleşsin” diye konuştu.

VOLKMAR DENNER: DAHA SIKI ÇALIŞMALIYIZ!

BOSCH yönetimi ay başında yönetim kurulu başkanı Volkmar Denner imzalı gönderdiği yazıda şu ifadelere yer verildi: “Bosch için 2016 yılı umut verici bir şekilde başladı. Bu ayın başında Las Vegas’ta gerçekleştirilen dünyanın önde gelen elektronik ürünler fuarı CES’te geleceğe büyük bir pencere açtık. Dünyayı aktif olarak şekillendirmeyi gerçekten istiyorsak, bunun için oldukça önemli miktarlarda yatırımlar yapmamız gerekiyor. Sadece elektromobilite için yılda 400 milyon avro harcadık.” Harcamaların bununla sınırlı kalmayacağını belirten Denner, araştırma ve geliştirmeye ayrılacak bütçenin 2016 yılında 6 milyar avro civarında olacağını duyurdu. Açıklamanın devamında ise Volkmar Denner işçilere şu çağrıda bulundu: “2015 yılına ait kesinleşmemiş ön rakamlar, kâr marjımızın yüzde 6.5 ile bir kez daha arttığını gösteriyor. Hatırı sayılır bir rakam, ancak elde etmek istediğimizden çok daha düşük. Bu noktada hız kesmeden devam etmeliyiz. Burada önemli olan sadece kârlılık değil. Yüksek bir kârlılık seviyesi olmadan yatırımlarımızı finanse edemeyiz. Bu yatırımlar için finansman oluşturmamız gerektiği için kârımızı artırma konusunda sıkı çalışmalıyız. Bunun için 2016 yılında daha sıkı ve disiplinli çalışmalıyız.”


ERMETAL VE MARTUR’DA EK ZAM ALINDI

Sendikasız çalışan Martur Otomotiv ve Ermetal fabrikaları asgari ücret artışı sonrası işçilerin ücretlerine ek zam yaptı. Martur Otomotiv fabrikası yönetimi tarafından yapılan açıklamada ücretlerin aylık olarak 270 lira artırıldığı bildirildi. Ayrıca her yıl yapılan yakacak yardımına 50 lira zam yapıldı. Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Ermetal fabrikası ise asgari ücret artışı sonrası işçilere yüzde 10 zam yaptığını duyurdu.

ÖNCEKİ HABER

İzmirli işçiler: Kıdem tazminatı için mücadele etmeliyiz

SONRAKİ HABER

Kıdem tazminatında Leke’ye bak geleceği gör

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...