05 Şubat 2016 09:48

Davutoğlu'dan 10 maddelik tasfiye planı

Paylaş

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Kürt illerini “rehabilite etmek” ve “terörle mücadele” adı altında tasfiye planı açıkladı. “Master eylem planı” adının verildiği planda, belediyelere kayyum atanmasından, kentsel dönüşüme kadar birçok madde var.
“Bölgenin rehabilite edilmesi için” hazırlanan master eylem planı Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından Mardin Artuklu Üniversitesi'nde düzenlenen 'Kardeşlik Buluşmaları Konferansı'nda açıklandı.

10 temel esasa dayanan eylem planı kapsamında, operasyonlar ve bölgedeki sokağa çıkma yasaklarından etkilenen esnafın ekonomik kayıplarının telafi edileceği iddia edildi. Eğitimleri aksayan öğrenciler için takviye kurslar verileceği ifade edilen planda, yıkılmış ve tahrip olmuş binaların yeniden inşası için TOKİ'nin devreye gireceği belirtildi.

Davutoğlu, çözüm süreci yerine “Milli Birlik ve Kardeşlik Dönemi”nde hayata geçeceği ifade edilen planı açıklarken bol bol hamaset yapmaktan da geri durmadı.

Davutoğlu’nun açıkladığı 10 maddelik master eylem planı şöyle:

1- Psikolojik unsur:

“Millet ile devlet arasındaki farklar kalkacak” ifadesini kullanan Davutoğlu, birleştirici anlayışı yerleştireceklerini, insan odaklı devlet anlayışında olacaklarını savundu.

2 - Kamu düzeni inşa edilecek:

Kamu düzenini kim tehdit ederse etsin engelleyeceklerini söyleyen Davutoğlu, HDP’yi kastederek “Bunların özyönetim dediği gibi feodal düzenleri değil. Bunların istediği feodal düzen. Suriye'den ilk kaçan KDP yanlısı Kürtlerdi. Herkesin eşit hakka sahip olduğu kamu düzeni. Burada kesinlikle teröristle, halk ayrılacak” dedi. Davutoğlu bugün Cizre’de 9 kişinin yakılarak öldürülmesini görmezden geldi ancak, “90'lı yıllara geri dönülmesine izin vermeyiz”ifadesini kullanmaktan da geri durmadı.
 
3- Kapsamlı demokratik reform süreci:

Kapsamlı bir demokratikleşmeden bahsedip HDP’nin tüm taleplerini yok sayan Davutoğlu “Yüzümdeki tebessümü yanlış anlamasınlar. Çukur kazacağınıza Anayasa Komisyonu kurduk, oraya gelin. Bilinsin ki öyle veya böyle 12 Eylül Anayasası da, terör örgütü de emellerine ulaşamayacak. Ne istiyorsanız Ankara'da konuşacak zemin var. Cizre'de çukur, barikatların dibinde bir şey iddia edemezsiniz, gösteremezsiniz. Yeni bir anayasa ile yeni bir dönem” dedi.

4. Sosyal seferberlik

Aile Sosyal Destek Programını bölgeden başlatma kararı aldıklarını dile getiren Davutoğlu “Terör saldırıları nedeniyle oluşan bütün yaraları saracağız. Biz ki diğer mazlum milletleri mağdur etmemişiz, Sur'dan, Cizre'den çıkan vatandaşlarımızı bunların eline bırakır mıyız? Her türlü ihtiyaçlarını karşılayacağız” dedi. Bunun için de öğrencilerin eğitim olanaklarını geliştirmekten, hastaneleri iyileştirmekten bahsetti.

5- Bölgeye ekonomik destek:

Davutoğlu “13 yıl içinde ayağa kaldırdığımız bölge ekonomisini tahkim edeceğiz. Bütün vatandaşlarımızın terörden kayıplarını telafi edeceğiz. Bunlar yangın çıkardılar, biz yangın yerinde bir gülistan inşa edeceğiz. İşadamlarımızla tüm ihtiyaçları dinledim. Bana iletilen her talep yerine getirilecektir. Prim borçları ertelenecek. Esnaf ve sanatkarların kredi ödemeleri, çiftçilerimizin kredi ödemeleri ertelenecek. Kredi sağlanacak. İstihdam artışını sağlayacak hamle başlatılacak. Doğu ve güneydoğuya 200 milyar TL yatırım yaptık. Yatırım olmuyor diye tehdit edenler, yatırım olunca bunları bahane ediyor. Onlar yıkmaya geliyor, biz yapmaya geliyoruz” dedi.  

6- Mekânın ihyası:

En dikkat çekici maddelerden biri “Mekânları yeniden ihya etme” maddesi. Davutoğlu “Mardin'in Diyarbakır'ın tarihi dokusu gibi yeni bir yasal düzenleme içindeyiz. Bütün tarihi dokuya sahip yerlerde şehirlerimizi yeniden inşa edeceğiz. Sur'u tarihi özellikleriyle öylesine yeniden inşa edeceğiz ki bütün insanlık gelip ilham alacak. Bütün altyapılar tümüyle gözden geçirilip, yollar düzenlenecek” ifadesini kullandı. Akıllara daha evvel de gündemleşen kentsel dönüşüm planları geldi. Bunun için de TOKİ’nin devreye sokulacağı biliniyor.

7- Etkin iletişim stratejisi:

Davutoğlu, “Algı operasyonlarına karşı bütün valilikler ve kaymakamlara talimat verdim. Her bölgemizde etkin bir iletişim sistemi kurulacak. Her yerde bunu oluşturup halkımıza bilgiler aktarılacak.” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın kaymakamlara verdiği talimat da düşünülünce bu maddenin önümüzdeki dönem  antidemokratik uygulamaların artacağını tahmin etmek zor değil.

8-Yeni yasal ve idari düzenlemeler:

Diğer bir dikkat çekici madde büyükşehir yasasına ilişkin. Davutoğlu yasanın istismar edildiğini savundu ve şöyle dedi:  “Edinilen tecrübelerle yerel yönetimlerin yetkileri genişletilecek ancak istismar edilmesine izin verilmeyecek. Yatırım yapmak yerine teröre desteğe izin verilmeyecek. Terörü teşvik eden kim olursa olsun kamu hizmetinin aksatılmasına izin verilmeyecek. Özel tedbirlerle idari tedbirleri alacağız.” Bu madde belediyeleri tasfiye planı olarak da nitelendirilebilir. Plana göre önümüzdeki dönem belediyelere kayyum ataması yapılabilir.

9- Yeni bir milli birlik ve kardeşlik dönemi:

Hükümet ‘Çözüm süreci’ yerine bu başlığı kullanıyor. Davutoğlu bu süreci şöyle ifade etti:  “Yeni bir milli birlik ve kardeşlik dönemini başlatacağız. Artık yeni süreçte muhatap millettir. Kanaat önderlerinden ve STK'lardan oluşan istişare meclisleri kurulacak. Devlet sizi yönetmeyecek, siz bir araya gelin biz sizi muhatap alalım dedik. Ama elinde silah olanları muhatap almayacağız.”

10- Tüm Ortadoğu'da birleştirici ruh hareketi başlatılacak:

Bol bol hamaset yapan Davutoğlu maddeler halinde planlarını açıklarken Moğollara Haçlılara değinmeyi ihmal etmedi: “Sadece Türkiye'de değil, Ortadoğu'da kardeşlik sürecinin başlaması için birleştirici ruh hareketi başlatacağız. Kuddül Amara'da birlikteydik, önümüzdeki dönemde de birlikte olacağız. Hiçbirinizi diğerinden ayırmadan kardeş bildik, kardeş kalacağız. Türkiye'nin, Mezopotamya’nın, Balkanların birliğini, kardeşliğini tesis edeceğiz. Omuz omuza gelin ve birleşin. Ayağa kalkın ve birleşin. Haçlı, Moğol, sömürgecilere karşı geleceğimizi birlikte inşa edelim.”  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Antep'te ikinci katliam: 5 kişi daha öldürüldü

SONRAKİ HABER

Üniversite bahçesine el yapımı 4 patlayıcı atıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...