05 Şubat 2016 09:31

BM, Assange’ın lehine karar verdi

Paylaş

Birleşmiş Milletler, Wikileaks’in Kurucusu Julian Assange’ın ‘keyfi tutuklama’ itirazını ele aldığı davada, İngiltere ve İsveç hakkında yapılan ‘kanunsuz gözaltı’ şikayetini haklı buldu. İngiltere hükümeti, WikiLeaks kurucusu Julian Assange’ın serbest kalması yönündeki BM çalışma grubu kararına itiraz edeceklerini açıkladı.

BM İnsan Hakları Konseyine bağlı Keyfi Gözaltı Çalışma Grubu (UNWGAD), Assange hakkındaki tutuklama kararına ilişkin: “WikiLeaks Kurucusu Julian Assange, Londra’da tutuklandığı 7 Aralık 2010’dan bu yana İsveç ve Birleşik Krallık tarafından keyfi olarak tutuklanmıştır.” kararını verdi. İngiltere ve İsveç’e Assange’ın serbest bırakılması için çağrıda bulunan Grup, Assange’ın vücut bütünlüğü ve hareket özgürlüğüne saygı duyulması gerektiğinin altını çizdi.

‘ASSANGE’A TAZMİNAT ÖDENMELİ’

İsveç ve İngiltere’nin Assange’a tazminat ödemesi gerektiğini kaydededen UNWGAD’den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Çalışma Grubu, Assange’ın farklı şekillerde özgürlüğünün kısıtlandığına karar verdi: Ev hapsinin ardından gelen Wandsworth hapishanesindeki tutukluluğu ve Ekvador Büyükelçiliğinde hapsedilmesi. Özgürlük ihlalinin sürekli olduğuna karar veren Çalışma Grubu ayrıca, Assange’ın birinci derece tutukluluk sırasında tecritte tutulması ve uzun tutukluluğa neden olan İsveç Savcılığının soruşturması sırasında delil toplamadaki özensizlikler nedeniyle tutukluluğun keyfi olduğunu da hükmetti.”
İngiltere, cinsel taciz iddiasıyla suçlanan Assange’ın 2012 yılında İsveç’e iadesine karar vermişti. İsveç’e iade edilmesi halinde ABD’ye gönderilmekten korktuğu için Ekvador’un Londra Büyükelçiliğine sığınan Assange, üç yılı aşkın süredir büyükelçilik binasında yaşıyordu.

İTİRAZ GELİYOR

İngiltere’de hükümet adına açıklama yapan bir sözcü, “Bu karar bir şeyi değiştirmiyor. Julian Assange’ın keyfi gözaltı kararının mağduru olduğu yönündeki iddiaları reddediyoruz. İngiltere, karara resmi olarak itiraz edeceğini BM’ye bildirmişti.” dedi. Sözcü, Julian Assange’ın kanuni bir tutuklamadan kaçmak için Ekvador Büyükelçiliği,2nden kendi isteğiyle kaldığını savundu ve zanlının tecavüz suçlamasıyla İsveç’e iade edilmesinin Londra'nın yasal sorumluluğu olduğunu belirtti. (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

AP: IŞİD'in katliamları soykırım

SONRAKİ HABER

‘Koruma Kurulu Narmanlı Han’ı korusun’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...