05 Şubat 2016 00:30

Renault işçileri geri adım atmıyor: Ek zam verilmiyorsa fazla mesai de yok

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Ek zam talebiyle başlattıkları eylemi kararlılıkla sürdüren Renault işçileri haklarını almakta kararlı. Eylem nedeniyle üretimde ciddi aksamaların olduğu fabrikada, işçiler üzerindeki ‘Mesaiye kal’ baskısı her geçen gün artıyor. En son montaj bölümünde lastik takan işçileri zorla mesaiye bırakma girişimleri diğer işçilerin bu bölüme gelerek destek olmasıyla sonuçsuz kaldı. İşçiler bir yandan de her pazar günü ÜET (en küçük üretim birimi) sözcüleri toplantısı yaparak verdikleri mücadeleyi gözden geçiriyor. Ek zam ve temsilcilik seçimlerinin yapılmasında kararlı olan işçiler, üyesi oldukları Birleşik Metal-İş Sendikası yönetiminin harekete geçmesini ve eylemleri sendikanın örgütlü olduğu diğer fabrikalara da taşımasını istiyor.

HİÇBİR TEHDİT BİZİ MESAİYE BIRAKTIRAMAZ

Pazar günü yapılan ÜET sözcüleri toplantısının sonuçlarını ve tartışmalarını sözcüler tarafından kendilerine aktardığını söyleyen bir Renault işçisi, şunları dile getirdi: “Toplantıda Genel Başkan Adnan Serdaroğlu’nun aktardıklarına göre işveren yetkilileriyle üst düzeyde görüşmelerin sürdüğünü ve temsilcilik seçimlerinin yapılabilmesi için iş yerinde mesaiye kalmama eylemlerinin sonlandırılması gerektiği söylenmiş. Yani temsilcilik seçimlerini yapabilmemiz için zamdan vazgeçmemiz isteniyor. Anladığımız kadarıyla Renault yetkilileri sendikamızın yetkilileriyle görüşmelerin devam edebilmesi için işçileri mesaiye kaldırın, eylemlerden vazgeçirin daha sonrasında da seçimleri yapalım diyor.” Bunun bir tehdit olduğuna dikkat çeken işçi, “Biz sendikamızı tercih ettik bu geldiğimiz aşamada ek zam talebilimiz önceliklidir. Bu talebimiz karşılanmadan eylemlerimiz devam edecek ve mesaiye kalmayacağız. Temsilcilik seçimlerine gelince şu anda işverenin muhatap kabul ettiği 8 sözcüden 6’sı bizim mücadelemize sırt döndükleri için bizi temsil edemezler. Bu şahıslar bizim adımıza işveren yetkilileriyle ne görüşmesi yapacaklar. Bu nedenle işyerinde eğer iş barışı isteniyorsa en kısa zamanda demokratik biçimde temsilcilik seçimleri yapılmalıdır” diye konuştu.

BİZİ YALNIZ BIRAKIRSANIZ HEPİMİZ KAYBEDERİZ

Geçtiğimiz hafta Birleşik Metal-İş Sendikasından ayrılan ve dayanışmada kalacaklarını açıklayan iki sözcü fabrika önünde yaptıkları açıklamada, Birleşik Metal-İş’in kendilerini yalnız bıraktığını, örgütlü olduğu hiçbir fabrikada ek zam talepli mücadele yürütmediklerini söylediğini aktaran bir başka Renault işçisi; “Fabrikada kendi aramızda tartışmalar sürdürüyoruz. Artık neye hizmet ettikleri belli olan bu iki sözcüyle birlikte diğer sözcülerin fabrika içerisindeki yaptıkları bu propagandaya karşı Birleşik Metal-İş’in bir an önce örgütlü olduğu fabrikalarda bizimle birlikte mücadeleyi büyütmeleri gerekiyor. Bu propagandayı yapanlara en iyi cevap mücadele ederek verilir. Bu sessizlik devam ederse belli işçilerin kafaları karıştırılmaya devam edilecektir” dedi. Fabrika yetkililerinin ‘Mesaiye kalın’ çağrılarına da dikkat çeken Renault işçisi, devam etti: “Eylemlerimizin sebebi belli. Biz bu yola çıkarken her şeyi göze aldık. Zam yapmak yerine baskıları artırıyorlar. Tutanaklar tutulmaya başlandı. Zorla mesaiye kaldırılmaya çalışılıyor arkadaşlarımız. Bu durum devam ederse işyerinde mesaiye kalmama eylemlerimiz devam edeceği gibi başka eylemlere de başvurabiliriz.”

HERKES TAŞIN ALTINA ELİNİ KOYMALI

Mayıs ayında yaptıkları direnişle MESS’in bütün metal işçilerine iyileştirme yapmak zorunda kaldığını hatırlatan Renault işçisi; “ Şimdide ek zam talebiyle başlattığımız kıvılcımın büyümesinden korkan MESS ve patronlar başka fabrikalara yayılmaması için önlemler alıyorlar. Bizim bu mücadele ateşimiz MESS ve patronlar tarafından söndürülmeye çalışılırken sendikamız Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu fabrikalardaki suskunluğunu anlayamıyouz. Bizim kazanmamız bütün işçilerin kazanması anlamına geliyorsa herkes elini taşın altına koysun” dedi.

ZORUNLU MESAİYE KALMAYACAĞIZ

Fazla mesaiye kalmama kararımıza rağmen geçtiğimiz gün montaj hattında lastik takan arkadaşlararının zorla mesaiye bırakılmaya çalışıldığını söyleyen Renault işçisi; “Mesai saatimiz dolmasına rağmen montaj bölümünde lastik takan arkadaşlarımız zorla çalıştırılmaya çalıştılar. Diğer bölümdeki arkadaşlarla toplu olarak bu bölüme giderek buna itiraz ettik ve arkadaşlarımızın zorla çalıştırılmasını engelledik. Biz kararımızı en başta verdik. Vardiyası biten hiçbir işçi fazla mesaiye zorlanamaz. Bizim taleplerimiz karşılansın mesai durumunu o zaman yeniden görüşürüz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Hükümetin bu yılki bütçesinin özeti-1: Yüksek işsizlik bol vergi!

SONRAKİ HABER

Danimarka Komünist Siyaset Dergisi Editörü Riis: Mülteci yasası bizim için ulusal utançtır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...